Selectați pagina

Infirmierii vor avea salarii mai mari decât asistenții. Asistentă medicală: „Vreau să mă fac infirmieră sau îngrijtoare de curățenie”

Infirmierii vor avea salarii mai mari decât asistenții. Asistentă medicală: „Vreau să mă fac infirmieră sau îngrijtoare de curățenie”

Infirmierii din spitale vor avea salarii mai mari decât asistenții medicali, Asta prevede proiectul legii salarizării unitare, care a trecut deja de Senat, iar săptămâna viitoare va intra în Camera Deputaților. Asistenții medicali amenință că vor solicita să retrogradeze și să se lucreze pe post de infirmieri sau îngrijitori de curățenie.

„O asistentă medicală va avea salariu mai mic decât un infirmieri care lucrează într-o secție, unde primește sporuri la salariu. De responsabilități nici nu mai vorbim, pentru că responsabilitatea unui asistent medical este mult mai mare decât a unui infirmier. Deja avem colegi care au solicitat să se mute pe posturi de infirmieri. La Spitalul de Boli Infecțioase, unde lucrez eu, o colegă a cerut deja să se mute la HIV (n.r. secție considerată periculoasă, unde se adaugă sporuri consistente la salariu) ca infirmieră. Și pe bună dreptate. Adică un asistent medical cu studii superioare, la ultima gradație, adică în prag de pensie, are salariu mai mic decât un șofer de pe o autosanitară. Eu nu am nimic cu salariile șoferilor, să nu se înțeleagă greșit, dar este o bătaie de joc la adresa asistenților medicali”, a declarat Maria Bizo, asistent medical și vicepreședinte al SANITAS Cluj

Sindicaliștii din domeniul sanitar spun că legea este discriminatorie și amenință că personalul sanitar va demara proteste, dacă proiectul va intra în Camera Deputaților și va fi aprobat.

„Proiectul produce inechităţi, dezechilibre şi discriminări în rândul personalului sanitar. Astfel, conform proiectului, un şef de formaţie muncitori va avea un salariu mai mare decât farmacistul cu studii superioare sau psihologul, se plafonează sporurile la 30%. Nu au fost negocieri, sindicatele au fost invitate la Ministerul Muncii, li s-a înmânat 10 minute proiectul şi gata. Discutând cu membrii de sindicat, dacă atitudinea deputaţilor va fi similară cu cea a senatorilor şi nu se rezolvă aceste inechităţi, Sanitas Cluj va apela la toate formele de protest în sistem care pot ajunge până la greva generală în sănătate, dacă situaţia o va impune”, a declarat Ștefan Roman, președinte SANITAS Cluj.

Liderii Federației SANITAS se întâlnesc joi, la București și vor decide calendarul protestelor.