Dr. Tiberiu Tamaş, medic specialist Chirugie orală şi maxilo-facială: Implantul dentar, cea mai bună metodă de tratament pentru pacienţii care îşi pierd dinţii. INTERVIU
Pierderea dinților poate fi o traumă pentru pacient. Pe lângă problemele de sănătate, cauzate de lipsa dinților și viața socială poate fi afectată. Aspectul inestetic poate să îl facă pe pacient să își ascundă zâmbetul, iar în cazurile mai complexe, lipsa dinţilor poate duce chiar şi la depresie.
O soluție la îndemână și fără riscuri pentru pacient este apelarea la implanturi dentare. Dr. Tiberiu Tamaş, medic specialist în Chirurgie orală şi maxilo-facială, în cadrul Clinicii MB Dental, spune că pacienţii care aleg implanturile au o serie de beneficii faţă de metoda clasică, cum ar fi punțile dentare.
Citiți în rândurile următoare un interviu cu Dr. Tiberiu Tamaş, medic specialist în Chirurgie orală şi maxilo-facială, la Clinica MB Dental, despre ce sunt implanturile dentare și care sunt avantajele acestora.
ȘtiriMed: Ce este implantul, din ce este acesta compus?
Dr. Tiberiu Tamaș: Implantul propriu-zis reprezintă partea intraosoasă, partea care înlocuiește rădăcina dintelui. Ceea ce se vede în cavitatea orală este coroana dentară. Ea reprezintă rezultatul final. Între cele două componente există o conexiune, numită bont, pe care coroanele dentare vor fi cimentate sau înfiletate.
ȘtiriMed: Pierderea dinților aduce cu sine o serie de probleme: digestive, de deglutitie, defecte de vorbire etc. De ce aceastea nu trebuie ignorate și în ce fel le rezolvă implantul dentar?
Dr. Tiberiu Tamaș: Edentația conduce, inevitabil, spre problemele menționate. Implantul dentar reprezintă cea mai bună metodă de tratament, deoarece acesta înlocuiește dintele în totalitate. Dinții vecini rămân indemni, iar forțele ocluzale sunt preluate în totalitate de către implantul dentar.
ȘtiriMed: Este implantul dureros? Ce presupune în cazul pacientului?
Dr. Tiberiu Tamaș: Tratamentul edentației cu ajutorul implanturilor dentare este nedureros. Se efectuează cu ajutorul anesteziei locale, rareori în anestezie generală. Postoperator poate să existe un mic disconfort dureros, care în mod normal cedează la medicația antialgică uzuală. În ceea ce privește numărul de ședințe, acesta poate varia de la pacient la pacient. În cazurile favorabile, în care oferta țesuturilor osoase și moi este favorabilă, iar stabilitatea primară a implantului este bună, pacientul poate să beneficieze imediat de o coroană dentară provizorie, timpul de așteptare fiind minim. În cazurile în care edentațiile sunt vechi, iar resorbția osoasă este deja instalată, numărul de ședințe poate crește, deoarece sunt necesare intervenții chirurgicale suplimentare de reconstrucție osoasă și augmentari ale țesutului moale.
ȘtiriMed: Este implantul nerecomandat în cazul persoanelor care își pierd dinții din cauza paradontozei? Sau care sunt contraindicațiile în cazul unui implant dentar?
Dr. Tiberiu Tamaș: Boala parodontala afectează în aceeași măsură dinții și implanturile dentare. În boala parodontală se pierde țesutul de susținere al dinților, din cauza unor bacterii agresive. Aceleași bacterii pot afecta țesutul de susținere al implanturilor dentare. Boala parodontala nu reprezintă o contraindicație! Recomandarea mea este de a evalua foarte bine aceste cazuri și de a stabiliza evoluția acestei boli, înainte de aplicarea implanturilor dentare.
ȘtiriMed: Există riscul ca un implant dentar să nu reziste în timp?
Dr. Tiberiu Tamaș: Așa cum am menționat anterior, țesuturile din jurul implanturilor sunt cele care se modifică. Dacă acestea nu sunt suficiente cantitativ și calitativ nu vor oferi un sprijin adecvat, ducând în timp la expunerea implantului în mediul oral, contaminarea acestuia și apariția periimplantitei. Există și situații când, din diferite motive, implantul poate să fie suprasolicitat și să se fractureze
ȘtiriMed: Există o limita de vârstă pentru un implant dentar? Când poate fi făcută această procedură?
Dr. Tiberiu Tamaș: Există o limita inferioară de vârstă, vârsta de 18 ani. Este vârsta la care considerăm creșterea încheiată. Aplicarea unui implant, înainte de această vârstă, poate să rezulte într-o malpoziționare ulterioară. Adică, implantul să se deplaseze în același timp cu creșterea osoasă. O limită superioară de vârstă nu există, atât timp cât starea generală de sănătate permite efectuarea intervenției chirurgicale.
ȘtiriMed: Poate fi implantul dentar respins de organism?
Dr. Tiberiu Tamaș: Nu. Pierderea implanturilor dentare se datorează factorilor menționați anterior. Indicații greșite, poziționare incorectă, suport insuficient, contaminarea suprafeței implantului cu bacterii și apariția periimplantitei.
ȘtiriMed: Cât durează vindecarea după un implant dentar?
Dr. Tiberiu Tamaș: În general, vindecarea osoasă durează între 4 și 6 luni. Țesuturile moi periimplantare se vindecă mai repede, în aproximativ 10-14 zile. Acest timp de vindecare este cel care trece de la momentul inserării implantului dentar până la aplicarea coroanei pe implant. Nu este general valabil, deoarece, dacă stabilitatea primară a implantului este bună, coroana provizorie va fi aplicată imediat după, nefiind necesară o așteptare atât de lungă.
ȘtiriMed: După ce procedura este încheiată, vor exista diferențe între implanturile dentare și dinții naturali?
Dr. Tiberiu Tamaș: În general, pacienții nu observă diferențe între dinții lor și implanturile dentare.
ȘtiriMed: Pot implanturile dentare să dea complicații? Sunt aceastea riscante?
Dr. Tiberiu Tamaș: Doar dacă sunt aplicate incorect. De exemplu, în zonele posterioare maxilare, sunt situate sinusurile maxilare. După pierderea dinților, spațiul ocupat anterior de rădăcinile dentare este ulterior ocupat de aceste cavități. Dacă suportul osos nu este apreciat corect, implantul poate să pătrundă în interiorul sinusurilor maxilare și să producă complicații de tipul sinuzitelor. La fel se întâmplă în situația în care nu se apreciază corect distanța până la nervul alveolar inferior, poziționarea implantului în canalul alveolar ducând la anestezia buzei inferioare și a regiunii mentoniere.
ȘtiriMed: Poate fi implantul dentar incomod? Simte pacientul vreo diferența după procedură?
Dr. Tiberiu Tamaș: Pacientul nu va simți implantul altfel decât restul dinților. După procedura de implantare există o mică senzație dureroasă, care cedează la administrarea de antialgice.
Cine este Dr. Tiberiu Tamaș
Dr. Tiberiu Tamaș este medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Dentară și cea de Medicină.
Dr. Tamaș este și asistent universitar la catedra de Chirurgie Maxilofacială și Implantologie și doctorand al UMF Cluj-Napoca. În prezent. A beneficiat de burse de studiu în clinici universitare din Germania (Hannover) și Franța (Paris) pentru a putea oferi pacienților cele mai bune si actuale soluții terapeutice.
În prezent, Dr. Tiberiu Tamaș profesează și în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca.
Pe dr. Tiberiu Tamaş îl găsiţi în cadrul clinicii MB Dental. Pentru informaţii şi programări intraţi AICI.