Selectați pagina

Luminația în pandemie. Voluntari care curăță morminte și aprind lumânări și un concert clasic fără public

Luminația în pandemie. Voluntari care curăță morminte și aprind lumânări și un concert  clasic fără public

Pandemia de Coronavirus afectează și tradițiile de 1 noiembrie. În Ardeal, cel puțin, ziua de 1 noiembrie nu poate trece fără o lumânare aprinsă pe mormintele celor dragi. În acest an, însă, din cauza efectelor pandemiei, cel mai probabil multe locuri de veci vor rămâne necurățate și fără lumânări.

În Cluj-Napoca însă, mai mulți oameni inimoși, voluntari ai Asociației Șepcile Roșii și Peluza Șepcile Roșii, reuniți sub umbrela Scena Urbană, vor curăța mormintele în locul celor împiedicați de pandemie să facă acest lucru.

”Dacă vă aflați în una din următoarele situații:
sunteți plecat din țară
sunteți în carantină
nu puteți ajunge la cimitir (*din raza municipiului Cluj-Napoca) din cauza: vârstei, a stării de sănătate sau a altor urgențe majore
…vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la infoscenaurbana@gmail.com.
În el să ne precizați situația dvs. și să ne dați detalii (loc, nume, etc) despre locul/locurile de veci de care ați vrea să avem grijă, în numele dvs., de Luminație.
Lumina trebuie să rămână aprinsă, în suflet și în fapt, mereu, dar mai ales acum!”, este mesajul celor de la Scena Urbană.

Concert Ad Aeternum, fără public

muzica in cimitir

Concertul Ad Aeternum, fara public in 2020/Sursa foto: Scena Urbana

Dacă în ultimii 5 ani, în Cimitirul Central din Cluj Luminația era marcată de concerte de muzică clasică, în acest an, concertul tradițional va fi susținut fără public.

„Cu scopul de a evita orice fel de expunere publică în contextul normelor de distanțare și a celor sanitare impuse de starea curentă, Scena Urbană anunță că va oferi clujenilor și anul acesta momentul muzical mult așteptat. De data aceasta, însă, va fi sub forma unui spectacol de muzică și balet fără public, înregistrat* în prealabil și transmis în ziua de duminică, 1 noiembrie, de la ora 18.05 pe mai multe canale simultan:
– pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor
– Radio Cluj (audio)
– în 4 dintre cimitirele din municipiul Cluj-Napoca (audio): Cimitirul Central, Cimitirul Crișan, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Lombului
Transmisia de duminică va fi precedată vineri, 30 octombrie, de o avanpremieră a spectacolului fără public, o bucată mai scurtă de înregistrare ce va fi difuzată astfel:
– De la ora 18.30, în premieră la TVR Cluj
– De la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor”, transmit organizatorii

Spectacolul fără public de anul acesta poartă numele de ”Ad Aeternum” și a fost înregistrat de: 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra și 17 copii de la Armonia Music îndrumați de Rada Lăpușan, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, 10 interpreți ai corului Sf. Cecilia, sub bagheta dirijorului Potyó István, 10 balerini sub coregrafia lui Vlad Sebastian, fiind regizat de Ina Hudea.

În anul pandemic 2020, accentul momentului pregătit de Scena Urbană pentru seara specială de Luminație se dorește a fi pe solidaritate, pe unitate în diversitate, atât culturală și socială, cât și religioasă. Astfel, vocile care dau glas unor opere emoționante precum ”Ave Maria” sau ”Tatăl nostru” s-au dorit a proveni din corurile mai multor culte religioase. Din păcate, din cauza situației generate de răspândirea virusului Covid-19, acest lucru nu a fost posibil, însă proiectul a fost primit cu bucurie de reprezentanții corurilor și îl vom realiza alături de toate cultele religioase imediat ce se va putea.

”Luminația, sau Ziua Morților, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Anul acesta e pandemie, o știm și o trăim zi de zi cu toții, însă Luminația nu putea să treacă așa… fără un moment special, fără o mână de ajutor întinsă semenilor noștri. De 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familii și prieteni. Acum nu mai putem face asta, dar putem să fim în continuare sprijin, chiar și virtual, unii pentru alții, să ne dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi, să trăim separat, dar cumva la fel, ”împreună”, emoția unui moment artistic, unic, așa cum este spectacolul nostru de Luminație”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

lumanari landscape

Luminatia in pandemie