Cinci decese din cauza gripei. Infecțiile respiratorii fac ravagii în toată țara; cum ne protejăm în această perioadă de virusuri
Situație îngrijorătoare în țară. Tot mai mulți pacienți cu infecții respiratorii au ajuns la medic, iar cinci persoane au decedat din cauza gripei. Este vorba despre două persoane din Galaţi, două din județul Mureş şi un pacient din Arad. Ministrul Sănătății spune, însă, că nu se poate vorbi de o epidemie.
„Nu putem vorbi despre o epidemie de gripă în acest moment. Dar pot să spun că anul acesta vaccinarea antigripală pe grupe de risc a început la 15 septembrie. Am promis că livrăm atunci primele vaccinuri şi am făcut-o. Am suplimentat numărul de doze la 1.300.000 de doze de la 1.000.000 şi acum mai avem în stoc 170.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, marţi, la Antena 3.
În Cluj-Napoca a crescut numărul virozelor cu 30 la sută și au fost înregistrate 22 de cazuri de gripă, în ultima perioadă.
„Adresabilitatea a crescut în serviciul nostru, în ultimele 2 săptămâni, iar numărul virozelor a crescut cu 30 la sută. O medie de consultații a fost de 60-70 pe zi,începând din 15 decembrie. Din 15 decembrie și până acum am avut înregistrare ca spitalizări, cu confirmare intraspitalicească prin testele rapide, pe care le facem noi, 22 de cazuri de gripă, nu a fost semnalizat deocamdată niciun deces”, a declarat Irina Filipescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.
Medicii recomandă ca în acestă perioadă să fie vaccinați toți pacienții cu boli cronice, copii mici sau vârstnicii pentru care riscul de îmbolnăvire e mult mai mare
CITEȘTE ȘI A VENIT GERUL! AFLĂ DE CE FRIGUL E BENEFIC PENTRU SĂNĂTATE
Pentru persoanele la risc și anume pentru vârstinici sau copii foarte mici, persoanele care sunt cunoscute cu boli cardio vasculare diabet, cu boli respiratorii cronice, pacienți care sunt în imunosupresor, pacienții obezi, gravide. Recomandarea este de vaccinare pentru toți pacienții și de evitare a zonelor aglomerate, de evitare a contactului cu persoanele care pot sa fie patologie respiratorie, susține dr. Irina Filipescu.
În cazul în care apar simptome de gripă pacienții trebuie să se prezinte de urgență la medicul de familie sau la camere de gardă ale spitalelor.