Selectați pagina

Hepatita de tip B va fi depistată în 15 minute cu ajutorul unui test rapid ce va ajunge în curând pe piață

Hepatita de tip B va fi depistată în 15 minute cu ajutorul unui test rapid ce va ajunge în curând pe piață

Virusul hepatic de tip B ar putea fi depistat ar putea fi depistat în doar 15 minute, datorită unui test-diagnostic ce va fi comercializat de compania farmaceutică Abbot. Testul a primit avizul de conformitate și în scurt timp va fi comercializat.

Abbott spune că testul Determine HBsAg 2 a primit certificarea CE, care atestă că produsul este în conformitate cu specificațiile Uniunii Europene privind siguranța și sănătatea consumatorului. Testul diagnostic rapid pentru hepatita B este disponibil în Europa, Africa, Asia, America Latină și în celelalte țări care recunosc certificarea CE.

CUM ȘI CINE FACE TESTAREA?

Testul Determine HBsAg 2 determină pozitivitatea antigenului HBs în ser, plasmă sau sânge. Testul este ușor de folosit chiar și de personalul nespecializat, are senzitivitate mare și oferă rezultatele în interval de câteva minute. Asta îl face util în zone unde accesul populației la servicii medicale complexe este dificil, scrie rohealthreview.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 250 de milioane de persoane trăiesc cu infecție cronică cu virus hepatitic B (VHB). Cu toate acestea, rata de diagnostic a infecției virale cu VHB este foarte scăzută – OMS estimează că aproximativ 9% din totalul persoanelor infectate sunt diagnosticate.

CE ESTE ȘI CUM SE MANIFESTĂ HEPATITA DE TIP B

Hepatit B reprezintă infecția ficatului cu virusul hepatitic B (VHB). Virusul hepatitic B este unul dintre cele 5 tipuri de virusuri identificate până în prezent, responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind A, C, D și E.  Infecția cu virusul B poate fi acută – cu durata mai mică de 6 luni sau cronică – peste 6 luni.

HepatitA B acută se poate manifestă prin semne și simptome care apar la aproxIMATIV 12 săptămâni de la infectare. În majoritatea cazurilor, simptomele lipsesc, deși virusul există în organism. Simptomele inițiale pot fi nespecifice, precum febra, simptome asemănătoare gripei, dureri articulare. Pacienții pot resimți lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, slăbiciune, oboseală, durere abdominală (în special în partea superioară dreapta a abdomenului), icter (ingalbenire) al pielii și al ochilor, urină închisă la culoare.
Hepatita de tip B nu se transmite prin strângere de mână, utilizarea în comun a paharelor sau tacâmurilor sau prin tuse și strănut. Hepatita de tip B se poate prin:
  •  contact sexual (fără prezervativ) și în cazul homosexualilor
  • -de la mama la făt: în timpul sarcinii, la naștere (risc foarte mare) sau prin alăptare
  • – folosirea în comun a acelor și seringilor pentru injectare, în cazul persoanelor consumatoare de droguri
  • – folosirea în comun a unor obiecte ascuțite sau tăioase (forfecuțe, aparat de ras)
  • – echipament medical nesteril sau incorect sterilizat sau a instrumentelor nesterile utilizate în manichiură, pedichiură, tatuaje, piercing.
Statisticile arată că în țara noastră, circa 8% din populație ar fi purtătoare de virus hepatic de tip B, însă majoritatea pacienților nu sunt diagnosticați.