Selectați pagina

Institutul Oncologic din Cluj, copleșit de numărul mare de pacienți. Manager: Nu există suficiente centre specializate în țară

Institutul Oncologic din Cluj, copleșit de numărul mare de pacienți. Manager: Nu există suficiente centre specializate în țară

Afluxul mare de pacienți pune presiune pe Institutul Oncologic din Cluj. Numărul mare de pacienți care vin din toată țara se datorează lipsei unor centre specializate, spune managerul IOCN Cluj, lector dr. Cătălin Vlad.


”Imediat după pandemie, pacienții au început să ne vină din nou în număr foarte mare, fiindcă tratăm bolnavi din toată țara, iar explicații ar fi destul de multe. În primul rând, nu există suficiente centre specializate, exceptând institutele de cancer cunoscute. Apoi, pacienții nu sunt urmăriți cum ar trebui și au tendința de a reveni la spitalele în care au fost tratați. Evident că aceste situații pun presiune pe institut, cu urmări nedorite – epuizarea personalului medical și uzura accelerată a aparaturii”, a aratat managerul IOCN, lector dr. Cătălin Vlad.

Managerul unității sanitare spune că în ultima perioadă s-au făcut mai multe investiții în aparatură medicală, iar deși de multe ori condițiile de muncă sunt dificile pentru medici, aceștia au reușit să acopere nevoile tuturor pacienților.


„Chiar în perioada următoare avem investiții pe care trebuie să le finalizăm, de exemplu la CT și mamografie, iar acestea pot să ducă la întârzieri în tratamente. Totuși, chiar și în condițiile unui aflux foarte mare de pacienți, nu putem să-i amânăm prea mult cu diagnosticul și tratamentul, pentru că acestea înseamnă zile de supraviețuire. Pe de altă parte, trebuie să găsim soluții astfel încât compartimentele în care facem îmbunătățiri să fie înlocuite cu succes de altele. De exemplu, la mamografie a trebuit să mutăm temporar lucrul în unitatea mobilă de care dispunem. Deocamdată am reușit să ne gospodărim bine cu necesarul de medicamente, fără discontinuități”,a declarat managerul IOCN, lector dr. Cătălin Vlad.

Un nou centru de cancer la Cluj

Clujul ar avea însă nevoie de un nou centru de cancer, unde să poată fi primiți toți pacienții.


„Problema este că funcționăm într-o clădire veche, unde tot cârpim de la o zi la alta. Depunem inclusiv proiecte care să acopere tot ce înseamnă infrastructură și dotare cu aparatură medicală. Până în momentul de față am reușit, dar cu siguranță că, la ritmul tot mai accelerat de creștere a numărului de bolnavi, va fi nevoie de modificări substanțiale în ceea ce privește infrastructura, poate chiar construirea unui nou centru de cancer la Cluj”, a completat lector dr. Cătălin Vlad.


De ce ne vin pacienți din toată țara?

Pacienții ajung la IOCN deoarece aici găsesc nu doar medici extrem de bine pregătiți, ci și pentru calitatea lor umană.


„Din perspectiva medicului, nu a managerului, pot spune că pacienții pe care i-am tratat au amintit mereu empatia și umanitatea medicilor de la IOCN. Noi n-am refuzat pe nimeni, niciodată, și cred că pacienții au apreciat acest lucru. Sigur, însă, că existența a 6-7 centre dedicate acestei patologii la nivel național ne-ar degreva activitatea și am putea să ne ocupăm mai mult de fiecare pacient. Gândiți-vă că avem colegi în Institut care consultă zilnic 40-50 de pacienți, motiv pentru care lucrurile ar putea scăpa de sub control și să apară erori în actul medical”, a spus lector dr. Cătălin Vlad, managerul IOCN.

Cei mai pregătiți medici luptă pentru posturi la IOCN

Personalul care este extrem de bine pregătit, nu uită nici să fie alături de pacienții încercați de boli. Acesta este unul dintre atuurile IOCN. Managerul spune că la posturile pe care le scoate la concurs se prezintă cei mai pregătiți candidați în domeniu.

„De reținut că toți medicii noștri sunt foarte bine pregătiți și tratează extrem de responsabil și empatic pacienții care li se adresează. Când scoatem posturi la concurs, se prezintă cei mai bine pregătiți, ceea ce se dovedește ulterior în calitatea ridicată a actului medical pe care ei îl oferă. Mai mult, am fost primul centru de cancer care a scos posturi la rezidențiat și am luat, practic, cei mai buni tineri, promițători în oncologie medicală, în radioterapie, rezidenți eminenți, care și-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului”, a mai declarat lector dr. Cătălin Vlad, managerul IOCN.

Despre autor