Selectați pagina

INTERVIU. Dr. Bogdan Chiroiu. Cum se face diagnosticarea corectă a infertilității cu ajutorul histerosalpingografiei (HSG). O investigație medicală fără durere și un diagnostic precis

INTERVIU. Dr. Bogdan Chiroiu. Cum se face diagnosticarea corectă a infertilității cu ajutorul histerosalpingografiei (HSG). O investigație medicală fără durere și un diagnostic precis

Despre infertilitate se discută din ce în ce mai frecvent, în contextul în care, conform ultimelor studii în domeniu, 1 din 5 cupluri suferă de infertilitate, la nivel de țară. Considerată deja o boală, infertilitatea macină viața a mii de cupluri. În ultimii ani însă, există metode medicale din ce în ce mai complexe care ajută cuplurile să afle cauza acesteia.

O astfel de investigație este histerosalpingografia, cunoscută și sub abrevierea HSG. Este o investigație imagistică destinată în principal femeilor cu probleme de fertilitate, extrem de utilă în identificarea acestora.

Centrul de Fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este singura unitate medicală privată de fertilitate din Cluj-Napoca și județele limitrofe în care se poate realiza histerosalpingografia la un standard înalt de performanță. Această investigație radiologică importantă pentru un diagnostic corect este efectuată de dr. Bogdan Chiroiu, medic primar Radiologie-Imagistică medicală, care a efectuat în ultimii 15 ani peste 15.000 de investigații radio-imagistice pentru evaluarea problemelor de fertilitate.

Discutăm pe larg despre această procedură cu doctorul Bogdan Chiroiu, medic primar radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, a cărui experiență medicală acoperă atât tehnicile radiologice (histerosalpingografie – HSG), cât și investigațiile bazate pe ultrasonografie – histerosonografia (sono-HSG) și histerosonografia cu contrast ecografic (HyCoSy – Hysterosalpingo Contrast Sonography).

Dr. Bogdan Chiroiu 1
Dr.Bogdan Chiroiu, medic primar radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, specialist în investigația HSG.

Reporter: Domnule doctor, ce trebuie să știe femeile care suferă de infertilitate despre HSG?

Dr. Bogdan Chiroiu: Histerosalpingografia este o metodă de explorare radiologică a aparatului genital feminin, realizată prin instilarea unei substanțe de contrast iodate radio-opace prin canalul cervical și vizualizarea ei prin examen radiologic la nivelul canalului cervical, uterului, trompelor si peritoneului.

Reporter: Când putem discuta despre indicațiile histerosalpingografie?


Dr. Bogdan Chiroiu: Cu ajutorul Histerosalpingografiei, medicul radiolog poate evalua canalul cervical al pacientei și poate identifica prezența unor stenoze, polipi, septe sau sinechii cervicale. Poate, de asemenea, identifica prezența istmocelului (o complicație a nașterilor prin cezariană datorată vindecării incomplete a peretelui uterin în urma inciziei). Tot cu ajutorul HSG, medicul mai evaluează cavitatea uterina și poate analiza forma, conturul, opacifierea și dimensiunile cavității uterine, identifică și evaluează variantele anatomice sau malformațiile uterine (uter arcuat, uter septat, uter bicorn, uter unicorn, uter didelf, uter infantil), descoperă prezența unor formațiuni benigne (polipi, fibroame submucoase) sau maligne la nivelul cavității uterine. Mai poate identifica prezența cicatricilor post-interventionale (sinechii uterine) ce pot rezulta după chiuretaje, histeroscopii, miomectomii, cezariene, naștere naturală etc.


HSG-ul îi oferă medicului posibilitatea să verifice trompele uterine: verifică aspectul, poziția, calibrul și gradul de permeabilitate a trompelor uterine (metoda cu cea mai bună acuratețe). De altfel, medicul monitorizează rezultatele intervențiilor chirurgicale de la nivelul uterului sau trompelor (inclusiv după tratamentul conservator sau chirurgical al sarcinilor extrauterine, al intervențiilor de repermeabilizare sau de ligatura tubara, operatiilor complexe de endometrioza, etc). Totodată, această investigație evaluează poziția trompelor și difuzia substanței de contrast extravazată din trompe în peritoneu pentru identificarea unor eventuale aderente peritubare.


Reporter: Pentru femeile care își doresc să devină mame, Histerosalpingografia se poate face și în Cluj Napoca?


Dr. Bogdan Chiroiu: Da, acestă investigație se poate efectua în Centrul de Fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, este singura unitate medicală privată de fertilitate din Cluj-Napoca și județele limitrofe în care se poate realiza histerosalpingografia la cel mai înalt standard de performanta.

Histerosalpingografia, o procedură nedureroasă


Reporter: Doare histerosalpingografia?


Dr. Bogdan Chiroiu: Încep prin a vă explica ce presupune examinarea. Așadar, în Spitalul Regina Maria Cluj folosim echipamente RX intervenționale moderne, foarte performante, dotate cu radioscopie digitală, monitor secundar și consolă suplimentară de comandă în sala de examinare RX, toate acestea dedicate pentru examinări de HSG. Astfel, medicul radiolog poate efectua procedura în condiții optime, sigure și de confort maxim pentru pacientă (fără durere), cu un grad de acuratețe al examinării și diagnosticului foarte ridicate. Procedura nu presupune anestezie generală sau sedarea pacientei și nu doare.


Aceste dotări suplimentare speciale ale echipamentelor RX din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj permit medicului radiolog să rămână în permanență alături de pacienta în sala de examinare, în timp ce injectează încet și cu presiune graduală substanța de contrast adaptată fiecărei paciente, pentru o examinare nedureroasă, putând urmări pe monitor, în timp real, avansarea acesteia prin cavitatea uterinăși trompe si pentru alegerea momentului optim pentru efectuarea radiografiilor astfel încât sa avem o acuratețe maximă a diagnosticului.


Reporter: Examinarea HSG presupune ca pacienta să se pregătească într-un anumit mod?


Dr. Bogdan Chiroiu: Procedura se efectuează de medicul radiolog într-o secție de radiologie, de obicei, între ziua 5 și 12 a ciclului menstrual (perioada preovulatorie) pentru a exclude prezența unei sarcini în ziua efectuării HSG. Este important de știut că în luna examinării până la efectuarea HSG-ului pacienta va folosi o metodă contraceptivă sau va evita contactul sexual neprotejat.
HSG se efectuează în regim ambulatoriu, adică nu necesită spitalizare. Înainte de examinare se realizează o ecografie pelvină pentru aprecierea poziției și aspectului ecografic al uterului, evidențierea unei eventuale sarcini și evaluarea unei posibile patologii pelvine asociate. Începând din ziua examinării, pacienta va urma tratament profilactic cu un antibiotic cu spectru larg pentru prevenirea unei eventuale infecții.


Reporter: Există contraindicații și limite ale histerosalpingografiei?


Dr. Bogdan Chiroiu: Examinarea HSG este contraindicată și/sau nu se poate efectua de paciente însărcinate, paciente cu boală inflamatorie pelvină acuta simptomatică, la paciente care manifestă sângerări uterine anormale abundente în ziua examinării, paciente aflate în perioada de menstruație sau care au o greutate corporală mai mare de 90 de kg (datorită limitărilor echipamentelor RX). În ceea ce privește riscurile fiind o procedură minim-invazivă, histerosalpingografia prezintă foarte puține riscuri. Acestea depind foarte mult de centrul în care examinarea este realizată și de experienta medicului radiolog. În cazuri foarte rare, pot apărea riscuri de infecție – după orice investigație intervențională (inclusiv HSG) există un foarte mic risc de infecție, motiv pentru care, de regulă, se și administrează preventiv antibiotic, așa cum menționam și mai sus. Mai poate apărea alergia la medicamente – antibiotic, antispastic și antiinflamator – sau la substanța de contrast. Această reacție este foarte rară și de cele mai multe ori dispare rapid, după administrarea unui antihistaminic ușor sau uneori făra a necesita un tratament. Sângerări ușoare, mici crampe abdominale sau dereglări ale ciclului menstrual pentru o scurtă perioadă de timp. Expunerea la radiații este mult mai mică decât în timpul examinărilor computer tomografice și nu există date care să evidențieze aspecte negative ale unei eventuale sarcini în aceeași lună dupa HSG.


Reporter: Există și alte metode alternative la histerosalpingografie?


Dr. Bogdan Chiroiu: Desigur, există și alte metode chirurgicale, ginecologice sau imagistice care pot oferi o parte din informațiile care se pot obține prin histerosalpingografie, în cazul în care aceasta examinare nu este disponibilă. Discutăm aici despre operația laparoscopică cu injectare de albastru de metilen, pentru verificarea permeabilității tubare, însă aceasta necesită anestezie generală. De asemenea, există histeroscopia diagnostică pentru evaluarea cavității uterine, care permite o evaluare superioară a cavității uterine, dar care nu poate evalua permeabilitatea trompelor. Există și sono-HSG sau HyCoSy care permit evaluarea cavității uterine și a permeabilității tubare, însă deși evaluarea cavității uterine este ușor superioară față de HSG în cazul sono-HSG-ului, evaluarea trompelor este limitată și cu acuratețe inferioară în comparație cu HSG.


HSG, metoda cu cea mai mare acuratețe diagnostică în vizualizarea trompelor uterine

Reporter: Care sunt avantajele histerosalpingografiei (HSG), comparativ cu alte metode de investigare ale cavității uterine și trompelor?

Dr. Bogdan Chiroiu: În primul rând, este metoda cu cea mai mare acuratețe diagnostică în vizualizarea trompelor uterine și evaluarea permeabilității acestora, mult superioară metodelor bazate pe ecografie precum sono-HSG, HyCoSy sau HyFoSy (Hystero-salpingo Foam Sonography). Concomitent cu evaluarea permeabilității tubare permite, de asemenea, și aprecierea calibrului acestora, iar în caz de obstrucție precizează cu exactitate locul acesteia și gradul de afectare a trompei. HSG este singura metodă imagistică care identifică salpingita istmică nodoasă, o afecțiune sechelară a trompelor ca urmare a unei infecții sau inflamații, fiind una dintre patologiile care asociază un risc crescut de boală inflamatorie pelvină, sarcini ectopice și infertilitate.
Un alt avantaj, investigația permite vizualizarea rapidă, simultană și pe toată lungimea a ambelor trompe uterine, indiferent de poziția sau traiectul acestora, comparativ cu evaluarea ecografică în timpul căreia acestea nu se pot vizualiza simultan și în totalitate.


HSG reprezintă un instrument valoros pentru diagnosticul diferitelor tipuri de malformații uterine, cu acuratețe similară sono-HSG și ecografiei 3D, evaluând suplimentar fața de sono-HSG și malformațiile canalului cervical.


De asemenea, constituie o metodă de elecție în aprecierea rezultatului post-operator al intervențiilor de la nivelul cavității uterine și/sau a trompelor uterine (inclusiv a statusului repermeabilizărilor sau ligaturilor tubare).

Reporter: În premieră, în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA, a devenit disponibil din acest an singurul serviciu de second opinion pentru HSG (Histerosalpingografie), pentru examinări efectuate de paciente în alte spitale. Ne puteți preciza care este utilitatea acestui serviciu?

Dr.Bogdan Chiroiu: HSG este o examinare care pentru a-și atinge maximul de performanță în acuratețea diagnosticului este necesar să fie efectuată pe echipamente RX intervenționale moderne dedicate pentru examinarea HSG, performante, dotate cu radioscopie digitală, monitor secundar și consolă suplimentară de comandă în sala de examinare RX. Din păcate, multe centre de radiologie nu beneficiază de astfel de echipamente.

Tot pentru același motiv este recomandat ca examinarea să fie efectuată de către medicul radiolog în sala de examinare RX, același medic care va interpreta examinarea HSG și va stabili diagnosticul. În unele centre, examinarea este efectuată de către asistentul de radiologie sau de un alt personal medical, fapt care poate afecta performanța medicală și acuratețea rezultatului.

Tocmai aceste lucruri ne-au motivat să inițiem serviciul de second opinion pentru examinările HSG efectuate în alte centre radiologice, pentru a confirma pacientelor care doresc corectitudinea efectuării acestora și a diagnosticului primit.

De la debutul serviciului de Second opinion HSG, anul acesta, din examinările HSG efectuate în alte spitale și reevaluate de noi, peste 50 % prezentau discordanțe între imaginile radiologice și rezultatele redactate sau aveau deficiențe de execuție.

Despre autor