Selectați pagina

Greva din spitale, la judecată. Ministerul Sănătății cere instanței să verifice legalitatea protestului

Greva din spitale, la judecată. Ministerul Sănătății cere instanței să verifice legalitatea protestului

Ministerul Sănătății atacă în instanță greva generală declanșată, luni, în toate spitalele din România și susține, prin intermediul unui comunicat de presă, că protestul nu îndeplinește condițiile legale. În replică, reprezentanții Federației Sanitas, inițiatorii grevei din sistemul medical, au transmis că negocierile de luni seară cu reprezentanții Ministerului Sănătății au eșuat, iar greva continuă.

„Guvernul înțelege importanța și urgența revendicărilor SANITAS și rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluții responsabile și sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate. Ca și până acum, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice își manifestă disponibilitatea la dialog cu toți partenerii sociali. Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creșteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei.”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății

Potrivit sursei citate, conflictul de muncă poate fi declanșat doar în 3 situații clare, iar Federația Sanitas nu se află în una dintre acestea:
– Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat
– Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv)
– Părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

„Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă. Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere. Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății

Pe de altă parte, sindicaliștii din sănătate au anunțat deja că și marți vor fi în grevă generală. Asta înseamnă că doar pacienții care ajung la Unitățile de Primiri Urgențe vor fi consultați, iar în secțiile din spitale vor lucra doar o treime dintre angajați.