Selectați pagina

INSP: Încă două decese în România, cauzate de tulpina Delta a Coronavirusului. Persoanele erau nevaccinate

INSP: Încă două decese în România, cauzate de tulpina Delta a Coronavirusului. Persoanele erau nevaccinate

Două persoane au decedat, în România, din cauza tulpinii Delta a Coronavirusului, anunță Institutul Național de Sănătate Publică. Cele două persoană aveau 62, respectiv 35 de ani, sunt din județul Bacău și nu erau vaccinate împotriva COVID19.

Primul deces cauza de tulipna Delta, a fost înregistrat în România, în data de 24 iunie.

Reprezentanții Comitetului Național de Vaccinare transmit că tulpina Delta are șanse să devină dominantă, în România. În plus, momentan, sunt indicii că transmiterea acestei tulpini este comunitară.

„În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată. La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.”

transmit reprezentanții Comitetului Național pentru Coordonarea Vaccinării

Ce trebuie să știm despre varianta indiană a Coronavirsului

  • Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
  • Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
  • Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
  • Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

„Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.”

mai transmit reprezentanții CNCAV

Ce eficiență au vaccinurile împotrive variantei Delta a Coronavirusului

Specialiștii din cadrul Comitetului Național de Vaccinare susțin că vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină. Astfel, vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

Despre autor