Selectați pagina

Lecția de curaj de la un doctor: Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi vorbește despre ce înseamnă să fii medic tânăr, în România, în 2020

Lecția de curaj de la un doctor: Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi vorbește despre ce înseamnă să fii medic tânăr, în România, în 2020

Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi face parte din categoria medicilor pentru care sau, mai bine zis, datorită cărora merită să nu ne pierdem speranța în sistemul medical din România. Și-a dorit încă de mică să fie doctor, ca să îi poată ajuta pe toți cei care au nevoie. A intrat într-un sistem în care medicii tineri nu sunt întotdeauna încurajați, îndrumați, sfătuiți, dar nu a ezitat să spună răspicat și cu voce tare acest lucru. Face voluntariat și se implică în acțiuni de conștientizare și responsabilizare, iar în ultima perioadă s-a implicat în campanii de prevenție susținute de medici tineri cu bani din propriul buzunar.

campanie apuseni 3

dr. Alecsandra Budihoi, in campania de preventie din Apuseni/Sursa foto: arhiva personala

Alecsandra-Andreea Budihoi este medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, însă acum doi ani a decis că se specializează și în Epidemiologie. Încă nu era pandemie, iar în România, absolvenții UMF-urilor nu se prea înghesuiau să aleagă Epidemiologia. Dar Alecsandra-Andreea Budihoi știa că acolo e nevoie acută de oameni. Așa că, debutul pandemiei de Coronavirus a prins-o rezidentă în Epidemiologie, anul II, tocmai în locul devenit punctul zero al luptei împotriva COVID-19, din punct de vedere al colectării, gestionării și centralizării de informații: Direcția de Sănătate Publică Cluj.

De câte ori ați auzit medici români care să critice sistemul sanitar sau condițiile în care sunt formați medicii tineri? De câte ori ați auzit medici tineri care să se plângă de lucrurile care nu sunt ok în mediul profesional? Destul de rar, cu siguranță. Alecsandra-Andreea Budihoi face parte din categoria doctorilor care spun când ceva e în neregulă. Care insistă să fie corectate lucrurile nefuncționale și care visează la o Românie cu medici tineri curajoși.

Vă invităm să citiți un interviu cu un medic ce oferă adevărate lecții de curaj și vorbește despre parcursul său profesional, despre ce înseamnă să fii medic în prima linie în plină pandemie COVID-19 și despre cum să ne protejăm în această perioadă.

Acest articol face parte din campania #SiMedicSiOm

CITEȘTE ȘI DR. RALUCA POPESCU, MEDICUL OFTALMOLOG CARE LE ZÂMBEȘTE MEREU PACIENȚILOR: „O VORBĂ BUNĂ VINDECĂ PE JUMĂTATE, IAR DACĂ JUMĂTATE DIN DRUM ESTE PARCURS, RĂMÂNE MAI PUȚIN PENTRU PARTEA MEDICALĂ”

ȘtiriMed: Cum ați luat decizia de a deveni doctor? Care a fost momentul/click-ul ce v-a decis cariera?

Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi: De mic copil am fost o fire ambițioasă. Îmi plăcea concurența și să fiu prima în tot ce îmi propuneam. Pe lângă dorința de a face bine, de a contribui la sănătatea oamenilor, era și acel sentiment că medicina este la un nivel ierarhic ridicat în societate și îmi doream să ajung acolo. Știam că o să fie destul de greu și tocmai asta mă motiva, pentru că eram conștientă că nimic bun, important, nu se obține ușor.

ȘM: Ați ales să fiți medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, apoi ați mers pe o a doua specializare, Epidemiologie. De ce medic epidemiolog? Nu rezonați cu prima specializare? Sau?

Dr. AAB: Schimbarea specialităților s-a datorat, din păcate, unei probleme comune din sistemul de învățământ românesc, implicit și cel universitar. Pentru a alege ceva atât de important, cum e alegerea unei specialități medicale, e nevoie ca fiecare student să fie îndrumat cu grijă și responsabilitate în facultate, nu numai pentru a vedea dacă anumite specialități i se potrivesc din punct de vedere, să zicem, al fișei de lucru, ci și dacă poate să empatizeze cu problemele de sănătate ale viitorilor pacienți pentru a încerca să facă tot ce îi stă în putință ca să îi ajute. Facultatea nu te învață asta, implicit nu te învață să alegi ce medic vrei să fii, așa că decizi după cum ți-ai dori să fie, după cum visezi.

Cele două specialități, Diabetul Zaharat, Nutriție, Boli Metabolice și Epidemiologia, sunt o prelungire a facultății, personal, căutări de integrare a omului-medic, într-un sistem care nu îi oferă multe șanse.

ȘM: Ce înseamnă să fii medic în România anului 2020?

Dr. AAB: Să fii medic în România anului 2020 este o provocare și te poziționează în trei situații : lipsa prevenției, dezorganizarea din sistemul medical și actuala pandemie de COVID-19.

ȘM: Ați luat/luați în calcul posibilitatea de a profesa în străinătate?

Dr. AAB: Da, am luat și iau în calcul posibilitatea de a profesa în străinătate. De ce? Pentru că este dreptul fiecăruia de a puncta toate posibilitățile de dezvoltare profesională.

ȘM: Din experiența dumneavoastră, puteți să îmi spuneți cum se raportează pacienții la un medic specialist în Diabet și Nutriție? Adică, merg oamenii la medicul nutriționist ca să învețe să aibă un comportament alimentar sănătos sau ajung în cabinetul acestuia abia când alimentația sănătoasă trebuie însoțită de medicamente?

Dr. AAB: România se numără printre țările din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat și a obezității, de aici se înțelege destul de clar că românii vin mai târziu decât ar trebui la medicul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Din experiență personală, legată de partea de nutriție, oamenii își doresc din ce în ce mai mult să aibă un stil de viață sănătos și apelează la sfatul specialiștilor, ceea ce nu face decât să mă bucure.

Rezultatele ar fi și mai spectaculoase dacă s-ar apela numai la medici avizați să facă nutriție și dacă acești medici ar lucra interdisciplinar, în special cu psihologi, care au un rol important în înțelegerea comportamentului alimentar și nu numai.

ȘM: Ca și medic rezident epidemiolog, cum ați trăit/simțit perioada pandemiei?

Dr. AAB: Personal, pandemia de COVID-19 are un echivalent : data de 22 februarie 2020, atunci a fost prima zi în care a început această situație și din prima zi am fost prezentă, la fel ca și ceilalți colegi ai mei, care s-au implicat cu responsabilitate. Primele luni au fost destul de dificile și din prisma necunoașterii, ca medic rezident, dar și din cauza lipsei de proceduri, protocoale pentru astfel de situații și a tuturor celorlalte probleme care sunt recunoscute sau nu.

ȘM: Un sfat, o recomandare pentru cititori: din punct de vedere epidemiologic, ce ar trebui să facem (un ritual zilnic, poate), astfel încât să evităm să ajungem prin spitale în această perioadă?

Dr. AAB: Respectarea măsurilor de siguranță generale este printre cele mai bune soluții de prevenire a infecției și a răspândirii acesteia precum și informarea din surse avizate. E necesar să fim conștienți că depinde de fiecare în parte limitarea infecției cu SARS-COV-2 și că este responsabilitatea fiecăruia să avem grijă de sănătatea noastră și acelor din jur!

DESPRE CAMPANIA #SiMedicSiOm

Știți senzația aceea când mergi la medic și ieși din cabinet mai dezamăgit și mai speriat decât ai intrat? Dar sigur vi s-a întâmplat și invers: ca în spatele halatului și a măștii să descoperiți nu doar un profesionist, ci și un om.

Pentru medici e, cu siguranță, greu în vremurile tulburi pe care le trăim să își păstreze intacte empatia, omenia, amabilitatea. Dar există doctori care, față în față cu pacientul, nu uită să fie și oameni. StiriMed lanseaza campania de informare #SiDoctorSiOm și vrem să îi facem cunoscuți pe toți acei medici care își fac pacienții să zâmbească, oricât de grea e situația. Care pe lângă un diagnostic dur, le oferă și o încurajare. Sau, pur si simplu, acei medici care îi zâmbesc pacientului din spatele măștii. Iar zâmbetul i se vede in ochi.

Cunoști un astfel de medic? Scrie-ne pe contact@stirimed.ro sau trimite-ne un mesaj pe pagina de Facebook ȘtiriMed, iar noi îi facem cunoscută povestea.