Selectați pagina

Fotografia de copii a devenit o modă. Cât costă o sesiune foto ce implică bebeluși și copii și câteva sfaturi pentru o sesiune foto reușită

Fotografia de copii a devenit o modă. Cât costă o sesiune foto ce implică bebeluși și copii și câteva sfaturi pentru o sesiune foto reușită

Vremurile în care părinții noștri chemau acasă un fotograf ca să pozeze copiii, în diferite decoruri improvizate în casă au dispărut. Dar obiceiurile de a fotografia copiii, încă din primele ore de viață sunt actuale. Ba chiar au devenit o modă. Fotografii specializați pe fotografia de nou-născut sunt extrem de solicitați. Chiar dacă prețurile pe care le practică nu sunt deloc mici. Și e de înțeles, având în vedere că o sesiune de fotografiere a bebelușului poate să depășească chiar și 3 ore.

bebe2

Bebeluș la sesiune foto/Sursa foto: Neamtu Images

ȘtiriMed a stat de vorbă cu Mihaela Neamțu – fotograf profesionist și membru fondator al echipei foto-video Neamțu Images . Mihaela este la rândul ei mămică, de doar câteva luni, însă fotografiază cu pasiune bebelușii, dar și copiii mai mari, încă înainte de a experimenta viața de părinte. Spune că, în ultima vreme, sesiunile foto pentru nou-născuți sunt un fel de „must have” și chiar are câteva sfaturi pentru părinții sau viitorii părinți care se gândesc să își imortalizeze bebelușul din primele ore de viață.

„Sesiunile foto de nou născut sunt în vogă momentan și tot mai mulți părinți aleg să imortalizeze primele clipe din viață bebelușului lor. Mi se pare un lucru minunat și unicat totodată deoarece în aceste fotografii surprind emoția părinților care încearcă să se adapteze la noul stil de viață și inocența micilor îngerași. Accesoriile sunt cele care diferențiază personalitatea fiecărei familii și evidențiază atmosfera și energia din cadrul ei. Pentru sesiunile de nou-născut sfatul meu este să se opteze pentru studio, iar accesorizarea o pot oferi, însă sunt deschisă și spre sugestii și decoruri preferate de către părinți. Îmi place să captez spontaneitatea bebelușilor care dau dovadă de maximă expresivitate, lucru care mă binedispune, îmi oferă o energie pozitivă și mă inspiră.”, spune fotograful Mihaela Neamțu

Sesiunile de fotografiere ale unui nou-născut nu sunt chiar așa simple pe cum s-ar crede. Specialiștii spun că e nevoie de răbdare, pasiune, experiență, dar și timp. Trebuie creată o atmosferă relaxantă, atât pentru copilaș, cât și pentru părinți și trebuie să se țină cont de nevoile bebelușului: somn, hrană sau timp pentru joacă. În astfel de condiții, o ședință foto pentru nou-născut, realizată de Neamțu Images începe de la 500 de lei și poate fi personalizată în funcție de cerințele clienților.

La fel de solicitate ca fotografiile pentru nou-născuți, sunt și cele pentru copii, spune fotograful Mihaela Neamțu.

„Dacă pentru nou-născut timpul este între 1-3 h, pentru copiii mai mari (peste 2-3 anișori), timpul alocat este între 1-2 h. Aceste intervale sunt estimative și diferă de la caz la caz. Însă, de obicei, copii mai mari își pierd mai ușor răbdarea, astfel că trebuie să fiu mereu pe faza și să surprind acele momente cheie. Apelăm și la puțină regie pe alocuri (anumite poziții), dar ce mă interesează sunt intervalele dintre regie; acolo se poate vedea expresivitatea copiilor și a întregii familii. Tarifele diferă în funcție de tipul de ședința (outside sau studio) și încep de la 450 ron cu posibilitatea de personalizare”, explică Mihaela Neamțu.

Care este vârsta ideală pentru a-i expune pe copii la sesiuni foto profesionale? Nu există un astfel de criteriu. Dar un fotograf profesionist știe că există anumite momente în viața unui bebeluș când acesta nu poate fi expus unei ședințe foto.

„Dacă părinții doresc sesiune foto tip nou născut iar copilul are peste 4-5 săptămâni, acest lucru nu se poate realiza. De ce? Pentru că în timp ce nou născuții sunt ușor de manevrat în anumite poziții, iar somnul lor este mai lung și mai profund, cei cu vârstă peste 4-5 săptămâni sunt mult mai sensibili la somnic, iar flexibilitatea lor este mai redusă decât la nou-născuți. De asemenea, nu putem forța un nou născut să facă sesiune foto afară în contextul în care clima nu ține cu noi (safety first!). Până la urmă totul depinde de ce își doresc părinții din cadrul sesiunii și ce imagine de ansamblu au asupra ei. Prefer să fie mai mult o sfătuire reciprocă în care ei să își exprime preferințele și să facem un plan astfel încât să vedem ce anume se poate realiza.”, mai precizează Mihaela Neamțu, membru fondator al echipei Neamțu Images.

neamtu images

Ionuț și Mihaela Neamțu