Selectați pagina

Grădinițele, școlile și spitalele ar putea fi obligate să asigure porții de mâncare fără gluten – PROIECT LEGISLATIV

Grădinițele, școlile și spitalele ar putea fi obligate să asigure porții de mâncare fără gluten – PROIECT LEGISLATIV

Grădinițele, școlile, dar și spitalele din România ar putea fi obligate să asigure porții de mâncare fără gluten, pentru copiii, respectiv pacienții care suferă de intoleranță la gluten. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ prin care se vrea înființarea unui Registru de Evidență al persoanelor intolerante la gluten. Proiectul, semnat de mai mulți parlamentari, a fost depus la Senat.

„Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive şi produsele cosmetice vor vonţine, conform cu fişele de produs şi auditurile interne realizate, una din informaţii: Conţine gluten; Conţine urme de gluten; Produs într-o unitate care procesează alimente care conţin gluten; Nu conţine gluten. Toate unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar vor asigura copiilor cu intoleranţă la gluten, dovedită prin adeverinţă medicacă de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porţiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din ingrediente inscripţionate „fără gluten”, prevede proiectul de lege.

Dacă acest proiect va deveni lege, înființarea Registrului de Evidență se va face în maximum 12 luni de la promulgare și va fi completat de toți medicii de familie din țară, care au în evidențe pacienți diagnosticați cu boala celiacă. MAi mult, în proiectul legislativ se menționează că îngrădirea drepturilor persoanelor cu boală celiacă va fi considerată discriminare.

CE ESTE BOALA CELIACĂ

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată din ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică care afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârsta începând cu perioada copilăriei. Netratată sau incorect tratată, această boală poate avea consecinţe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier şi anumite forme de cancer. Boala celiacă nu are tratament, dar poate fi ținută sub control de o dietă adecvată.

Sursa foto: Good For You Gluten Free