Selectați pagina

Hotelul din Cluj care îi găzduiește de 6 ani pe copiii și tinerii dependenți de dializă, într-o tabără de amploare

Hotelul din Cluj care îi găzduiește de 6 ani pe copiii și tinerii dependenți de dializă, într-o tabără de amploare

Aproape 40 de tineri și copii dependenți de dializă, dar și aparținătorii acestora și o parte din medicii care îi îngrijesc se află în aceste zile la Cluj, în tabăra anuală de iarnă a Asociației de Solidaritate „Delia Grădinaru”. Este pentru al șaselea an consecutiv când acești tineri sunt găzduiți la Hotel Univers T.

„Suntem în al șaselea an în tabăra de iarnă aici la Univers T – taberele de iarnă le facem din 2004. Sunt peste 80 de copii și tineri, este cea mai mare tabără de iarnă de până acum. Sunt mulți aparținători, sunt doctori, e o tabără care se va apropia în seara de Revelion de 100 de oameni , sunt veniți din 14 centre de dializă. Avem pe aparate 38 de tineri, avem și o tânără pe dializă peritoneală care vine cu aparatul de la București vineri, nu poate sta mai mult din cauza stării de sănătate. Avem un program variat pentru acești copii, avem seară de Revelion. Nici nu știu cum să numesc momentele, amestecul care se va crea. Avem pregătite videoclipuri cu cei care au decedat în acești ani, cu doctorul care s-a ocupat de ei ani de zile, cu doctorul Bizo. De fapt această tabără este dedicată memoriei lui. Și avem și 2 nunți. Avem niște tineri care s-au căsătorit în acest an. Cuplul Paula și Cristi, ea face dializă de 14 ani, el a reușit să facă un trabnsplant și Maria, din Bistrița, s-a căsătorit cu un tânăr care nu are probleme de sănătate și pentru că nu am reușit să mergem la nuntă toți cei din familia asta mare, îi sărbătorim acum. Nu e o nuntă propriu zisă, nu e cu dar, cu cadouri, practic se îmbracă în costumul specific, să ne bucurăm în familie.”, a declarat pentru ȘtiriMed Emanuel Ungureanu, președintele Asociației „Delia Grădinaru”

În ziua în care au avut nunta Paula și Cristi, în alt colț de țară era condus pe ultimul drum un coleg de suferință din Asociație, Nicu Despa, spune Emanuel Ungureanu. Suferința acestor oameni, legați zilnic de un aparat de dializă este curmată, de cele mai multe ori de moarte. Spune acest lucru și unul dintre directorii hotelului ce an de an le face o bucurie membrilor din Asociația „Delia Grădinaru”

„Cu bucurie facem acest lucru. Este un ajutor pentru ei și mă bucur că putem să îi ajutăm cumva pe acești copii, care, din păcate, de la an la an sunt tot mai puțini. Chiar povesteam cu Emanuel Ungureanu, care se ocupă de Asociație. Mai întreb uneori, în seara de Revelion când vin să îi văd: „Dar tânărul acela, care a fost anul trecut, unde e? Păi…nu mai e”. E trist… Mulțumim pe această cale și Consiliului de Administrație care ne-a aprobat să îi găzduim pe acești copii și astfel să îi putem ajuta.”, a declarat Viorel Luca, director adjunct al Univers T.

Tinerii dependenți de dializă și aparținătorii lor participă în aceste zile la seminarii, concerte de colinde organizate special pentru ei, merg la cinematograf, iar în 2 ianuarie vor face o excursie la Salina Turda. Toate acestea sunt făcute între ședințele zilnice de dializă.