Selectați pagina

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să își ridice pastila de iod. Ce spun medicii de familie și Lista farmaciilor care eliberează iodura de potasiu

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să își ridice pastila de iod. Ce spun medicii de familie și Lista farmaciilor care eliberează iodura de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a îndemnat populația să își procure pastila de iod, necesară în caz de accidente nucleare. Ministrul le-a transmis oamenilor ca, cei care au sub 40 de ani, să se prezinte la medicul de familie, pentru rețeta în baza căreia vor putea lua din farmacii pastilele de iod.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Rafila.

Medicii de familie, luați cu asalt de pacienți

La scurt timp după declarația ministrului, medicii de familie au început să fie luați cu asalt de către pacienții panicați, care își doreau să primească cât mai repede pastila de iod.

Federația Națională a Medicilor de Familie a comunicat publică că prioritate au urgențele, nu rețetele pentru iod și susțin că ministrul i-a pus într-o „situație” delicată.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, transmit medicii de familie

Potrivit comunicatului de presă, medicii spun că rețetele nu pot fi trimise prin email sau whatsapp și se plâng că și programul național SIUI funcționează cu dificultate, ceea ce le îngreunează activitatea.

„Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, au mai transmis medicii de familie

LISTA farmaciilor din România, care eliberează pastile de iod

2.500 de farmacii din țară eliberează iodura de potasiu, însă doar în baza unei rețete prescrise de medicul de familie. AICI găsiți farmaciile din fiecare județ, de unde puteți lua pastila de iod.

Potrivit hotnews.ro, 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași în această primăvară pentru a fi distribuite populației, de teama unui posibil accident nuclear, în contextul războiului din Ucraina.

Pastilele au costat aproximativ 6 milioane de euro, iar achiziția a fost făcută de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.

Alexandru Rafila își dorea ca pastilele să fie distribuite de medicii de familie, numai că aceștia s-au opus, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să blocheze activitatea cabinetelor lor. Pastilele de iod au un termen de valabilitate de 3 ani.