Selectați pagina

Incendiu într-un spital din Cluj, care nu avea autorizație ISU de securitate la incendii. Din fericire nu sunt victime

Incendiu într-un spital din Cluj, care nu avea autorizație ISU de securitate la incendii. Din fericire nu sunt victime

Un incendiu a izbucnit, duminică dimineața, într-o toaletă a Spitalului CFR din Cluj-Napoca, din cauza unui scurtcircuit. Din fericire, docul a fost stins imediat și nu s-au înregistrat victime. Spitalul nu a cerut și nu avea autorizație de securitate la incendii, spun reprezentanții ISU Cluj.

„I.S.U. Cluj a fost alertat prin apelul unic 112 pentru a interveni la un incendiu la Spitalul CFR din Cluj-Napoca. A intervenit Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca cu 2 autospeciale cu apa și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD. Incendiul s-a manifestat la în toaleta de la etajul 1 al secției de boli interne. A ars un corp de iluminat cu tuburi fluorescente.”, transmit reprezentanții ISU Cluj

Până la sosirea pompierilor, personalul spitalului a reușit să stingă focul, însă, din cauza fumului care a inundat etajul 1 al Corpului unde funcționează secția de Interne, 3 pacienți au fost evacuați.

Pompierii au intervenit cu măsuri suplimentare pentru prevenirea reaprinderii focului și degajarea fumului.

„În urma incendiului a rezultat arderea corpului de iluminat și degradarea zugrăvelii din grupul sanitar.
Cadrele ISU Cluj s-au retras în unitate la ora 7.50.”, se arată într-o informare a pompierilor din Cluj

Spital vechi, funcțional, dar cu autorizații lipsă

Spitalul CFR din Cluj-Napoca funcționează într-o clădire istorică și, de-a lungul anilor, responsabilitatea pentru întreținerea unității sanitare a tot fost pasată de la Ministerul Transporturilor (proprietarul clădirii), la Ministerul Sănătății, autorități locale și invers.

De nenumărate ori angajații spitalelor au pus bani de la ei ca să renoveze secții și saloane, până când autoritățile au decis să aloce fonduri pentru reabilitare.

Numai că, deși de curând în spitalul CFR s-au făcut lucări de renovare, unitatea nu are în acest moment autorizație de securitate la incendii. Și nici măcar nu a solicitat una.

„În urma ultimului control executat de către I.S.U. Cluj, la data de 21.11.2019, la Spitalul Clinic C. F. Cluj-Napoca, s-a constatat faptul că, deși au fost emise două avize de securitate la incendiu, în 2009 Aviz pentru modernizarea secției ORL și oftamologie – extindere în regim D+P+M, recompartimentări, reorganizări, și în 2015 Aviz pentru modernizare bloc operator și secție ATI în secția chirurgie, până în momentul actual nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu aferente celor două avize. În urma celor constatate, s-a aplicat sancțiunea contravențională de 50000 lei. La nivelul Spitalului Clinic C.F. Cluj-Napoca, în urma controlului, a fost întocmit un plan propriu de măsuri care cuprindea și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Până în momentul de față, nu s-a depus solicitare la I.S:U. Cluj în acest sens”, au transmis reprezentanții ISU Cluj

În momentul izbucnirii incendiului, pe secția de Interne se aflau 11 pacienți și mai multe cadre medicale. Toaleta se afla pe hol și nu avea intrare din saloane.