Selectați pagina

Grevă generală în spitale. Asistentă medicală: „”Ne gândim să ne înaintăm toți demisiile”

Grevă generală în spitale. Asistentă medicală: „”Ne gândim să ne înaintăm toți demisiile”

Sistemul sanitar românesc este paralizat încă de luni dimineața de o grevă generală la care s-au raliat de la infirmieri și fochiști până la asistenți medicali și medici. Cadrele medicale cer condiții decente de muncă și salarii echitabile.

„S-a ajuns în situația în care între cadrele medicale care au aceleași responsabilități să existe diferențe salariale de până la 40 de procente. Și vorbim mai ales de diferențe între cadrele medicale care lucrează în spitale clinice și spitale neclinice. Spital clinic este de exemplu Spitalul Județean de Urgență din Cluj, iar spitalele neclinice sunt cele din Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla sau Huedin”, a declarat pentru stirimed.ro, Ștefan Roman, președintele filialei din Cluj a Federației Sanitas.

Sindicalistul susține că deși Guvernul a emis două ordonanțe de Urgență pentru a rezolva problema salariilor mizere din sănătate, în urma acestora s-au creat alte probleme, iar situația actuală din sănătate este îngrijorătoare: oameni puțini, suprasolicitați de muncă și plătiți diferit, deși au aceleași atribuții.

„S-a ajuns în situația în care pe aceeași secție, între asistente medicale care fac același lucru, să fie salarii cu diferențe de 700 de lei. Ca să nu mai spun de diferențele dintre cei care lucrează în spitale clinice si cei din spitale neclinice. La Turda, de exemplu, o asistentă medicală ciu vechime, care lucrează în ture, are un salariu, cu tot cu sporuri, de 1700 de lei. O altă asistentă, cu aceeași vechime în muncă, care lucrează în Cluj, are salariu și cu 1300 de lei mai mare”, a declarat pentru stirimed.ro Maria Bizo, asistentă medicală la Spitalul Clinic de Infecțioase Cluj și totodată vicepreședinte al Sanitas Cluj

Cadrele medicale așteaptă acum un răspuns favorabil din partea Guvernului, altfel amenință cu demisiile în masă.

„Până la urmă o să renunțăm la grevă și o să ne dăm demisiile în masă, să vedem pe cine mai aduc atunci să lucreze în acest sistem. Suntem așa de puțini, că nici grevă nu avem cu cine sa facem. Dimineața, când suntem mai mulți pe tură se poate, dar după-masa, când oamenii sunt puțini, cine să aibă grijă de pacienții internați, dacă e un singur om pe tură”, a mai spus Maria Bizo

Potrivit legii, în caz de grevă generală, cadrele medicale sunt obligate să asigure urgențele și să asigure o treime din activitatea medicală de pe secțiile din spitale.