Selectați pagina

Irina Munteanu, femeia care ține în mâini frâiele strategiei de vaccinare în județul Cluj. Ce campanii pregătește pentru toamnă

Irina Munteanu, femeia care ține în mâini frâiele strategiei de vaccinare în județul Cluj. Ce campanii pregătește pentru toamnă

Irina Munteanu este subprefect al județului Cluj și și-a luat mandatul în primire cu puțin timp înainte ca în România să se înregistreze primul caz de persoană infectată cu noul Coronavirus.

Am stat de vorbă cu Irina Munteanu, femeia care se ocupă, în județul Cluj de tot ce înseamnă campania și strategia de vaccinare. Și, chiar dacă lumea pare relaxată, cei angrenați în monitorizarea pandemiei știu că avem în față o perioadă grea.

Irina Munteanu
Irina Munteanu coordonează Nucleul Județean de Vaccinare Cluj/Sursa foto: Facebook Prefectura Cluj

Așa că, în ședințele Nucleului Județean de Vaccinare Cluj, pe care subprefectul Munteanu îl conduce, se fac strategii pentru creșterea numărului de persoane vaccinate.

„Mă străduiesc să aduc lucruri interesante în campania de vaccinare, chiar dacă acest lucru înseamnă să deschidem puncte de vaccinare în locuri mai puțin obișnuite”,

sunt primele vorbe pe care le spune subprefectul Irina Munteanu, când este întrebată cum decurge campania de vaccinare în județul Cluj

Un loc neobișnuit este Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, acolo, unde, cu o zi înaintea procesiunii a fost deschis un punct de vaccinare. Iar Irina Munteanu a reușit astfel, să fie unul dintre puținii, dacă nu chiar singurul, funcționar public din România care a dus față în față Biserica și vaccinarea împotriva COVID19.

„Nu au mers mulți oameni în acel punct, au fost vreo 30 de persoane care s-au vaccinat în acea periodă. Însă m-am bucurat că am găsit deschidere la Mitropolie. Și, deși a scăzut numărul celor care solicită serul anti COVID, chiar și în Cluj, unde interesul pentru vaccinare a fost ridicat, noi ne bucurăm când se vaccinează chiar și un singur om. Și unul e mai bine decât niciunul”

a spus Irina Munteanu, subprefect al județului Cluj

Informații despre vaccinarea copiilor, duse de specialiști direct în școli

Că doar imunizarea populației poate duce la stoparea pandemiei, e un lucru spus de toți specialiștii. Iar faptul că Agenția Europeană a Medicamentului a avizat, deja de mai bine de două luni, și vaccinuri ce pot fi administrate copiilor care au minimum 12 ani împliniți, e încă un semn că pandemia poate fi învinsă.

irina munteanu sala mare prefectura
Irina Munteanu, în Sala Mare a Prefecturii Cluj/Sursa foto: Facebook Prefectura Cluj

Așa că, dincolo de campania de informare privind vaccinarea, derulată la nivel național, în Cluj, autoritățile au gândit deja o campanie adresată direct părinților.

Pentru că, spune Irina Munteanu, la rândul ei mama unui băiat în vârstă de 8 ani, părinții trebuie să aibă acces la toate informațiile vizavi de ce presupune vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor.

„Campania e deja bătută în cuie, cu dată și oră. O demarăm în 26 august, la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Informarea se va face sub mai multe forme și implicăm în acest proces inspectoratul, cadrele didactice, liderii sindicali și reprezentanții asociațiilor de părinți. În plus, avem un grup medical, din care fac parte medici specialiști, care vor discuta direct cu părinții și le vor răspunde tuturor întrebărilor pe care le au”

a explicat pentru ȘtiriMed, subprefectul Irina Munteanu

Întrebată dacă atunci când fiul său va împlini 12 ani, îl va vaccina, Irina Munteanu a răspuns fără să ezite: „Categoric”

Cele mai grele momente din activitatea de subprefect

Mandatul de subprefect al Irinei Munteanu a fost, de la început unul greu, pentru că a avut de traversat mai multe perioade dificile: debutul pandemiei și haosul venit odată cu aceasta, spitalele pline de pacienți și personal medical epuizat, lipsa procedurilor și a fondurilor.

Apoi a urmat debutul campaniei de vaccinare. Și a început iar stresul minusurilor: lipsa fondurilor pentru amenajarea centrelor de vaccinare, vaccinuri prea puține comparativ cu listele lungi de așteptare, valurile II și III COVID, când oamenii bolnavi nu mai aveau loc în spitale.

„Au fost perioade crunte. Stăteam în Prefectură de dimineața până aproape în cealaltă dimineață. Îmi amintesc acum un episod, era instituită starea de urgență, când am avut ședințe până noaptea târziu și mă îndreptam spre casă, singură, mergeam spre Câmpia Turzii, unde locuiesc. Urcam Feleacul și era o lună mare și rotundă care parcă era așezată pe deal. Iar pe drum eram doar eu și izoletele. Era un peisaj sinistru și mi-am spus atunci în gând: Doamne, ce vremuri am ajuns să trăim”

a rememorat Irina Munteanu

Irina Munteanu spune că a fost impresionată că, cel puțin în Cluj, societatea civilă și mediul privat s-au implicat cot la cot cu autoritățile.

„Mai țineți minte grupurile care s-au creat pe Facebook? Vă ajutăm din Cluj, Un singur Cluj, de exemplu? Oamenii s-au implicat și au ajutat. Le mulțumesc pentru acest lucru. Apoi, sunt ONG-urile, Beard Brothers, CERT, RESCUE 4X4. Au ajutat cu bani, cu voluntari, cu logistică, au donat ce au putut ca să ne sprijine. Și vreau să le mulțumesc și celor de Dey Security, serviciu privat de Ambulanță, care au blocat zile întregi o ambulanță, care să asiste echipele noastre mobile de vaccinare, să facă vaccinări la domiciliu, acolo unde erau solicitări. Era acea perioadă grea, când Ambulanța Cluj era sufocată de solicitări și nu mai ajungea în timp util la cazuri. Eu zic că am reușit să facem un parteneriat public -privat excepțional”

a mai spus Irina Munteanu

Cel mai negru scenariu de care un subprefect se poate teme

Să fii reprezentantul Guvernului în teritoriu în timpul unei crize sanitare ce a cuprins întreaga lume, e o situație neagră în sine. Cu toate acestea, deși a avut de gestionat situații tensionate, subprefectul Irina Munteanu are în minte un scenariu negru, de care se teme. Mai ales că, medicii și specialiștii vorbesc de iminența valului IV COVID.

CITEȘTE ȘI: SUBPREFECTUL CLUJULUI, IRINA MUNTEANU, BOLNAVĂ DE COVID-19

„Mi-e teamă de gravitatea pe care o poate aduce valul IV. De gravitatea cazurilor grave, ca să zic așa. Îmi amintesc de perioada din primăvară, când spitalele din Cluj erau pline de pacienți COVID. Când la fiecare poartă de spital stăteau la coadă ambulanțe pline cu pacienți, iar medicii nu aveau unde să bage bolnavii. Primeam telefoane pline de disperarea și eram rugată să fac ceva, să ajut, să se elibereze măcar un loc. De acea disperare mi-e groază. Să nu mai aud la telefon: nu avem unde să punem bolnavii”

a declarat Irina Munteanu

Date statistice privind vaccinarea în Cluj

WhatsApp Image 2021 08 14 at 13.33.58
Cum arată vaccinarea în județul Cluj
  • 37 de centre de vaccinare, unde s-au vaccinat 485.294 de persoane
  • un centru Drive Thru, unde s-au vaccinat 38.135 de persoane
  • 79 de cabinete ale medicilor de familie, unde s-au vaccinat 11.134 de persoane
  • fiecare spital din județul Cluj are acum o secție COVID
  • 1.050 de persoane au decedat din cauza COVID, în spitalele din Cluj, de la începutul Pandemiei
  • 2.939 de pacienți au fost vindecați în spitalele din Cluj, de la începutul Pandemiei
  • În acest moment, în spitalele din Cluj sunt internați 102 pacienți infectațu cu SARS-COV2
  • 10 persoane sunt, astăzi, internate în Secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor COVID din Cluj

CITEȘTE ȘI: PREMIERĂ ÎN CLUJ A FOST ELABORAT PRIMUL GHID DIN ȚARĂ DE INFORMARE ȘI PREVENȚIE A INFECTĂRII CU SARS-COV2. CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI LEGATE DE COVID-19