Selectați pagina

FOTO Unde evadăm în pandemie. La Gavane, un loc minunat, aflat la o aruncătură de băț de Cluj și Alba

FOTO Unde evadăm în pandemie. La Gavane, un loc minunat, aflat la o aruncătură de băț de Cluj și Alba

Perioada de pandemie a pus, cumva, lumea pe hold. Dacă în ianuarie, de pildă, oamenii își făceau planuri de vacanță pentru vara anului 2020 și chiar plăteau concedii peste hotare, iată că în august stăm și numărăm zilnic cum cazurile noi de persoane infectate cu noul Coronavirus depășește pragul de 1.000, iar majoritatea planurilor de vacanță au fost schimbate.

De voie, de nevoie, oamenii au găsit alternative la clasicul concediu. Și mulți turiști autohtoni au descoperit frumusețile din jurul locuinței. Nu ne referim la parcurile dintre blocuri, ci la minunatele trasee din Apuseni, care pot fi catalogate drept „excursii de o zi” și sunt potrivite atât pentru adulți, adolescenți, cât și pentru copii mai mici, ba chiar și pentru bebelușii care vor să petreacă câteva ore într-un sistem de purtare.

La Găvane, un loc de poveste

20200801 133748

La Gavane, locul ideal pentru o excursie de o zi

Că Apusenii sunt spectaculoși, deja știm, încă de când răsfoiam manualele de Geografie de clasa a IV-a. În Apuseni, pe Valea Arieșului se poate ajunge ușor din aproape orice colț al Transilvaniei, iar dacă veniți din Cluj, Bihor, Sălaj, Mureș, Alba, nici macar nu aveti nevoie de cazare. Gasiți trasee ce se pot face în câteva ore și să reveniți acasă în aceeași zi.

Un astfel de traseu este La Găvane, un loc, unde apa a săpat în stâncă și a creat niște piscine naturale, în piatră, ce te îmbie la o baie în zilele toride de vară. Locul pare desprins din legendele cu zei și, nu putem să nu constatăm, cu tristețe, că nu este promovat în oferta turistică a României.

Traseul pornește din satul Poiana Aiudului, aflat la doar 4-5 km de Aiud sau dacă mergeți dinspre Turda, e la o distanță de 45 de km, ce îi parcurgeți în aproximativ 50 de minute .

117224302 2761226427489927 7949972894955585902 n

Traseul spre Gavane porneste din Poiana Aiudului

Traseu iubit de copii

Dacă aveți copii iubitori de apă și bălăceală, traseul până La Gavane e perfect, pentru că întreaga distanță, de putin peste 1,5 km o faceți prin râul Răchiș. Noi am fost la final de iulie, doi adulți, o fetiță de 5 ani și un bebeluș, purtat în sistem. Ar fi fost de folos să avem niște papuci de apă, însă ne-am descurcat și fără, ba chiar a fost interesant să lipăim prin apa iute a râului și să călcăm pe pietricelele albe, roz, purpurii, galbene și negre.

20200801 130933

Traseul spre Gavane trece aproape exclusiv prin apa

În această perioadă, traseul este cu atât mai spectaculos, cu cât există o mulțime de fluturi multicolori ce zboară în calea turiștilor, așa că analizarea acestora e o activitate bonus plăcută pentru copii.

Dacă urmați cursul apei, ajungeți negreșit La Gavane. Luati-vă câteva minute de pauză  și admirați, fără să vă gândiți la altceva, ce minuni a putut face natura. Stâncile gri de pe cursul râului sunt transformate în adevărate tobogane cu apă, iar Găvanele nu sunt altceva decât niște piscine naturale, unde apa venită de pe munte se adună, se revarsă și merge mai departe.

20200801 152634

Traseul spre Gavane e spectaculos

În situația în care sunteți iubitori de soare, luați costumele de baie și stați la plajă în acel cadru natural unic în România. Sau așezați-vă pătura de picnic într-un loc umbros și savurați un sandvis sau un fruct. Dacă sunteți suficient de curajoși, faceți o baie în Găvane. Atenție, apa e rece, chiar și în zilele călduroase ale lui August.

Traseul înapoi a fost la fel de interesant. Noi am ales să nu mergem mai departe de Găvane, pentru că erau copiii obosiți. Dar dacă vreți să bifați o drumeție completă, continuați drumul de la Gavane spre Vârful Data și veți ajunge pe platoul Cheilor Vălișoarei.