Select Page

Îngrijiri la domiciliu fictive, decontate la CAS. Cum funcționa sistemul

Îngrijiri la domiciliu fictive, decontate la CAS. Cum funcționa sistemul

Şase persoane, printre care se numără funcţionarii CAS şi un şef de la Biroul de Resurse Umane din cadrul unui spital, au fost reţinute sub acuzaţiile de fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals intelectual şi influenţarea declaraţiilor, urmând să fie prezentate în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, potrivit adevarul.ro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au reţinut astăzi, 2 februarie, şase persoane, trei bărbaţi şi trei femei, cu vârsta curprinsă între 34 şi 65 de ani, care în cursul zilei vor fi prezentate cu propunere de arestare preventivă la Judecătoria Galaţi. Acestea sunt acuzate că, în perioada ianuarie 2016-octombrie 2017, împreună cu alte persoane, au fraudat bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi prin decontarea ilegală a unor servicii medicale de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, pe baza unor dosare medicale întocmite în fals.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au descoperit şi ridicat din mai multe locaţii aparţinând unor medici de familie, sumele de 195.582 de lei, 4680 de euro, 905 dolari şi 100 de lire sterline, asupra cărora au fost instituite măsuri asigurătorii.

În ”afacere” sunt implicaţi şi funcţionari din cadrul CAS Galaţi, care aflaseră de decontările false, dar au acceptat primirea şi înregistrarea dosarelor direct de la reprezentanţii firmei în cauză, deşi acest lucru era contrar normelor metodologice care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Până la acest moment, anchetatorii au date din care rezultă că s-a produs un prejudiciu de aproximativ 900.000 de lei pentru o societate, SC Sormed SRL, 340.000 de lei pentru firma Medicas Nicordsed SRL şi 155.000 de lei pentru Elite Helth Clinic. Persoanele inculpate în acest dosar fac parte din personalul celor trei societăţi comerciale, alături de care a fost pus sub acuzare şi un şef al Biroului de Resurse Umane al Spitalului Municipal din Tecuci.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals intelectual, influenţarea declaraţiilor şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor sume de bani sau alte foloase, toate în formă continuată, ne-a declarat procurorul Claudia Marcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Reamintim că pe 1 februarie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, în colaborare cu cei din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au pus în executare 67 mandate de percheziţie şi 43 mandate de aducere în acest dosar penal ce priveşte fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate.

120 de poliţişti gălăţeni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au efectuat 67 percheziţii domiciliare. Percheziţiile au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale.

About The Author