Selectați pagina

Frica la copii, ce este și cum se gestionează. Recomandarea psihologului Dana Ryffel, speaker al conferinței Pedi Update

Frica la copii, ce este și cum se gestionează. Recomandarea psihologului Dana Ryffel, speaker al conferinței Pedi Update

Frica la copii nu este doar o simplă emoție, nici pentru cei mici, nici pentru părinții lor. De ce? Pentru că, în multe situații, copilul nu poate să gestineze acest sentiment, iar părinții nu știu cum să îl ajute. Mai ales, dacă cel mic nici nu știe exprima în cuvinte ce simte.

Când apare frica, în ce situații este nevoie imediată de reacția unui adult și care sunt cele mai eficiente metode de a liniști copilul care simte frică, aflați într-un interviu amplu, pe care psihologul Dana Ryffel l-a acordat pentru ȘtiriMed.

Dana Ryffel este psiholog în clinica stomatologică MB Dental Junior, acolo unde, în straie de Zâna Măseluță, îi ajută pe copii să depășească frica de stomatolog.

Pe Dana Ryffel o veți întâlni și puteți să îi adresați întrebări la Pedi Update – Conferința pentru părinți informați, unde este speaker, în data de 6 mai, în Cluj-Napoca.

ȘtiriMed: Ce înseamnă frica la copii? Sau, mai bine zis, cum percep ei frica?

Dana Ryffel: Frica este o emoție universală indiferent de vârstă, rasă, naționalitate sau sex. Sigur că e posibil ca cei mici să o simtă mult mai puternic datorită lipsei de experiență în gestionarea ei și depinde de intensitatea ei cum este percepută, dar cel mai adesea, la copiii până în 2 ani apare ca anxietate de separare în locuri și cu persoane noi, iar mai târziu este asociată cu experiențe anterioare negative.

ȘtiriMed: Ce îi liniștește pe copii, să nu mai simtă acea frică?


Dana Ryffel: Tot ce este familiar și obișnuit pentru ei, fie că sunt membrii familiei sau alte persoane în care au încredere, obiecte, obiceiuri și locuri cunoscute.

ȘtiriMed: Ca să depășească teama de stomatolog, La MB Dental Junior, cei mici sunt întâmpinați de Zâna Măseluță, care îi introduce într-o lume de basm și le spune și povești. Funcționează poveștile în orice situație în care copiii simt frica?

Dana Ryffel: De cele mai multe ori poveștile au un efect magic de relaxare asupra copiilor, vârsta fiind perfectă pentru imaginație și lumi de basm, însă depinde și de personalitatea și vârsta copilului. După 7 ani, dacă copilul nu este obișnuit să i se citească acasă, poveștile încep să-și piardă farmecul pentru că odată cu dezvoltarea creierului, copilul începe să poată face distincția real-imaginar.

ȘtiriMed: Ce povești ar trebui să aleagă părinții pentru copii, astfel încât cei mici să se simtă în siguranță?


Dana Ryffel: Aș recomanda povești cu personajele preferate care manifestă curaj și încredere în sine (sau alte abilități care lor le lipsesc) pentru că acestea reprezintă în general un model pentru copii, iar dacă ei văd că, de exemplu, Spiderman e curajos și ei vor dori să fie așa, până la 10 ani copiii dorind să copieze comportamentul persoanelor de referință din viața lor.

ȘtiriMed: În jurul cărei vârste copiii nu mai au nevoie de povești ca să se liniștească, iar părinții pot să le explice situații reale și concrete?

Dana Ryffel: De obicei, odată cu începerea școlii copiii sunt suficient de mari să înțeleagă explicațiile realiste și concrete, însă e recomandat să oferim aceste explicații și mai devreme, susținute de poveștile pe care le citim. Copiii sunt mult mai perceptivi decât credem noi și există o variabilitate interpersonală mare, unii copii fiind capabili să înțeleagă cum funcționează lumea mai devreme decât alții.

ȘtiriMed: Ce pot face părinții pentru a-i liniști pe copii, atunci când aceștia se simt abandonați?


Dana Ryffel: Pregătirea dinainte este o idee excelentă indiferent de situația prin care trec. Și adulții, dar mai ales copiii au nevoie de control și predictibilitate, iar dacă le explicăm cu suficient timp înainte ce urmează să se întâmple și suntem calmi și încrezători atunci când vorbim cu ei, le transmitem siguranță și încredere și astfel nu va mai apărea acest sentiment de abandon.

ȘtiriMed: Ce metode aplică Dana Ryffel în relația cu propriul copil, ca să înlăture sentimentul de frică?

Dana Ryffel: Fetița mea urmează să împlinească 2 ani, așa că anxietatea de separare este încă prezentă uneori. Cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru ea este să-i ofer ceea ce cere, de cele mai multe ori asta însemnând să o iau în brațe pentru a se liniști, să-i cânt cântecelul preferat sau să-i ofer încredere și siguranță prin explicații pe înțelesul ei.

ȘtiriMed: De ce crezi că este important ca părinții să participe la evenimente/conferințe tematice, cum este Pedi Update?

Dana Ryffel: Evenimente precum Pedi Update aduc multă lumină în viața părinților deoarece primesc informații fundamentate științific direct de la specialiști pe care știu sigur că le pot urma, în timp ce pe internet, deși informația este foarte la îndemână, unele sfaturi ar putea face mai mult rău decât bine odată puse în practică. De asemenea un aspect important e că pot pune întrebări specialiștilor și astfel își lămuresc confuzia în legătură cu multe mituri care circulă pe internet.

VEZI ȘI: CUM DECURGE PRIMA VIZITĂ LA STOMATOLOG, PENTRU COPII. DR. CRISTINA MIHĂLȚAN, MEDICUL CARE CREEAZĂ O LUME DE BASM PENTRU MICII PACIENȚI

DESPRE PEDI UPDATE – CONFERINȚĂ PENTRU PĂRINȚI INFORMAȚI

Conferința PEDI UPDATE este un eveniment multi-disciplinar, adresat părinților clujeni interesați să afle informații noi și de calitate de la experți din diferite specialitati medicale. Editia din acest an va avea loc în 6 mai, în sala de conferințe de la Cluj Arena și va avea invitati din stomatologie, pediatrie, oftalmologie, psihologie și kinetoterapie.

Programul se va întinde pe durata a 4 ore în intervalul 9:00 – 13:00 fiind împărțit în 2 secțiuni separate de o pauză și va include 5 prelegeri pe subiecte actuale urmate de o secțiune de întrebări și răspunsuri.

ȘtiriMed este partener media al conferinței Pedi Update

Bilete pentru conferință găsiți AICI