În pragul epidemiei de gripă, în România nu mai există vaccin gripal. Linie suplimentară de gardă deschisă în Spitalul de Boli Infecțioase Cluj
România este în pragul unei epidemii de gripă. 29 de persoane au murit din cauza acestei boli, iar spitalele din întreaga țară sunt pline de pacienți, diagnosticați cu diferite tipuri de gripă.
La ora actuală, în cabinetele medicilor de familie și în Direcțiile de Sănătate Publică din țară nu mai există stoc de vaccin gripal. Acesta a fost distribuit ultima dată în luna octombrie. În județul Cluj, stocul de vaccin gripal este epuizat la nivelul DSP, iar în cabinetele medicilor de familie se mai găsesc doar doze răzlețe.
În tot acest timp, numărul pacienților care ajung la spital cu viroze respiratorii și suspiciuni de gripă, crește.
„În săptămâna 14-21 ianurie a crescut numărul de consulații, aproape s-a dublat. A ajuns să fie undeva la 90 de consultații pe camera de gardă. E un număr mare de pacienți care se prezintă cu simptomatologie de tip respirator. În săptămâna 14-21 s-au inregistrat la noi 40 de cazuri de gripă confirmate din care 14 pacienți au avut nevoie de internare. Ieri am avut 83 de consultații și au fost 4 cazuri de gripă, care au avut nevoie de spitalizare și 14 cazuri cu alură gripală. Spitalul e la capacitate maximă atât la nivelul de pacienți internați, dar în special din punct de vedere al camerei de gardă”, a declarat Irina Filipescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj
Linie suplimentară de gardă din cauza gripei
Din cauza număerului mare de bolnavi care se prezintă la Camera de Gardă din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, de la 1 februarie aici va mai fi deschisă o linie suplimentară de gardă, care va fi funcțională timp de 3 luni.
„Măsura dispusă are un caracter temporar și va fi, cu siguranță, în beneficiul celor care se prezintă la Camera de gardă pentru diverse controale. În acest fel, pacienții nu vor mai trebui să aștepte un interval îndelungat de timp în încăperi aglomerate, alături de alte cazuri cu boli respiratorii transmisibile. Totodată, decizia de a suplimenta activitatea cu o linie de gardă va veni și în sprijinul cadrelor medicale, oferindu-le posibilitatea de a se ocupa în detaliu de cazurile severe spitalizate, precum și de pacienții critici sosiți cu ambulanța”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, în a cărui subordine se află Spitalul de Infecțioase
Linia de gardă suplimentară va funcționa zilnic, în lunile februarie, martie și aprilie, de luni până vineri, între orele 14.00 și 20.00, iar în weekend în intervalul orar 08.00 – 20.00 și va fi deservită de șapte medici.
Măsuri restrictive pentru vizitatori
Ca să evite răspândirea virusurilor, medicii Spitalului de Infecțioase au limitat vizitele și fac un apel către aparținătorii bolnavilor să fie responsabili, să nu stea mai mult de o oră în spital și să facă vizite doar dacăe strict necesar.