Selectați pagina

Grevă de avertisment în spitale. Ce revendicări au angajații din sănătate

Grevă de avertisment în spitale. Ce revendicări au angajații din sănătate

Grevă de avertisment în spitalele din toată țara. Timp de o oră angajații din sănătate vor întrerupe lucrul și vor ieși în curțile spitalelor să își strige nemulțumirile. Ei cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

Sindicatele afiliate Federației „Solidaritatea Sanitară” vor organiza o grevă de avertisment în unitățile sanitare publice, astăzi, între orele 12.00-13.00. La protest vor participa membri de sindicat şi alţi angajaţi care au semnat pentru grevă.

„Această acțiune de protest exprimă susținerea participanților pentru revendicările legitime ale angajaților din sănătate, cele mai importante solicitări vizând creșterea veniturilor salariale reale, indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflației, recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă, eliminarea gravelor inechități salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024)”, susțin sindicaliștii, potrivit unui comunicat.

Greva de avertisment este parte a grevei îndreptată împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, acesta fiind declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” pe fondul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate.

Organizarea și desfășurarea grevei de avertisment este făcută cu respectarea prevederilor legale în privința asigurării a celor puțin o treime din activitatea normală și a funcționării normale a tuturor serviciilor de urgență.

„Precizăm că suplimentar față de măsurile prevăzute de lege, pentru a proteja atât buna funcționare a unităților sanitare în condițiile specifice protestului cât și posibilitatea exercitării efective a dreptului la grevă pentru angajații din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în prealabil Guvernului încheierea unui Acord privind procedura de desfășurare a grevei în sistemul sanitar, acesta refuzând această procedură suplimentară de protecție”, potrivit comunicatului.

Federația „Solidaritatea Sanitară” susține că a elaborat și publicat un document de informare publică numit Decalogul grevei de avertisment, ce conține instrucțiuni publice privind comportamentul angajaților pe perioada grevei de avertisment, informațiile specifice acestuia fiind transmise pe toate canalele de informare ale organizației.

Despre autor