Selectați pagina

Reușită medicală la un spital din Iași. O femeie și-a recăpătat vederea cu ajutorul tratamentului Gamma Knife

Reușită medicală la un spital din Iași. O femeie și-a recăpătat vederea cu ajutorul tratamentului Gamma Knife

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au reuşit să salveze vederea unei femei, în vârstă de 33 de ani, din Suceava cu ajutorul tratamentelor Gamma Knife.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr Lucian Eva, a declarat că femeia şi-a pierdut vederea la un ochi în urma unui accident din copilărie, iar în urmă cu trei ani vederea i-a fost afectată la celălalt ochi din cauza unei tumori, potrivit Agerpres.ro.

„Cazul doamnei este un caz mai particular. În copilărie a avut un traumatism ocular şi ochiul stâng şi l-a pierdut. Acum are o proteză oculară. Ghinionul a făcut ca în timpul vieţii să dezvolte şi o tumoră, ceea ce se numeşte adenom hipofizar, pentru care a suportat o intervenţie chirurgicală minim invazivă. Este o intervenţie chirurgicală endoscopică de rezecţie trans-sfenoidală, prin nas, a acestei tumori. Urmare a acestei intervenţii chirurgicale a mai rămas un rest care era localizat lângă nervul optic al ochiului drept”, a declarat dr. Lucian Eva.

Potrivit sursei citate, scopul acestei iradieri a fost salvarea vederii la ochiul sănătos.

De la înfiinţarea sa, Laboratorul de Radiochiurgie de tip Gamma Knife de la Spitalul de Neurochirurgie a salvat vieţi şi a redat funcţionalitatea unor pacienţi care nu mai aveau nicio speranţă la o şansă de viaţă în limite normale.

„De când funcţionează laboratorul am tratat sute de bolnavi, cu tot felul de patologii, unele dintre ele care nu au o altă şansă de tratament. Nu există alte posibilităţi. Unii pacienţi şi-au recâştigat funcţionalitatea, au câştigat încrederea în ei şi au o calitate a vieţii bună. La o mare parte din pacienţi am reuşit să le lungim viaţa şi aici vorbim de metastazele cerebrale”, a afirmat dr Lucian Eva.

Din cauza adresabilităţii foarte mari pentru terapia Gamma Kinfe cei de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au întocmit liste de aşteptare. Sute de pacienţi din ţară, Republica Moldova sau Ucraina sunt dispuşi să aştepte chiar şi trei luni pentru a beneficia de terapia Gamma Kinfe. Alţii, care nu sunt asiguraţi medical, sunt dispuşi să plătească şi 8.000 de euro pentru un astfel de tratament.

Despre autor