Selectați pagina

O proteină ce se regăsește în laptele matern, lactoferina, ar putea fi folosită în lupta împotriva COVID-19. Ce spun cercetătorii despre imunitatea sugarilor și copiilor în fața virusului

O proteină ce se regăsește în laptele matern, lactoferina, ar putea fi folosită în lupta împotriva COVID-19. Ce spun cercetătorii despre imunitatea sugarilor și copiilor în fața virusului

O proteină ce se regăsește în laptele matern, lactoferina, ar putea fi de un real ajutor în lupta omenirii cu virusul SARS-COV-2, spun cercetătorii, într-un articol publicat în Journal of Research in Health Services și citat de specialiștii în comunicare ai agenției Comm On.

Consumul de lactoferină îi ajută pe sugari să aibă o imunitate crescută, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care sugarii sunt cel mai puțin afectați de noul Coronavirus, spun cercetătorii.

O observație notabilă privind epidemiologia clinică a pandemiei de COVID-19, care poate fi relevantă în studiile asupra lactoferinei, a fost incidența relativ scăzută a infecției la copii, grupa de vârstă 0-10 ani fiind doar de 0,9% în cazurile raportate din China (Hong și colab., 2020). Între 8 decembrie și 6 februarie 2020, cazurile de COVID-19 erau încă și mai rare la nou-născuți și sugari, cu un total de doar 9 infectări dintr-un total de 31.211 cazuri raportate la nivel național (Wei și colab., 2020). Așadar, studiile în domeniu susțin faptul că alăptarea sau utilizarea pe scară largă a formulei de lapte care conține lactoferină poate explica fenomenul imunității la copii, însă acest lucru rămâne de validat, se arată în articolul realizat pe baza ultimelor studii ale cercetătorilor

Cercetătorii mai susțin că lactoferina saturată de zinc poate avea un efect antiviral mai puternic. În experimentele cu virusul poiliomielitei, s-a observat că doar lactoferina saturată cu zinc, și nu fierul, inhibă infecția virală a celulelor, iar inhibarea s-a corelat direct cu gradul de saturație al zincului (Marchetti și colab., 1999).  Acest lucru are o relevanță deosebită în lupta cu COVID-19, deoarece suplimentarea cu zinc a fost propusă ca o posibilă intervenție pentru boală (Zhang și Liu, 2020).

Deoarece în prezent nu există nici un tratament stabilit pentru COVID-19, se poate lua în considerare utilizarea de lactoferină atât ca supliment pentru prevenire, cât și ca tratament adjuvant pentru cei care au intrat în contact virusul.

S-au realizat numeroase progrese pentru a elucida multiplele funcții ale lactoferinei în ultimii 30 de ani, ca antiviral, precum și ca moleculă antiinflamatoare și imunomodulatoare unică. Sunt însă necesare studii suplimentare pentru a verifica inhibarea virusului și studii clinice pentru a descoperi doza și eficacitatea pentru adoptarea oficială a lactoferinei în tratarea afecțiunii cu SARS-CoV-2.

Ce este lactoferina?

Lactoferina se găsește în mod natural și în corpul uman, inclusiv în laptele matern, de aici și aparenta imunitate a bebelușilor alăptați. Laptele mamiferelor conține această proteină, iar primele studii legate de acțiunea antivirală a fost demonstrată în anii 1980 (Lu și colab., 1987).

Lactoferina este o glicoproteină naturală, disponibilă ca supliment nutrițional ce posedă efecte imunomodulatoare și antiinflamatorii unice. Acestea pot fi relevante în special pentru fiziopatologia cazurilor severe de COVID-19, modificând pozitiv răspunsurile gazdei la infecții, având și capacitatea de a întări sistemul imunitar pentru a contracara o eventuală infectare.

Începând cu anii 1990, lista virusurilor ce pot fi inhibate de lactoferină se mărește: virus herpes simplex, HIV, rotavirus, poliovirus, virusul hepatitei B și C, adenovirusul, enterovirusul 71, virusul gripei A, virusul encefalitei japoneze etc.