

A fost aleasă învăţătoarea anului 2022. Mirela Retegan şi Fundaţia Zurli au ales pentru al 6-lea an consecutiv, învăţătoarea anului 2022. Este vorba despre un cadru didactic din Petroşani, Adriana Mihaela Oanţă.
Oanță Adriana Mihaela, de la Școala Gimnazială nr 7, Petroșani este Învățătoarea Anului 2022. Din 10.000 de noi propuneri pentru acest titlu, anul acesta mergem la Petroșani! 10.000 de propuneri frumoase, de la părinți emoționați si recunoscători pentru tot ceea ce fac învățătorii la clasă. Anul acesta am ales implicarea unui cadru didactic în integrarea copiilor speciali într-o clasă. Ne-a plăcut și ne-a emoționat descrierea făcută de una din mămicile care au propus-o pe doamna învățătoare Oanță. Ne bucurăm să vedem că sunt oameni care cred în ceea ce fac și fac bine. Felicitări tututor! La finalul celei de-a 6 a ediții, trecând prin 10.000 de propuneri, avem convingerea că în România există mulți învățători, educatori implicați, geniali și pasionați de meseria lor. Noi ne pregătim să mergem la Petroșani cu surprize și cadouri pentru copiii clasei a IV-a, ghidați de dna învățătoare Oanță Adriana!, a scris Mirela Retegan pe pagina sa de socializare.
Campania „Învățătoarea anului”, proiectul de suflet al Mirelei Retegan, cunoscută cu numele de „Tanti Prezentatoarea”, a apărut acum 6 ani. Ea i-a provocat pe părinţi să nominalizeze cea mai bună învăţatoare.
Mai țineţi minte panourile alea de onoare din școală? Eu aşa mi-am imaginat că, undeva în România va exista un panou şi că pe panoul acela vor fi pozele învăţătoarelor din fiecare an. Strângem anul acesta 6 şi, cât are o clasă, 21-23 de oameni? Până facem panoul nu mă opresc. E un motiv foarte bun pentru părinţi să spună lucruri frumoase despre învăţătoarele lor. E un moment de conștientizare si pentru învăţătoare şi pentru părinţi. Învăţătoarele care nu se regăsesc în propunerile părinţilor să se gândească de ce nu sunt acolo şi de ce niciun părinte nu zice despre ele nimic bun şi cele care sunt acolo au o confimare a faptului că fac bine ce fac. Asta mi se pare cel mai frumos, că 10.000 de părinţi s-au oprit din ce fac şi au trimis un mesaj şi o propunere. Să ai 10.000 de oameni care vorbesc de bine alti oameni, deja e un câştig , a mai spus Mirela Retegan, despre una dintre cele mai longevive campanii ale sale, „Învățătoarea anului”
Mirela Retegan povestește că ideea acestei campanii i-a venit într-un moment în care se gândea că un părinte, atunci când își duce copilul în clasa unei învățătoare, își pune sufletul și inima în numele unui om.
„Cred că toate învăţătoarele trebuie să ajungă să fie vânate de părinţii care îşi doresc să le ajungă copilul în clasa lor. Poate este o învăţatoare despre care auzim că are rezultate fantastice ori este un om extraordinar şi m-aş bucura să ajungă părinţii să se bată să ajungă copiii lor în clasa acelui profesor ”soare” care face din asta o menire. Pentru că tu îţi pui inima copilului, sufletul copilului, în mâinile unui om. Acea învățătoare trebuie să îl facă în primul rând om şi apoi geniu sau premiant”, mărturisește Mirela Retegan
Mirela Retegan mai crede că, în paralel cu aceste inițiative civile și statul ar trebui să se implice mai multe, în a stimula învățătoarele să dea tot ce pot, ca să fie mai bune, pe de o parte pentru ele, pe de altă parte, pentru elevi.
”Ar trebui sistemul să nu se mai lupte cu aceste învăţătoare. Să le creeze cadrul să se dezvolte pentru că altfel cele mai bune învăţătoare sunt cele care reusesc să fenteze sistemul, alea care reuşesc să meargă pe lângă sistem dându-i sistemului senzaţia că îl respectă, dar de fapt iau din sistem doar ce e bun pentru copiii noştri”, a concluzionat inițiatoarea campaniei „Învățătoarea anului”
Pentru Mirela Retegan și pentru Gașca Zurli, învățătoarea ideală seamănă cu Tanti Prezentatoarea.
„Învăţătoarea ideală pentru Gaşca zurli arată ca mine care ştie să împletească joaca şi învăţătura cu fermitatea cu căldura, bunătatea cu disciplina. Cred că ce facem noi la Zurli, copiii văd în Tanti Prezentatoarea acel model de adult pe care şi-l doresc în viaţa lor”, a mărturisit Mirela Retegan.
Femeia care a creat fenomenul Zurli în România și care încurajează părinții să le arate iubire și respect copiilor lor, are un mesaj și pentru învățătoarele din școlile României.
„Invităm invatatoarele sa scrie scrisori de apreciere pt copiii din clasele lor. Încercăm să fie o reciprocitate. Unele dintre învătoare sunt niste oameni care au crescut ca şi noi, în această cultură, în care ni s-a spus să nu pupăm copiii, să nu spunem „te iubesc” decât în somn, că altfel şi-o iau în cap, că nu trebuie să le sufli în coarne. Nu s-au gândit nicio secundă că a le sufla în aripi, nu înseamnă că le sufli în coarne. E de datoria noastră să le atragem atenţia învăţatoarelor că lucrurile se pot întâmpla şi altfel.
Câștigătoarea din acest an va avea parte de surprize și cadouri,dar și de vizita Gaștii Zurli, la fel ca celelalte cinci învățătoare care au fost nominalizate și au câștigat în anii trecuți.
Noi suntem foarte fericiti să facem parte din povestea asta. Gaşca e cel mare cadou din poveste. Şi, culmea, învățătoarea, primeşte un cadou pe care îl face cadou copiilor”
Campania „Învățătoarea anului” va continua și anul viitor.