Selectați pagina

FOTO. Grevă de avertisment în spitalele din Cluj. Angajații și-au întrerupt munca timp de o oră

FOTO. Grevă de avertisment în spitalele din Cluj. Angajații și-au întrerupt munca timp de o oră

Medicii, asistenții medicali, dar și alți angajați, din spitalele din Cluj, au protestat. Timp de o oră ei au intrat în grevă de avertisment și au ieșit în curtea unităților sanitare. Activitatea lor a fost întreruptă între orele 12.00-13.00, însă pacienții nu au fost afectați, fiind asigurate urgențele.

Angajații din sănătate sunt nemulțumiți de venituri, dar și de condițiile de muncă. Ei spun că dacă lucrurile nu se vor schimba, profesioniștii vor pleca din sistem, iar specialitățile grele riscă să rămână fără personal.

greva avertisment spitale 2
Grevă de avertisment în spitalele din Cluj

„Suntem în grevă de avertisment. Problema cea mai arzătoare este că toate sporurile se raportează la valoarea salariului din 2017, ori noi lucrăm în 2024, prețurile sunt actualizate la 2024. O altă problemă este eliminarea inechităților salariale. Cei care au venit peste 10.000 de lei brut, nu primesc vouchere de vacanță și alte facilități, care iar crează o discordanță între noi. Medicii care fac gărzi sunt plătitți la 2017, deci degeaba avem salariu mare, dacă raportarea sporurilor se face la salariul mic. Pe noi venitul ne deranjează, nu salariul de bază. Se reduce foarte mult cuantumul de sporuri, de la 15 % se ajunge la 7,5% din cauza calculului incorect făcut și o să se ajungă ca personalul să nu mai vrea să își desfășoare activitatea în locurile de muncă grele pe care era bătălie, acum o să fie exact contrariul, dacă o să fie același salariu peste tot și unitar. De aceea sunt aceste inechități între noi și nu este în regulă, noi vrem bani pe ce muncim, a spus pentru ȘtiriMed, Nicoleta Lupu, vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj.

Peste 80 % dintre membrii de sindicat au semnat pentru grevă, în județul Cluj, însă în timpul protestelor pacienții nu au fost afectați.

„Nu este afectată activitatea de pe secție, este asigurată treimea pentru urgențe”, a declarat pentru ȘtiriMed, Nicoleta Lupu, vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj.

greva avertisment spitale 1
Grevă de avertisment la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Greva de avertisment s-a desfășurat la Spitalul Clinic de Urgență, Institul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Institutul Inimii din Cluj-Napoca, Spitalul Clujana, dar și la spitalele din Gherla și Dej.

CITEȘTE ȘI GREVĂ DE AVERTISMENT ÎN SPITALE. CE REVENDICĂRI AU ANGAJAȚII DIN SĂNĂTATE

Despre autor