Copiii, vederea și ecranele. Dr. Alina Iuga, oftalmolog pediatru, speaker în conferința Pedi Update: „Miopia este o problemă majoră la copii și are legătură directă cu timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice”
Ochii copiilor, în special la vârste fragede sunt extrem de sensibili, iar expunerea la ecrane ar trebui să fie redusă până spre zero. Asta spun medicii și, același lucru, îl indică toate protocoalele de sănătate internaționale. Doar că, într-o lume cu device-uri la orice pas și cu părinți obosiți și asaltați de task-uri, să nu lași copilul măcar 20 de minute la desene a devenit o adevărată provocare.
Despre cum este afectată vederea copiilor de expunerea la dispozitive electronice și ce pot face părinții ca să protejeze sănătatea ochilor celor mici, am stat de vorbă, într-un interviu, cu Dr. Alina Iuga, medic oftalmolog pediatru.
Pe Dr. Alina Iuga o veți întâlni și puteți să îi adresați întrebări la Pedi Update – Conferința pentru părinți informați, unde este speaker, sâmbătă, 6 mai, în Cluj-Napoca.
ȘtiriMed: În era digitalizării, când este aproape imposibil ca un copil să nu aibă acces la device-uri, ce poate face un părinte, ca să îi protejeze celui mic vederea?
Dr. Alina Iuga: Să fie prezent. Să stabiliească reguli și limite, chiar dacă uneori e dificil și apelăm la ecrane pentru câteva minute de liniște. Dacă trebuie să aleg, prefer televizorul din cauza distanței și intervale scurte în care să fie conectat la ecrane, urmate de pauză, în care să stea cât mai mult afară, în lumină naturală.
ȘtiriMed: Până la ce vârstă a copilului este strict interzis contactul cu ecranele?
Dr. Alina Iuga: Pot să vă spun cum am făcut eu cu copilul meu. Până la 2 ani nu a avut acces la ecrane, a descoperit lumea prin alte metode. Apoi, am ales programe din care să învețe și, de cele mai multe ori, am stat lângă el și i-am explicat ce vede.
ȘtiriMed: Care este durata zilnică recomandată de „screen time” pentru copii?
Dr. Alina Iuga: Teoretic, cât mai puțin. Dar, dacă ne transpunem în lumea reală, recomandările Societății Americane de Oftalmopediatrie spun că până la 2 ani – deloc, între 2-4 ani, maxim 1h pe zi, cu supervizarea părinților și după vârstă de 4 ani să se respecte reguli clare și fără ecrane înainte de somn sau în timpul mesei.
ȘtiriMed: Cât de frecvent ar trebui duși copiii la controale oftalmologice?
Dr. Alina Iuga: Sunt două situații distincte. Dacă vorbim de controalele de rutină, fără să observăm o problemă, atunci se recomandă consultații oftalmologice la vârsta de 1an, 3 ani și 6 ani. Așa putem să ne asigurăm că se dezvoltă normal vederea copilului. Dacă avem motive de îngrijorare, schimbări în starea oftalmologică a copilului, istoric familial de afecțiuni oftalmologice sau un copil prematur, atunci este necesar să vizităm mai des un cabinet oftalmologic
ȘtiriMed: Din practica dvs, ați observat o creștere a afecțiunilor oftalmologice în rândul copiilor, pe fondul utilizării device-urilor?
Dr. Alina Iuga: Da, cu siguranță. Gradul de diagnosticare a patologiilor oftalmologice a crescut semnificativ și pentru că adresabilitatea la medic a crescut, dar și pentru că apar mult mai devreme aceste afecțiuni. Miopia este o problemă majoră și există legatură directă de cauzalitate cu factorii de mediu, respectiv timpul petrecut la dispozitivele electronice.
ȘtiriMed: Copiii mai mari, 10 + ani, ce metode de protecție a ochilor ar trebui să folosească, în special atunci când stau mult cu privirea în telefon/laptop/tv?
Dr. Alina Iuga: Sunt cateva reguli simple care ajută și funcționează, valabile chiar și pentru adulți.
Regula 20/20/20- la interval de 20 de minute de ecrane, 20 de secunde să privească la mai mult de 20 de metri. Ochii se relaxează prin schimbarea distanței de focul, problemele apar cand stăm prea mult în aceeași poziție.
Timp petrecut afară, minim 2h/zi în lumină naturală, este foarte cunoscut efectul protector.
Pauza de la ecrane la interval de 45 de minute, în care să facă altceva. Și, bineînțeles, controale regulate la oftalmolog.
ȘtiriMed: De ce credeți că este important ca părinții să participe la evenimente/conferințe tematice, cum este Pedi Update?
Dr. Alina Iuga: Pledez pentru prevenție și informații corecte din surse sigure. Era digitalizării vine cu o avalanșă de informații și este necesar să știm să le filtram și să le adaptăm la nevoile noastre. Prin această conferință venim în strijinul părinților cu care vrem să facem echipă pentru a face alegeri corecte și sănătoase pentru copilașii lor.
DESPRE PEDI UPDATE – CONFERINȚĂ PENTRU PĂRINȚI INFORMAȚI
Conferința PEDI UPDATE este un eveniment multi-disciplinar, adresat părinților clujeni interesați să afle informații noi și de calitate de la experți din diferite specialitati medicale. Editia din acest an va avea loc în 6 mai, în sala de conferințe de la Cluj Arena și va avea invitati din stomatologie, pediatrie, oftalmologie, psihologie și kinetoterapie.
Programul se va întinde pe durata a 4 ore în intervalul 9:00 – 13:00 fiind împărțit în 2 secțiuni separate de o pauză și va include 5 prelegeri pe subiecte actuale urmate de o secțiune de întrebări și răspunsuri.
ȘtiriMed este partener media al conferinței Pedi Update
Bilete pentru conferință găsiți AICI