De ce să alegi chirurgia robotică în tratarea afecțiunilor urologice și oncologice. Impact, beneficii și rezultate extraordinare
Chirurgia robotică urologică reprezintă un pas important în evoluția tehnicilor operatorii, cu scopul de a depăși limitările chirurgiei clasice, deschise, cât și pe cele ale chirurgiei minim-invazive laparoscopice și să îmbunătățească capacitățile tehnice ale chirurgului.
Utilizarea roboților chirurgicali a fost și este în continuare dominată la nivel mondial de chirurgii urologi. După succesul prostatectomiei laparoscopice asistate de robot în anii 1990, chirurgia robotică s-a extins pentru numeroase alte afecțiuni urologice, evoluție care se vede și în România.
Evoluția spectaculoasă a chirurgiei robotice se datorează numeroaselor beneficii oferite pacienților și medicilor chirurgi. Tehnologia robotică permite chirurgilor să ofere rezultate mai precise și mai eficiente pacientilor lor decât abordările chirurgicale tradiționale utilizate în operațiile deschise.
Roboții chirurgicali permit realizarea unor operații cât mai puțin invazive. Inciziile sunt milimetrice, rezecțiile extrem de precise, iar pierderile de sânge sunt infim mai mici față de operațiile clasice și reduc semnificativ riscul de complicații. Acest lucru permite în final o recuperare rapidă a pacienților.
Analizăm beneficiile pentru pacienți și discutăm despre afecțiunile tratate cu ajutorul roboților chirurgicali, cu prof. univ. dr. Nicolae Crisan, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică, parte a echipei multidisciplinare a Spitalului Regina Maria Cluj.
Aflăm în interviul de mai jos beneficiile chirurgiei robotice în afecțiunile urologice, în special, în tratamentul extrem de complex al pacientilor cu boli oncologice.
Astăzi, chirurgia robotică cunoaște o panta ascendentă și este la îndemâna pacienților aici, în țara noastră. Roboții chirurgicali de pe piața medicală sunt dintre cei mai performanți la nivel internațional, ca de pildă robotul da Vinci Xi, pe care prof. univ. dr. Nicolae Crișan îl utilizează cu succes în tratarea afecțiunilor urologice.
Reporter: Domnule doctor, cine operează? Medicul sau robotul?
prof. univ. dr. Nicolae Crișan: Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care crește semnificativ contribuția medicului în cadrul actului medical. Este foarte important ca paciențul să înțeleagă că medicul chirurg efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Robotul nu operează singur. Chirurgul face toate mișcările operatorii, folosindu-se de tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine în interior, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomica și confortabilă.
Spre deosebire de operația clasică, deschisă ori de cea laparoscopică, chirurgia robotică oferă o precizie mai mare în sala de operație și crește substanțial calitatea actului medical. În acest fel, pacientți beneficiază de intervenții cu incizii minime, de doar câțiva milimetri, cu riscuri reduse și recuperare accelerată.
Datorită imaginilor 3D pe care le captează și le mărește de 10 ori, daVinci Xi îi oferă chirurgului o vedere mult mai bună. Astfel, acesta poate separa cu mai mare ușurință țesuturile bolnave de cele sănătoase, fără să afecteze vascularizația zonei asupra căreia se intervine. Robotul da Vinci Xi are 4 brațe care se pot roti în 7 directii, 540 de grade. Este extraordinar, practic chirurgul care îl manevrează are o pereche de mâini, cu acces în zone inguste și structuri sensibile.
Reporter: Care sunt avantajele chirurgiei robotice pentru pacientul cu afecțiuni urologice?
prof. univ. dr. Nicolae Crișan: Chirurgia minim-invazivă se încadrează în conceptele moderne de abordare a patologiei oncologice de reducere a morbidității, ceea ce înseamnă o suferință minimă pentru pacient în urma intervenției chirurgicale. Aceste concepte se definesc printr-o tendință de evoluție de la chirurgia maxim tolerată de către pacient (cât de mult poate tolera un pacient efectele neplăcute ale unei intervenții chirurgicale) spre chirurgia minim acceptată (efecte minore asupra calității vieții pacienților ca urmare a operației). Concret, scopul chirurgiei robotice este ca pacientul să se întoarcă cât mai repede la viața lui obișnuită pe care a avut-o anterior operației, o reinserție rapidă în viața familială, socială și profesională. Pacientul nu va prezenta sindrom dureros important postoperator, se va mobiliza în prima zi postoperator, se va alimenta repede postoperator și se va externa într-un timp mult mai scurt. Dacă la o operație clasică timpul de recuperare e de minimum două săptămâni, iată cu atunci când vorbim despre chirurgia minim invazivă timpul de recuperare se reduce la câteva zile.
Reporter: Dar pentru medic, există avantaje în chirurgia robotică?
prof. univ. dr. Nicolae Crișan: Pentru chirurg, acest tip de chirurgie asistată robotic oferă multiple avantaje profesionale, cum ar fi imaginea perfectă a anatomiei pacientului, accesul facil în zone anatomice dificile (în special la nivelul pelvisului), instrumente chirurgicale flexibile care pot fi utilizate spațial până la 540 de grade.
Chirurgul operează milimetric
da Vinci Xi permite efectuarea de operații laparoscopice într-un mod mai funcțional. Gesturile precise permit disecția de mare acuratețe, milimetrică, a leziunilor anormale. Atunci când este vorba de un cancer, asta înseamnă siguranța că ai scos tumora, lăsând cât mai mult din țesutul sănătos. Înseamnă și o rată de recidivă mult scăzută. Înseamnă să nu lezezi structuri vitale cum ar fi vasele de sânge sau nervii.
Chirurgul ajunge în spatii pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale
da Vinci Xi îi permite chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau deschisă, cum ar fi pelvisul sau loja timică. De altfel, chirurgia laparoscopică și-a dovedit superioritatea în studii în ceea ce privește intervențiile chirurgicale în urologie, în special în cancerele de prostată, renale sau în chirurgia reconstructivă urinară. O altă aplicație extrem de valoroasă este tratarea cancerului rectal, cu prezervarea funcționării nervilor implicați în erecție și continență urinară.
Reporter: Cât de provocatoare este trecerea de la chirurgia clasică la cea robotică? Ce presupune utilizarea unui robot chirurgical de ultimă generație pentru un medic?
prof. univ. dr. Nicolae Crișan: Trecerea la chirurgia robotică nu este ușoară. Presupune o schimbare destul de mare și în gândirea chirurgului. Echipa noastră s-a antrenat câțiva ani înainte de a începe acest tip de chirurgie. În anul 2008 și 2009 am realizat multiple vizite în Italia, la Milano, într-un centru de referință în chirurgia robotică din Europa. În prezent, putem spune că suntem echipă de chirurgie robotică urologică din țară cu cea ma îndelungată experiență.
Reporter: Spre deosebire de chirurgia clasică, cum vă ajută robotul da Vinci Xi să tratați afecțiunile urologice cu implicații oncologice?
prof. univ. dr. Nicolae Crișan: Chirurgia urologică este o chirurgie funcțională. Ca să fie mai ușor de înțeles, pentru pacient, dar și pentru urolog, este importantă atât excizia formațiunii tumorale, cât și conservarea funcțiilor organelor operate: conservarea continenței urinare, conservarea funcției renale, conservarea funcției sexuale. Chirurgia robotică răspunde cel mai bine acestor obiective funcționale.
Chirurgia robotică urologică a evoluat extraordinar de mult de la prima utilizare a sistemului de chirurgie daVinci, în anul 2000. Iar această expansiune se datorează, în primul rând edezvoltării tehnicii medicale care stă în spatele construcției unui astfel de robot. Dezvoltare care se traduce în asset-uri extraordinare în mobilitatea chirurgului și numeroaselor beneficii pe care acest tip de chirurgie le oferă: incizii mai mici, risc mai mic de sângerare și timp de recuperare mai scurt. Da Vinci Xi are 7 brațe care se rotesc 540 de grade, imaginați-vă acest lucru, Este o prelungire a medicului, o extensie a acestuia în timpul intervențiilor.
Reporter: Cum reacționează pacienții atunci când li se recomandă întervenții chirurgicale cu ajutorul robotului da Vinci Xi?
prof. univ. dr. Nicolae Crișan: Din ce în ce mai bine. Robotul da Vinci Xi este un instrument cunoscut, pacienții cunosc în mare parte avantajele acestuia. În plus, trebuie să avem în vedere faptul că tehnica chirurgiei robotice este utilizată de peste 2 decenii la nivel mondial. Au fost publicate multiple studii are demonstrează superioritatea abordării robotice în fața chirurgiei standard. Vorbim înclusiv despre Româna, unde sunt peste 10 ani de când 90% din intervențiile pe care le realizăm în cadrul rețelei de sănătate REGINA MARIA sunt prin abord minim-invaziv. Nu este deloc greu să explici unui pacient de avantajele roboticii.
Reporter: Există și provocări în chirurgia robotică? Ne puteți oferi un exemplu de caz care v-a impresionat?
Clar, există provocări! Sunt momente când, cu toată experiența pe care o acumulezi în decursul anilor ca medic chirurg și după ce ai tratat aproape orice tip de patologie oncologică, apare câte un caz care te impresionează și care te face să realizezi că munca ta este un dar și scutură puțin. Îmi vine în minte cazul unui tânăr de 18 ani pe care l-am consultat într-una din vizitele de lucru la spitalul Regina Maria din Brașov și pe care ulterior l-am și operat de cancer testicular. Cum l-am văzut că intră pe ușa cabinetului, mi-am dat seama cât de gravă era situația lui. Este un caz extrordinar, al unui tânăr alături de care am luptat și noi, echipa medicală, pentru a-i oferi șansa la o viață normală.
Afecțiuni care pot fi operate cu ajutorul robotului da Vinci Xi, în cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj
Cele mai bune indicatii pentru chirurgia robotică, în genere, sunt afecțiunile pelvisului, unde acest abord a devenit gold standard:
- prostatectomie radicală pentru pacienții care suferă de cancer de prostată
- cistectomie radicală cu neovezică pentru pacienții care se luptă cu cancerul de vezică
- endometrioza, boală care afecteză mii de femei
- reimplantările ureterovezicale.
De asemenea, chirurgia tractului urinar superior poate fi realizată prin abord robotic, cu ajutorul robotului da Vinci Xi:
- nefrectomia parțială prin care se îndepărtează mase tumorale renale, dar se păstrează rinichiul
- pieloplastia
- nefrectomia radicală cu sau fără tromb tumoral în vena renală sau cavă
- suprarenalectomia pentru pacienții care suferă de tumori ale glandei suprarenale
Chirurgia robotică și îndeosebi utilizarea robotului chirurgical da Vinci Xi este un serviciu performant, făcut cu o tehnologie de ultimă generație, de către chirurgi care au o pregătire adițională și experiența importantă în astfel de proceduri chirurgicale.
În Spitalul Regina Maria Cluj, pacienții cu afecțiuni urologice au la dispoziție echipe multidisciplinare formate din medici cu vasta experiență în chirurgia laparoscopică și robotică. Medicii chirurgi utilizează sistemul avansat da Vinci Xi, care le oferă posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade, mișcări nepermise mâinii umane, pentru a interveni din poziții și în locuri greu accesibile.
Până în prezent, peste 200 de intervenții chirurgicale au fost realizate cu ajutorul roboților chirurgicali în cadrul spitalului Regina Maria Cluj, jumătate dintre acestea fiind intervenții realizate de prof. univ. dr. Nicolae Crișan. Printre cele mai tratate patologii se numără tumorile renale și de prostată.
VEZI ȘI: VIDEO BISTURIU ÎNLOCUIT CU ROBOTUL DA VINCI XI, PENTRU PACIENȚII SPITALULUI REGINA MARIA DIN CLUJ