Selectați pagina

Diana Nemeș, cercetătoare de la Departamentul de Sănătate Publică – UBB Cluj, numită într-o poziție cheie în Asociația Europeană de Sănătate Publică

Diana Nemeș, cercetătoare de la Departamentul de Sănătate Publică – UBB Cluj, numită într-o poziție cheie în Asociația Europeană de Sănătate Publică

O cercetătoare din Departamentul de Sănătate Publică – UBB Cluj, Diana Nemeș, a fost numită într-o poziție de conducere în cadrul Asociației Europene de Sănătate Publică (EUPHA). Din calitatea de membră a Comitetului Director a secțiunii tematice dedicate Sănătății Copilului și Adolescentului, Diana Nemeș își va putea aduce contribuția la îmbunătățirea sănătății și bunăstării copiilor și adolescenților în Europa și în România.

„Secțiunea tematică dedicată Sănătății Copilului și Adolescentului din cadrul EUPHA are misiunea de a sprijini eforturile europene de sănătate publică, menite să ajute copiii și adolescenții să obțină cea mai bună sănătate posibilă. Se dorește conectarea membrilor din comitet pentru a face schimb de cele mai bune practici și de a transpune teoria în practică, iar faptul că situația țării noastre este adusă în discuție, poate genera eventuale puncte de acțiune. Este important de menționat faptul că această secțiune este în conexiune cu peste 3400 de profesioniști din domeniul sănătății, din 47 de țări”, a declarat pentru ȘtiriMed, Diana Nemeș.

Reușită profesională, dar și personală

Tânăra spune că numirea sa în cadrul unei instituții internaționale de prestigiu îi oferă, pe de o parte, viziblitate pe de altă parte „șansa de a mă conecta cu alți tineri experți, și ocazia de a fi la curent cu diverse inițiative în domeniul sănătății publice”. Dar reușita este și una de ordin personal.

„Din punct de vedere profesional, reprezintă o oportunitate excelentă de a-mi extinde lista de potențiali colaboratori, deoarece în cei doi ani de carieră în cercetare am realizat cât de important este să ai alături persoane cu un țel comun, dar cu experiențe și expertize diferite. Din punct de vedere personal, am un sentiment de recunoștință pentru faptul că lucrez într-un domeniu care mă atrage și pot contribui și eu la îmbunătățirea calității vieții publicului larg”, mai spune tânăra cercetătoare

Vizibilitate pentru România

Numirea tinerei cercetătoare din Cluj, pe o poziție cheie în cadrul Asociației Europene de Sănătate Publică aduce vizibilitate, atât pentru Universitatea Babeș-Bolyai, cât și pentru România.

“Numirea domnișoarei Nemeș este o recunoaștere a implicării ei la nivel european și a calității înalte a muncii depuse în colaborarea cu Asociația Europeană de Sănătate Publică. Departamentul de Sănătate Publică se mândrește cu absolvenții săi, care devin o voce dincolo de spațiul românesc. Ei sunt viitorii lideri ai sănătății publice în România și Europa”, a declarat pentru ȘtiriMed, lect. univ. dr. Marius Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică – UBB Cluj

Marius Ungureanu, Sănătate Publica Cluj
lect. univ. dr. Marius Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică Cluj/Sursa foto: Facebook

La rândul său, cercetătoarea Diana Nemeș spune că prin contribuția sa la nivelul Asociației Europene de Sănătate Publică le arată tinerilor din România că astfel de instituții își deschid constant ușile, și pentru România.

„Aș considera-o o oportunitate de a crește vizibilitatea capacității forței de muncă din țara noastră, în special a tinerilor. Totodată, m-aș bucura ca această informație să ajungă la cât mai mulți studenți din universitatea noastră, deoarece sunt deschise constant oportunități de colaborare în astfel de instituții, focusul fiind din ce în ce mai mare pe implicarea activă a tinerilor”, a afirmat Diana Nemeș.

Sănătatea publică a copiilor și adolescenților români, duse în vizorul Europei

Cele mai spinoase probleme de sănătate publică, în România, când vine vorba de copii și adolescenți apar încă din momentul sarcinii. Așa că, prezența unui român în cadrul Asociației Europene de Sănătate Publică, este benefică, pentru a face vizibile deficiențele din țara noastră.

„Să menționez două exemple de situații unde avem nevoie de atenție, mai ales că, în 2022, am avut ocazia de a contribui la dezvoltarea unor rapoarte în colaborare cu Biroul UNICEF România, tocmai pe aceste probleme. Una este îngrijirea antenatală și postnatală, pentru că urmărirea dezvoltării sarcinii permite prevenirea complicațiilor și informarea femeilor cu privire la cele mai bune practici pentru a proteja fătul, gravida și copilul nou-născut. Iar o altă situație spinoasă este accesul limitat la îngrijire medicală În România avem multe zone rurale și/sau marginalizate, unde, copiii și adolescenții nu au acces la servicii medicale adecvate. Ceea ce poate duce la probleme de sănătate netratate sau la tratamente tardive”, a mai explicat Diana Nemeș

Diana Nemeș spune că, în paralel cu noile atribuții pe care le are la nivel european și care sunt pro bono, își va continua studiile și cercetarea la Departamentul de Sănătate Publică – UBB Cluj.

Diana Nemeș nu este singura româncă ce deține o poziție importantă în Asociația Europeană de Sănătate Publică. Rețeaua de tineret în Sănătate Publică (EUPHAnxt) a prestigioasei instituții este condusă, din ianuarie 2021, de o altă româncă, Monica Brînzac, tot din cadrul Departamentului de Sănătate Publică Cluj.

IMG 20230323 WA0003
Monica Brînzac conduce Departamentul de Tineret în Sănătate Publică, a Asociației Europene de Sănătate Publică

CITEȘTE ȘI: SIGURANȚA COPIILOR PASAGERI, DE LA IGNORANȚĂ LA „COPIL IUBIT LA BORD”, UN PROGRAM GRATUIT CARE SCHIMBĂ COMPORTAMENTE. INTERVIU CU LECT. UNIV. DR. DIANA DULF, CERCETĂTOAREA CARE A DAT TONUL PROIECTULUI VIDEO