Selectați pagina

Video Alina Vădan, Kinetoterapeut Medstar: diastaza abdominală se poate corecta cu ajutorul mai multor terapii

Video Alina Vădan, Kinetoterapeut Medstar: diastaza abdominală se poate corecta  cu ajutorul mai multor terapii

Diastaza abdominală, adică acea afecțiune care face burta unei femeie să arate ca atunci când este însărcinată, este coșmarul oricărei mame ce tocmai a adus pe lume un copil. Statisticile arată că diastaza abdominală este o afecțiune frecventă în rândul femeilor, indiferent că nasc natural sau prin cezariană. Și, necorectată la timp, această afecțiune, ce este de obicei neglijată, poate aduce alte probleme de ordin medical.

Alina Vădan, kinetoterapeut în Baza de Recuperare a Policlinicii Medstar Cluj, explică într-un material video pentru rubrica „3 minute de sănătate”, cum se poate scăpa de diastaza abdominală, dar și de cicatricea dureroasă rezultată în urma nașterii prin cezariană.

Diastaza abdominală, cum se diagnotichează și cum se corectează. Ce spune kinetoterapeutul Medstar, Alina Vădan

Imediat dupa naştere atenţia tuturor se îndreaptă spre noul bebeluş care a sosit în familie. Mama are însă şi ea nevoie de recuperare postanatală. Kinetorapeutul spune că cu cât femeia ajunge mai repede în cabinet recuperarea se face mai uşor.

Majoritatea femeilor se pot confrunta cu diastază abdominală, adică departarea muşchilor drepţi abdominali. Cel mai evident semn e că abdomenul arată ca înainte de sarcină, practic ca şi cum ar fi încă însărcinată, a aratat Alina Vădan, kinetoterapeut la Baza de Recuperare Medstar Cluj.

VEZI ȘI: VIDEO ANDREEA PITICARIU, KINETOTERAPEUT MEDSTAR: CÂND ȘI DE CE TREBUIE DUS BEBELUŞUL LA KINETOTERAPIE

Cu cât diastaza este mai mare cu atât recuperarea va fi mai lungă iar diagnosticul îl poate pune chiar pacienta, dacă respectă câțiva pași indicați de kinetoterapeut.

Practic se masoară în funcţie de câte degete intră în acest gol. Poate să facă şi pacienta singură, poate să palpeze şi cu cealaltă mână, a mai spun Alina Vădan, kinetoterapeut la Baza de Recuperare Medstar Cluj.

METODE PENTRU CORECTAREA DIASTAZEI                      

Diastaza abdominală trebuie tratată și corectată la timp, spun specialiștii. Altfel, pacienta se poate trezi cu o serie de complicații medicale, cum ar fi hernia. O afecțiune ce se poate trata doar chirugical. Kinetoterapeuții le recomandă pacientelor cu diastază să înceapă ședințele de recuperare, imediat ce medicul ginecolog le permite să facă mișcare. Iar pentru o recuperare eficientă, kinetoterapeuții pot recomanda concomitent cu exercițiile fizice şi aplicarea unor benzi kinesiologice.

Tape-ul (benzile kinesiologice) în cazul diastazei vor fi puse pe lungimea diastazei în formă de cruce. Le strânge ţesurile, le stimulează să se adune, a adăugat Alina Vădan.

alina vadan 2
Diastaza abdominală poate fi corectată integral, cu ajutorul kinetoterapiei

TERAPIA CU VENTUZE, INDICATĂ DUPĂ NAȘTERE

Femeile care nasc prin cezariană se mai pot confrunta cu o problemă spinoasă: cicatricea post-operatorie, dureroasă până la vindecarea completă. Din fericire, astăzi, există soluții și pentru o recuperare mai ușoară, după operația de cezariană: terapia cu ventuze, un masaj făcut de kinetoterapeut.

Cu acest instrument se recomandă undeva la 2 minute să se lucreze. După asta folosim o ventuză, cuping se numeşte, care ajută să se vascularizeze zona, a spus kinetoterapeutul de la Baza de Recuperare Medstar Cluj.

Terapia cu ventuze poate fi considerată de-a dreptul miraculoasă. Pentru că poate fi folosită și pentru alte afecţiuni precum durerile de spate, contracturile musculare sau cicatrici situate în alte zone ale corpului.

Alina Vădan este kinetoterapeut în cadrul Bazei de Recuperare a Policlinicii Medstar Cluj. Ea este specializată și are mai multe certificări pentru recuperare pre și post-natală, cu ajutorul kinetoterapiei

Vedeţi AICI toate serviciile oferite în cadrul Bazei de Recuperare Medstar.

Rubrica „3 minute de sănătate” este oferită de Centrul Medical Medstar..

Realizator: Gabriela Buruian

Imagine: Cristi Olteanu

Voiceover: Ioana Botezan

Editor Video: Daniela Groze

„3 minute de sănătate” este o producție ȘtiriMed

DESPRE ȘTIRIMED

ȘtiriMed este un site de nișă, care promovează prevenția și se adresează persoanelor interesate de tot ce e inovativ, dar și accesibil în lumea medicală
ȘtiriMed se adresează pe de o parte pacienților, prin conținutul de știri, materiale complexe de autor, analize, reportaje. Dar se adresează și profesioniștilor, prin categoria “Părerea Expertului”

ȘtiriMed TV – secțiune a site-ului cu emisiuni, interviuri și informații în format video

CITEȘTE ȘI: MICRONEEDLING SAU FRUMUSEȚEA TENULUI REDATĂ CU AJUTORUL MICRO-ACELOR, DOAR ÎN SEZONUL RECE. UNDE SE FACE ÎN CLUJ

Despre autor