Selectați pagina

Lumea digitală, pusă pe pauză de o învățătoare, care „organizează” excursii în Lumea Fantasticului

Lumea digitală, pusă pe pauză de o învățătoare, care „organizează” excursii în Lumea Fantasticului

Luminița Bratu face, de când se știe, magie prin povești. De profesie învățătoare, Luminiței i-a plăcut întotdeauna să citească și să creeze, pentru copii, noi universuri, formate din povești. Iar acum este “organizator” de excursii în Lumea Fantasticului.

Ateliere de lectură live, nu pe Zoom

În urmă cu trei ani, în plină pandemie, când toată lumea și-a mutat realitatea în lumea virtuală, Luminiței i-a venit o idee: să înființeze o asociație care să aducă lectura mai aproape de copii. De atunci, organizează, periodic ateliere creative, unde le citește celor mici povești speciale. Și pune, astfel, pe pauză, lumea digitală, atât de pregnantă în viața copiilor.

„Înainte să am asociația, mergeam, ca voluntar, în școli sau în diferite alte locuri unde se organizau ateliere de lectură, citeam o poveste și apoi, pe baza lecturii, făceam tot felul de joculețe  active, care să împlinească nevoia de mișcare a copiilor. Așa a venit ideea asociației: „Haihui printre cuvinte”. Haihui, fiindcă mi se pare, așa,  un pic jucăuș, cum sunt copiii și, pentru că nu-mi doresc să fiu într-un singur spațiu, ci cumva mă deplasez și organizez atelierele în locuri inedite. Și„printre cuvinte”, fiindcă atunci când alegem anumite cuvinte, le alegem cumva cu atenție”, a explicat Luminița Bratu, profesor pentru învățământul primar, la Școala „Nicolae Titulescu” din Cluj. 

b492f1d7 4045 44df b67b 55bd4882cfb8 1
Atelierele de citit se desfășoară în locuri inedite

Povești citite live, antidotul ecranelor

Chiar dacă generația de astăzi e tot mai conectată la lumea digitală, Luminița reușeste, prin poveștile ei să îi capteze pe copii. Atelierele ei de citit nu se rezumă doar la a spune o poveste, ea îi invită pe copii să participe activ, prin jocuri și tehnici de captat atenția.

„Eu cred că atunci când copiii te văd cum ești, adică, eu sunt pasionată de citit și de a spune povești, cred că ei simt asta. Contează foarte mult și cartea pe care o citești, contează felul în care citești. Copiii au nevoie să simtă că sunt auziți și că ei sunt de fapt partenerii mei de poveste. Eu le spun o poveste și ei o interpretează. Ei trăiesc într-o lume a fantasticului, eu doar îi duc mai mult acolo și mă duc și eu cu ei”, a spus Luminița Bratu, învățătoare și fondatoarea Asociației ”Haihui printre cuvinte”. 

Cum trebuie alese poveștile pentru copii

Poveștile se pot alege în funcție de preferințele copiilor, spune învățătoarea, însă este important și mesajul pe care autorul vrea să îl transmită.

„Mie îmi plac poveștile care transmit un mesaj puternic. Însă îmi plac și cărțile care merg pe latura de dezvoltare socio-emoțională, care promovează niște valori.  Cred că una dintre cărțile mele preferate, că nu am una preferată, pe care le-aș recomanda-o și adulților, și copiilor, este „Negustorul de fericire”, care a apărut la Editura Signatura. Mesajul pe care eu l-am extras din această carte, împreună cu copiii, este că nu avem nevoie de lucruri exterioare care să ne facă fericiți, ci că noi putem să ne facem fericirea”, a explicat Luminița Bratu, profesor pentru învățământul primar la Școala „Nicolae Titulescu” din Cluj. .

163b3915 e976 48c7 b51a d25b80c953d4
Luminița Bratu, învățătoarea care le citește copiilor, în timpul liber

Povești de la copii, pentru copii

Și pentru că poveștile nu trebuie să fie citite doar de adulți, Luminița s-a gândit să îi implice și pe copii în proiectul ei. Așa că elevii de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Cluj, merg periodic prin clase și le citesc copiilor mai mici decât ei.

„I-am implicat chiar și pe copiii de la clasa mea. Au mers la copiii mai mici, care erau de clasă pregătitoare sau clasa întâi. I-am lăsat pe ei să hotărască, să-și aleagă povestea, să-și aleagă ce jocuri doresc să facă înainte sau după poveste. Și foarte frumos a ieșit. Le-am spus că și eu învăț de la ei și că metodele pe care le-au folosit, poate că o să le preiau și eu în alte activități. Iar copiii mai mici au primit altfel povestea venită tot din partea unui coleg mai mare. Au văzut că învățarea nu are loc, doar între cadru didactic și copil, că învățăm între noi și există colaborare și prietenie”, a declarat Luminița Bratu, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Cluj. 

Cum trebuie să li se citească copiilor acasă

Cititul nu trebuie să lipsească însă nici din rutina unei familii, spune învățătoarea. Părinții le pot citi celor mici, în fiecare seară, înainte de culcare, chiar și atunci când deja copiii știu să citească și singuri. 

„Mi se pare esențial să le citești copiilor până când ei acceptă să faci lucrul acesta, pentru că la un moment dat nu o să se mai poată. Mi se pare normal să-și aleagă și ei cartea, poate fi, așa, un fel de joc. Ok, săptămâna asta îți citesc eu ție o poveste, săptămâna viitoare alegi tu o carte. Ei cresc și doresc să-și impună punctul de vedere și cred că părinții ar trebui să fie flexibili, să uite de toate și să nu mai fie ei părinții, să fie partenerii copiilor. Și sigur, să nu uităm de puterea exemplului, să citească împreună”, a explicat Luminița Bratu, învățătoare și fondatoarea Asociației „Haihui printre cuvinte”.

92d6db75 3990 4c8a ab2b eba7f2566220
Luminița le citește copiilor

Muzeul de Istorie a Transilvaniei, locul unde poveștile se împletesc cu istoria 

Poveștile Luminiței și-au găsit loc și între zidurile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Ðintr-o întâmplare a ajuns învătătoarea să țină atelierele de lectură într-un spațiu neconvențional, după o vizită cu propriii elevi acolo. 

„Am început cu Imperiul Roman la Muzeul de Istorie, acum doi ani. Acela a fost un proiect pilot, s-a numit „Șapte coline, șapte povești”. Am încercat să îmbinăm istoria cu povestea. Anul trecut am făcut activități despre Egiptul Antic, pentru că exista acea expoziție la muzeu, iar anul acesta vom merge spre greci. Eu mi-am ieșit un pic din zona mea de confort, fiindcă aici a trebuit să aleg cărți în funcție de tema stabilită de cei de la Muzeul de Istorie.”, a spus Luminița Bratu, fondatoarea Asociației ”Haihui printre cuvinte”.

0a2dd3eb 1d03 48ab a55e c60aefa01667
Luminița, învățătoarea care le citește copiilor la muzeu

Începând din această săptămână copiii sunt, din nou, așteptați la atelierele care se vor desfășura la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

„Anul acesta este legat de grecii care au călătorit în alte spații ducând cu ei cultura și tradițiile lor. Se numește „Apoikia – Casa departe de casă”. Vom discuta și despre meșteșugurile grecești, despre cum au călătorit, de ce, de asemenea vor fi foarte multe legende, pentru că și literatura greacă este foarte bogată în așa ceva. Și copiilor le plac foarte mult legendele.”, a mai completat învățătoarea.

Cei care doresc să participe la atelierele de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei se pot programa la numerele de telefon de pe pagina de Facebook. Atelierele sunt potrivite pentru copii cu vârste cuprinse între 6-12 ani. Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate.

Despre autor