Selectați pagina

Greva din sănătate a fost declarată ilegală de instanță

Greva din sănătate a fost declarată ilegală de instanță

Greva angajaților din sănătate a fost declarată, joi, ilegală de către Tribunalul București. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de Federația SANITAS, inițiatoare grevei generale de două zile din spitale. Ministerul Sănătății a cerut în instanță verificarea legalității grevei, care a durat două zile, la începutul acestei săptămâni.

„În această după-amiază, Tribunalul București a stabilit că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea acestei forme de protest. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest. Federației SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății

Potrivit sursei citate, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea:

– Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat
– Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv)
– Părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.

Cadrele medicale au declanșat,luni dimineața, o grevă generală în spitalele din toată țara, prin intermediul căreia au cerut salarii echitabile. Protestul din spitale s-a încheiat marți după-amiază, când sindicaliștii au primit promisiuni că salariile din domeniul sanitar vor fi majorate cu 15 proce, iar inechitățile vor fi anulate.