Selectați pagina

Începe imunizarea împotriva gripei. Ministerul Sănătății a început să distribuie primele doze de vaccin antigripal

Începe imunizarea împotriva gripei. Ministerul Sănătății a început să distribuie primele doze de vaccin antigripal

Primele 330.000 de doze de vaccin antigripal, din totalul de 3 milioane de doze achiziționate în acest an de Ministerul Sănătății, au fost trimise către Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Astfel, medicii de familie pot începe imunizarea populației împotriva gripei. Recomandările specialiștilor sunt ca, în primă fază, să fie imunizați pacienții din grupele de risc: vârstnicii, copiii, gravidele și cei cu boli cronice.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății, în acest an s-a cumpărat o cantitate dublă de vaccin antigripal, față de anul trecut. Următoarele tranșe de doze de vaccin antigripal ar urma să ajungă în cabinetele medicilor de familii și în spitale în lunile octombrie și noiembrie.

“Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.

În  plus, Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să achiziționeze din timp vaccinul antigripal, astfel încât acesta să fie accesibil pentru cât mai multe persoane.