Selectați pagina

Începe construcția Spitalelor Regionale de Urgență. Cine va profesa în noile unități sanitare

Începe construcția Spitalelor Regionale de Urgență. Cine va profesa în noile unități sanitare

Construcția Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj, Iași și Craiova va începe în vara anului viitor, a anunțat la începutul acestei săptămâni premierul Dacian Cioloș.

La Cluj, de exemplu, terenul deja există, e vorba de o suprafață de 14 hectare, care a aparținut Ministerului Apărării Naționale și care a fost cedat deja de Consiliul Județean Cluj, Guvernului.

„Guvernul a aprobat un memorandum prin care a obligat toate județele care au terenurile pentru spitalele regionale de urgență să îl predea către Ministerul Sănătății, respectiv către Guvern, pentru a intra la finanțarea europeană. Noi am fost primul județ care am predat terenul din Florești, astfel încât în momentul de față responsabilitatea pentru a-l construi aparține în totalitate Guvernului, pentru că în această formulă Guvernul dorește să obțină bani europeni. Înțeleg că deja sunt alocați 50 de milioane de euro pentru fiecare spital din țară, noi fiind cei mai avansați, sperăm să intrăm cu prioritate la această finanțare”, a declarat pentru ȘtiriMed

, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Spitalul din Cluj are și cele mai mari șanse să fie primul spital regional funcțional din România, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Proiectul este cel mai avansat dintre toate cele trei, adică Craiova, Iași și Cluj. Hotorârea de Guvern prin care se dă terenul a fost făcută și terenul există acum la Minsiterul Sănătății și acum se fac procedurile cu Banca Mondială de Investiții, sunt avansate pentru finanțarea unei părți din investitție. Se va lucra apoi pe layoutul spitalului, pe structura de servicii și secții. Ce se știe, că va avea între 800-1000 de paturi și va costa în jur 150 de milioane de euro spital cu dotări”, a declarat pentru ȘtiriMed, Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății

Locul unde ar urma să fie construit Spitalul Regional de Urgență

Locul unde ar urma să fie construit Spitalul Regional de Urgență

Anunțul că în 2017 va începe construcția spitalului regional de la Cluj este văzută cu o doză mare de scepticism de cadrele medicale, mai ales de cele care lucrează la spitalul Clinic de Urgență Cluj, una dintre cele mai solicitate unități sanitare din regiunea de nord-vest.

„Construcția unui spital monobloc ne bucură, însă nu putem spune ce se va schimba la noi în următorul an, pentru că nu cred că acest spital se va construi într-un an de zile. Dar, într-un spital monobloc urgențele vor fi soluționate într-un timp mai scurt decât se soluționează acum, pentru că nu se mai pierde timp cu transferul pacientului între pavilioane, de exemplu”, a declarat pentru ȘtiriMed, Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Clinic Județean de Urgențe Cluj

Întrebarea care se pune, însă, este cine va lucra în acest spital, în condițiile în care spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de personal.

„O întrebare care, poate, a fost pusă și s-a și găsit răspuns la nivel politic și la nivel de minister, dar nu ne-a fost comunicat și nouă, este cine va lucra în acest spital. Pentru că trebuie instruit personalul de urgență, care oricum este deficitar în toate secțiile de urgență. Personal medical de urgență nu înseamnă doar personalul pe care îl vede pacientul în SMURD și în Unitatea de Primiri Urgențe. Un chirurg de urgențe, de exemplu, nu e orice chirurg. Pentru că un a opera pe secție nu e totuna cu a opera în regim de urgență”, a mai spus Monica Costin

Potrivit proiectului, Spitalul Regional de Urgență de la Cluj ar urma să aibă 800 de paturi, 37 de secții medicale și să fie deservit de un heliport.