Selectați pagina

Două persoane din județul Cluj, infectate cu noua tulpină de Coronavirus

Două persoane din județul Cluj, infectate cu noua tulpină de Coronavirus

Două persoane care locuiesc în județul Cluj sunt infectate cu noua tulpină britanică SARS-COV-2 și au fost puse în izolare la domiciliu, încă din 14 ianuarie, anunță autoritățile. Cazul celor două persoane a fost făcut public abia în 29 ianuarie, printr-un comunicat de presă al Medlife, nu de autoritățile care se ocupă de gestionarea situațiilor de Coronavirus în județul Cluj.

„Referitor la cele 2 cazuri depistate cu tulpina britanică, este vorba de 2 persoane cu varsta de 29 respectiv 54 ani, cu domiciliul în alte județe și rezidenți în jude’ul Cluj. Aceștia au fost confirmați pozitiv cu Covid19, iar ulterior, în urma procesului de sintetizare a probelor, s-a constatat existența tulpinii britanice. Aceștia au fost izolați la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, fiind depistați pozitiv cu Covid19 în 14 ianuarie, starea lor de sănătate nu a necesitat spitalizare. Din ancheta epidemiologică nu a rezultat faptul că au călătorit în Marea Britanie sau că ar fi intrat în contact cu vreo persoană provenită din această zonă. Nu există niciun link epidemiologic între cele 2 cazuri”,

a declarat presei, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean

Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă spun cercetătorii de la Oxford. De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tupina e cu 30% mai mare față de celelalte tupini. În ceea ce privește transmisia noii tulpini, s-a observat o creștere a transmisibilității la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită și în rândul copiilor.

Imagine de SurasakTH de la Pixabay