Selectați pagina

Legea alăptatului în public a fost adoptată de Parlament. Vezi sancţiunile pentru cei care discrimează mamele

Legea alăptatului în public a fost adoptată de Parlament. Vezi sancţiunile pentru cei care discrimează mamele

Legea alăptatului în public a fost adoptată de Parlament. Acesta prevede sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în public. Amenzile, sunt cuprinse între 100 și 2.000 de lei.

Potrivit legii, următoarele fapte constituie contravenții:

-evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni;

-interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni;

-refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Cea care a iniţiat această lege este blogger-ul si medicul, Miruna Ioani. Ea a stat de vorbă cu politicienii iar proiectul a fost pus în dezbatere publică în Senat, în anul 2017.

Doamnelor, am învins! Legea alăptatului în public a fost votată de Parlament. La câteva luni după ce mă întorceam în România cu un bebeluș la piept, inițiam petiția pentru legea alăptatului în public. Ca să ne aliniem și noi la lumea civilizată. În UK exista, în Canada exista, în Italia, Franța, Spania, practic, în toată lumea civilizată nimeni nu avea nimic împotrivă să îți alăptezi copilul când îi e foame. Mai mult, era ilegal să fotografiezi și să faci public shaming unei mame care își alăptează copilul în autobuz sau să o azvârli afară dintr-un local. Am pornit atunci cea mai mare campanie din istoria mea personală și a acestui blog: pentru a normaliza alăptatul în public. Cu susținerea bloggerilor de parenting mai întâi, cărora le mulțumesc și le sunt recunoscătoare. Jumătate dintre prietenii mei ziceau că sunt nebună. Jumătate zicea că sunt nebună să mă opresc, a scris Miruna Ioani, de la siblondelegandesc.ro.

Vești bune pentru mămici!! Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind #mamădedoi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional. Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora. Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei. Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate. Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială, a aratat pe pagina sa de Facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.

Despre autor