VIDEO Andreea Piticariu, kinetoterapeut Medstar: Când și de ce trebuie dus bebeluşul la kinetoterapie
Bebelușii au nevoie de kinetoterapie, mai ales dacă părinții și specialiștii observă nereguli în dezvoltarea acestuia. Andreea Piticariu, kinetoterapeut Medstar, explică într-un material video pentru rubrica „3 minute de sănătate”, când și de ce trebuie dus un bebeluș la kinetoterapie.
În plus, specialistul explică și de ce nu este bine ca în primul an de viaţă părinţii să grăbească achiziţiile motorii ale copiilor.
De ce nu este bine să fie ajutaţi copii să stea în fund, să meargă în picioare sau ce dispozitive pot dăuna dezvoltării bebeluşilor, aflaţi din video-ul următor de la Andreea Piticariu, kinetoterapeut la Baza de Recuperare Medstar.
Semne care arată că bebelușul are nevoie de o evaluare la kinetoterapeut
Parintii isi doresc ca bebelusii lor sa fie sanatosi si sa aiba achizitii conform graficelor. De ce nu este bine sa ii grabim sa mearga mai repede in picioare si care sunt semnele care ar trebui sa ne trimita la un kinetoterapeut aflati din materialul urmator.
Atunci când părinţii sau bunicii aşează bebeluşul în sezând şi el nu este pregatit ajunge într-o poziţie care nu este corectă. El va sta cifozat şi atârnat de oase şi ligamente ceea va crea aspecte negative în perioada de creştere dar şi în perioada de viaţă a viitorului adult, a spus Andreea Piticariu, kinetoterapeut Medstar.
De ce nu trebuie „grăbiți” bebelușii să umble
După vârsta de 8 luni, este bine ca bebeluşul să fie încurajat să meargă de-a buşilea. Iar mai apoi, să se ridice în picioare. De la acest moment cei mai mulţi părinţi au tendinţa să îi grăbească pe cei mici să meargă mai repede în picioare. Lucru total greșit, atrag atenția specialiștii.
Aşezându-l în premergător copilaşul va avea tendinţa să meargă pe vârfuri. Stând acolo va fi privat de senzaţia de spaţiu, înalţime, nu va învaţa să cadă, să se protejeze. Ţinându-l de o mânuţă sau două va avea un mers dezordonat, ceea ce nu îi va antrena echilibrul, a adăugat Andreea Piticariu, kinetoterapeut Medstar.
Când trebuie dus bebelușul să îl evalueze un kinetoterapeut
Sfatul kinetoterapeuţilor pentru părinți este să îi lase pe copii să descopere mediul şi să deprindă singuri achiziţiile motorii. O vizită la specialist este însă necesară, dacă cel mic pare să aibă întârzieri în dezvoltare.
Kinetoterapeutul va face o evaluare corectă și poate reda astfel liniștea părinților. Pentru că, depistată la timp, aproape orice problemă, poate fi remediată cu ajutorul ședințelor de kinetoterapie.
Pe Andreea Piticariu, kinetoterapeut, o găsiţi în Cluj-Napoca, la Baza de Recuperare a Policlinicii Medstar Mărăști.
Andreea Piticariu este specializată în kinetoterapie pediatrică şi kinetoterapie pentru adulţi. Vedeţi AICI toate serviciile oferite în cadrul Bazei de Recuperare Medstar.
VEZI ȘI CUM PURTĂM CORECT GHIOZDANUL. SFATURI DE LA KINETOTERAPEUȚII ALINA VĂDAN ȘI ANDREEA IFTIMIE
Rubrica „3 minute de sănătate” este oferită de Centrul Medical Medstar.
Realizator: Gabriela Buruian
Imagine: Cristi Olteanu
Voiceover: Ioana Botezan
Editor Video: Daniela Groze
„3 minute de sănătate” este o producție ȘtiriMed
Despre ȘtiriMed
ȘtiriMed este un site de nișă, care promovează prevenția și se adresează persoanelor interesate de tot ce e inovativ, dar și accesibil în lumea medicală
ȘtiriMed se adresează pe de o parte pacienților, prin conținutul de știri, materiale complexe de autor, analize, reportaje. Dar se adresează și profesioniștilor, prin categoria “Părerea Expertului”
ȘtiriMed TV – secțiune a site-ului cu emisiuni, interviuri și informații în format video