O clujeancă transformă asistența medicală la domiciliu în misiune. Fondatoarea Asociației Sfântul Mattia: „Binele pe care îl oferi, la fel ca și răul pe care îl faci, este o moștenire pe care o lași copiilor”
Asociația Sfântul Mattia al carei obiect de activitate se axează pe îngrijirile medicale la domiciliu și care se diferențiază de altele de gen prin atenția și sprijinul emoțional pe care îl oferă pe lângă clasicele proceduri medicale, și-a deschis porțile în Cluj-Napoca.
ONG-ul este fondat de Oana Anca, o clujeancă stabilită de peste un deceniu în Italia, unde, in ultimii ani a lucrat în domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu. Este, totodată, țara unde a învățat că procesul de vindecare este mai rapid atunci când pacientul se află în mediul lui: o perfuzie, administrată împreună cu o vorbă bună, își face efectul mult mai repede.
Prin inițiativa ei, Oana Anca completeaza, astfel, o piesă lipsă în marele puzzle numit Sănătate, în România. Vine cu empatie și cu o grijă justificata pentru emoții, două elemente care lipsesc, de cele mai multe ori, din sistemul sanitar autohton.
Cum a apărut ideea unei asociații care are ca scop grija pentru sănătate
„Ideea o am de foarte mulți ani. Toți bunicii mei au fost chinuiți de boli, înainte să părăsească această lume. Am văzut cât de greu a fost familiei să îi îngrijească. Am văzut că atunci când acasă nu existau resurse și instrumente necesare pentru a-i ajuta, au ajuns în spitale sau centre speciale, unde, fără îndoială, au primit cele mai bune îngrijiri medicale, dar din punct de vedere psihic și emoțional nu erau bine. Abia când reveneau acasă, în spațiul lor de confort, dadeau semne că se simt mai bine”, spune Oana Anca, omul cu ideea și cu fapta.
Oana este kinetoterapeut. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializare Kinetoterapie în Cluj, apoi a plecat în Italia. Acolo și-a întemeiat o familie și a încercat să profeseze în domeniul în care studiase. A fost nevoie de multă birocrație ca să își echivaleze studiile, așa că, până se rezolva puzle-ul cu actele, a început să jongleze printre job-uri.
„Eu nu sunt omul care să stau. Așa că, am început să aplic pentru orice post găseam disponibil. În paralel, făceam cursuri. Așa am dat, la un moment dat, peste un curs de îngrijiri medicale la domiciliu, un curs de operator sanitar, așa se numește și care a durat un an. Am realizat că are legătură cu domeniul în care îmi doream eu să lucrez. Apoi, am început să aplic, să trimit CV-uri. După multe încercări ratate, cineva de la o Asociație care avea în grijă persoane bolnave, care erau îngrijite la domiciliu, m-a angajat. Și, iată, că imediat se împlinesc 10 ani de când lucrez în acest domeniu. Îmi place mult ceea ce fac”, completează Oana.
Acest „îmi place” a fost sentimentul decisiv care a adus-o, anul trecut, din Italia în România, unde a inceput demersurile pentru înființarea unei asociații similare cu cele din Italia.
„În Italia, statul sprijină mult mai mult îngrijirile la domiciliu, decât o face statul roman. Mi-am dat seama abia când am început să ma documentez pentru înființarea Asociației, că sprjinul statului roman pentru oamenii care au nevoie de ajutor specializat la ei acasă, este aproape nul. Astfel că ne-am constituit într-o echipă din care fac parte medici, asistenți medicali, infirmieri, kinetoterapeuți. Noi nu ne adresăm doar vârstnicilor, ci tuturor persoanelor care au nevoie de un tratament, un masaj, ajutor pentru hrănirea pacientului sau, poate, pentru toaleta acestuia”, mai spune fondatoarea Asociației Sfântul Mattia
Grijă cu empatie
În momentul în care și-a luat copilul în vârstă de 5 ani de mână și a urcat în avion, cu destinația România, a știut că are o responsabilitate mare. Și o misiune, în același timp: să schimbe mentalități și să demonstreze că pentru un om bolnav, demnitatea lui contează.
„Mattia înseamnă dar de la Dumnezeu. Mattia este și numele băiatului meu și așa am numit și Asociația. Pentru că eu cred foarte tare că binele pe care îl faci, la fel ca și răul, este o moștenire pe care o lași copiilor. Eu vreau să îi las copilului meu, drept moștenire, nu doar Asociația care îi poartă numele, ci tot binele pe care vreau să îl fac prin intermediul acestei asociații”, susține Oana Anca.
Promotoarea ideii de empatie, mai întâi, apoi a îngrijirii de specialitate, spune că, de fiecare dată când merge acasă la un pacient, chiar și pentru un masaj medical, se străduiește să înțeleagă starea omului din fața ei. Să fie atentă la nevoile lui, chiar dacă acele nevoi se rezumă la o conversație ori, din contră, multă liniște.
„Atunci când am făcut interviurile pentru a selecta oamenii care fac parte din echipa mea, am fost atentă ca cei care îmi devin colegi să îmi împărtășească valorile și crezul. Doar dacă gândim la fel și acționăm în consecință, putem să ne îndeplinim misiunea”, mai spune fondatoarea Asociației Sfântul Mattia
Paletă largă de servicii, prețuri accesibile
În mintea Oanei, ideea inițială era să replice sistemul de îngrijiri la domiciliu din Italia, aici, în România. Apoi, a realizat că acest lucru este imposibil, în primul rând, din rațiuni financiare. Serviciile medicale pe care le oferă nu sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru că, în România, sistemul de colaborare cu CNAS e greoi.
Dar femeia care și-a asumat să rămână în România până când Asociația nu va mai avea nevoie de prezența ei fizică, a decis că orice om aflat în nevoie, trebuie să își permită confortul de a fi îngrijit acasă la el.
„Prețurile le-am gândit astfel încât să ne putem acoperi cheltuielile cu materialele sanitare, care nu sunt deloc ieftine și cu efortul echipei, astfel încât să dăm șansa tuturor celor care au nevoie de noi, să ne cheme. Bunica mea maternă s-a stins în urmă cu câțiva ani. A fost un moment în care a trebuit să fie internată într-un centru de îngrijiri paliative. Atunci mi-am promis că nimeni din familia mea nu va mai ajunge în astfel de centre. Un om bolnav se recuperează mult mai eficient acasă, in mediul lui, alături de familie. Mediul pe care bolnavul îl cunoaște, îl ajută, îl stimulează mult mai bine decât unul străin. Noi, pentru bunica, nu am avut pe cine să chemăm acasă. Dar, dacă pentru ea nu s-a putut, îmi doresc ca pentru toti ceilalți pacienți să se poată”, a concluzionat Oana Anca.
Lista de servicii pe care le oferă echipa medicală a Asociației Sfântul Mattia poate fi consultată AICI
Momentan, echipa Asociației Sfântul Mattia oferă servicii medicale la domiciliu în Cluj-Napoca și în localitățile limitrofe.