Select Page

Începe festivalul stradal WonderPuck, la Cluj. Care sunt surprizele de care vor avea parte copiii

Începe festivalul stradal WonderPuck, la Cluj. Care sunt surprizele de care vor avea parte copiii

Festivalul stradal WonderPuck 2021 începe, vineri, la Cluj-Napoca. Străzile din centrul orașului vor fi pline de magia teatrului de păpuși, iar cei mici vor fi încântați de spectacolele pregătite de teatrele venite în România de peste hotare.

Copiii vor avea parte de concerte, expoziții și păpuși gigant la cea de a cincea ediție WonderPuck. În plus, castelul Bonțida va găzdui și în acest an, începând de joi, o parte din spectacolele festivalului.

„Micii spectatori vor avea parte de aventuri pline de farmec participând la spectacole, ateliere, concerte, ateliere, iar păpușile gigant și creațiile tinerilor artiști clujeni vor transforma locațiile festivalului în tărâmuri fabuloase.”

transmit organizatorii WonderPuck 2021

În perioada 9 și 12 septembrie vor avea loc 40 de evenimente de teatru de păpuși și animație, concerte, expoziții, workshopuri, ateliere de creație și multe surprize. Toate acestea vor avea loc în cinci locații din Cluj-Napoca și Bonțida, cu participarea artiștilor străini din cinci țări, la cea de-a cincea ediție a Festivalului Stradal WonderPuck.

Invitați de peste hotare, fac magie în centrul Clujului

Pe lângă artiști români, festivalul va aduce la Cluj invitați din Ungaria, Germania, Turcia, Republica Moldova și Italia. Atmosfera din Piața Unirii va fi animată de păpuși gigante: Lorelei, King Kong și Gigalateea.

Cei mici sunt așteptați alături de părinți și bunici la o diversitate de evenimente. Între acestea se numără spectacolul „Păcală”, în regia lui Ion Brancu, prezentat de Teatrul „Țăndărică” din București. Un text de Cristian Pepino după texte populare.

„La Ţăndărică, spectacolul, pus în cheie parodică, este plin de haz, antrenant şi aduce în prim-plan lumea satului românesc. Copiii învață să nu se lase păcăliți, dar şi primii pași ai unei hore românești!”, scria despre acest spectacol Veronica Gherasim, de la Cotinianul.


Magie orientală pe scena din Piața Unirii

Un alt spectacol de neratat de la WonderPuck 5 este „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”, programat la scena mare din Piața Unirii pentru sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 20. Va fi prezentat de artiștii Teatrului „Ion Creangă” din București și le promite celor mici o aventură fabuloasă a cărei esență ne hrănește imaginația, cu magie, muzică și umor.


„ Pus în scenă de Gabriela Dumitru, spectacolul și-a propus să păstreze ce e mai bun din aceste lumi plăsmuite, scoțând în evidență esența poveștii lui Aladin pe fundalul extraordinar al poveștilor spuse în cele o mie și una de nopți pe care Șeherezada le petrece în palatul soțului său, sultanul Șehreiar”, spun reprezentanții teatrului bucureștean.

Spectacol nonverbal din Italia

Spectacolul nonverbal “La danse du pied” (susținut de Monsieur David și Federica Gumina de la Feet Theatre Company din Italia duminică, 12 septembrie, de la ora 20.30, la Muzeul de artă) e o ocazie de a explora un spatiu suprarealist dintr-o perspectivă neobișnuită. Cu toții am pășit experimentând diverse spații. Cu toții am crescut făcând această incredibilă călătorie spre ceea ce suntem azi, fără să dăm atenție celor care ne-au purtat prin această lume, încă din copilărie. Picioarele noastre sunt cele care ne-au arătat lumea și culorile ei. Ele sunt protagonistele acestui spectacol, ele ne vor arunca în necunoscut, alături de un alt personaj principal, inima!

Teatru de păpuși de la Cluj pentru copiii din Bonțida

De asemenea, joi, 9 septembrie, în curtea castelului Bánffy de la Bonțida, Teatrul „Puck” va prezenta spectacolul „Jancsi és Juliska”/„Hänsel și Gretel” (în limba maghiară), în regia Ibolyei Varga.

Totul începe în ziua în care Hänsel și Gretel se trezesc cu vești neplăcute: tatăl lor trebuie să vândă capra cea mică pentru a putea plăti datoriile. Copiii întristați sunt vizitați de Csipet, spiridușul pădurii care vrea să-i ajute în găsirea unor comori cu ajutorul unei poezii magice.

Teatrul clujean va prezenta pe aceeași scenă, de la ora 12, spectacolul „Vasilache și Marioara în jurul lumii”, în regia, scenariul și ilustrația muzicală ale lui Ionuț Constantinescu.

Plictisiți de viața pe care o trăiesc în căsuța lor, Vasilache și Marioara hotărăsc că este timpul să pornească într-o călătorie. Nu știu, însă, ce îi așteaptă și prin câte peripeții vor trece, călătorind prin timp și spațiu.

Un alt moment special din program va fi spectacolul nonverbal „La dans du pied”, prezentat de Monsieur David și Federica Gumina, de la Feet Theatre Company din Italia, programat la Muzeul de Artă duminică, 12 septembrie, de la ora 20.30.

Studenți implicați în WonderPuck 2021

Studenții universităților clujene sunt în acest an protagoniști ai festivalului WonderPuck. Astfel, cei de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, vor oferi copiilor, prin joc, creație, ghicitori și discuții interactive, o călătorie în lumea fascinantă a Biodiversității. Vor întâlni animale și păsări și vor afla despre comportamentul și obiceiurile acestora.

Totodată, studenții Facultății de Teatru și Film de la UBB vor susține la această ediție a festivalului momente de Commedia dell’arte și interacțiuni cu publicul, iar studenții Universității de Arte și Design (UAD) vor prezenta expoziții care vor deveni decor la festival.

About The Author