Selectați pagina

A început pelerinajul la Sfânta Parascheva. Șapte reguli pentru a evita vizita la spital

A început pelerinajul la Sfânta Parascheva. Șapte reguli pentru a evita vizita la spital

Cel mai mare pelerinaj din ţară a început la Iași. Aici sunt aşteptaţi peste 200.000 de pelerini pentru a atinge  sfintele Moaşte.

Numeroși pelerini ce vin la Iași au ajuns, ajung sau vor ajunge la urgențe pentru variate probleme cardiovasculare, respiratorii sau neuropishice ce sunt favorizate, determinte sau agravate de frig, oboseală, alimentația necorespunzatoare sau bolile preexistente.

Patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni, dar după terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj. În schimb, la cei veniți în scopuri mai puțin ecumenice, patologia dominantă este cea traumatică, în special plăgi, luxații și entorse sau legată de excesele alimentare sau alcoolice, susține doctorul Tudor Ciuhodaru.

În anii trecuţi s-au înregistrat chiar şi cazuri letale. În urmă cu doi ani o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viața în timp ce stătea la coadă la moaşte, iar în 2013 o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Medicul propune șapte reguli simple vă pot ține departe de spital.

1. Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

2. Măncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomeratie,

3. Nu-i lasati neinsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.

4. Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.

5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeti rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.

6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stati zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

7. Sunati la 112 când nu va puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absenta unui spital regional de urgenţă, mobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iasi.

Despre autor