Selectați pagina

Mai bine previi, decât să tratezi. O doctoriță din Cluj pornește un proiect curajos de educație în sănătate: Medicina Preventivă

Mai bine previi, decât să tratezi. O doctoriță din Cluj pornește un proiect curajos de educație în sănătate: Medicina Preventivă

Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi este un medic din Cluj care dă startul unui proiect curajos, „Medicina Preventivă„, un instrument care să vină în ajutorul pacienților cu informații relevante despre cum poate fi prevenită îmbolnăvirea. Pentru că e mai ieftin să previi, decât să tratezi.

Medicina Preventivă este, momentan o pagină de Facebook, unde medici specialiști vor posta informații despre anumite boli, despre cum pot fi prevenite unele afecțiuni, dar specialiștii vor răspunde și întrebărilor venite de la cititori.

„Suntem o echipă de medici tineri, uniți pentru sănătate, care au ca scop promovarea stării de sănătate prin implementarea educației medicale în comunitate și prin colaborarea medicilor si a tuturor formelor de organizare avizate.”, spune dr. Alecsandra-Andreea Budihoi, medic rezident An II, Epidemiologie Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – Cluj Napoca și  medic specialist Diabet, Nutriție si Boli Metabolice.

De ce Medicina Preventivă?

„Pe scurt, scopul medicinei preventive este de a promova starea de sănătate și de a preveni apariția bolilor, dizabilităților și deceselor, la nivel individual și în comunități.
Această prevenire se reflectă nu numai asupra indivizilor, în ceea ce privește starea de sănătate, ci și asupra întregii societăți, influențând sistemul medical și socioeconomic.

De ce acest proiect?
… pentru că lucrez de 6 ani în sistemul de sănătate din România și am văzut influența negativă a lipsei de educație medicală, care e important să fie făcută corect, complet și cât mai devreme. Această lipsă de educație medicală, educație care ar trebui sa fie făcută constant, in comunitate, de către medicii din toate specialitățile, făcută pentru a înțelege că e ceva normal să prevenim, și lipsa unor informații cât mai clare, produce o anxietate generală, deseori fără o bază solidă. Această anxietate generalizată duce la aglomerarea inutilă a unităților de primire urgențe, la răspândirea de virusuri, bacterii, care pot fi eliminate prin gesturi simple (strănut în cot, spălatul corect pe mâini etc.), crește numărul de cazuri de patologii care pot fi prevenite prin vaccinare, acestea fiind printre cele mai cunoscute situații, lucrurile evoluând într-o direcție si mai extremă, din păcate, la o posibile discriminare de rasa, gen, condiție etc. ( a se vedea noul corona-virus cu punct de plecare din regiune Wuhan, China).”, explică dr. Alecsandra-Andreea Budihoi

Chiar dacă multă lume a auzit de programele naționale de sănătate, mult discutate în presă, puțini dintre cei care citesc despre aceste proiecte, știu și înțeleg exact cum funcționează și care este rolul lor. Pe pagina Medicina Preventivă vor fi abordate și subiecte legate de programele naționale de sănătate.

„Ministerul Sănătății, prin Ordinul 377/2017 din 30 Martie 2017, finanțează si derulează programe naționale de sănătate publică cu privire la bolile transmisibile, vaccinare, de depistare activă si precoce a cancerului colo-rectal si alte programe importante pentru starea de sănătate a populației, sunt campanii de susținere a donării de sânge si componente sangvine, există Asociația pentru prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale (APCI), în cadrul specialității de Epidemiologie sunt compartimente pentru HIV/SIDA, hepatita B etc., este Asociația de Podiatrie (îngrijirea piciorului diabetic) și multe alte surse avizate medical și persoane cu experiență, care includ si prevenirea, in promovarea stării de sănătate. Sunt forme de organizare foarte eficiente si profesionale, si ar fi extraordinar dacă și-ar uni cunoștințele pentru a elabora informații utile comunității despre prevenire.
Prin noul proiect de medicină preventivă ne dorim, pe lângă o educație medicala corecta, cat mai completa, constanta si introdusa cat mai devreme in procesul de învățare si o colaborare strânsă între toți profesioniștii din medicină și alte domenii de activitate, astfel încât, într-un spațiu medical virtual, să putem găsi cât mai multe informații avizate, pentru o prevenire eficientă.
Cu siguranță nu excludem colaborarea cu alte Asociații, Instituții, Ministerul Sănătății sau orice altă formă de organizare avizata.”, spune inițiatoarea proiectului, dr. Alecsandra-Andreea Budihoi

Echipa care se ocupă de „Medicina Preventivă”

Doctorița din Cluj nu este singurul cadru medical specialist care se ocupă de noul proiect ce promovează prevenția în sănătate. Alături de dr. Alecsandra Andreea Budihoi, vor scrie și interacționa cu cititorii și alți medici specialiști din țară.

Dr. Otilia Laura Chipurici, medic specialist oncologie, Spitalul Municipal Curtea de Argeș,
Dr. Maria Nan Gaboran, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Orășenesc Vișeul de Sus- Maramureș,
Dr. Ema Bădescu, medic rezident , An V, Pediatrie , Sp. Județean Louis Turcanu –Timișoara,
Dr. Daniel-Tudor Cosma, medic specialist Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, Spitalul Orășenesc Horezu, Rm. Vâlcea.

„Ce pot să spun despre această echipă, înafară de prezentarea profesională a fiecăruia, este că, înainte de toate, acești distinși doctori sunt oameni cu un caracter excepțional. Nu pot decât să fiu onorată că fac parte din echipa proiectului și să le mulțumesc pentru faptul că își împart timpul și cunoștințele pentru a ne ajuta să ne informăm cât mai bine cu privire la menținerea stării noastre de sănătate. Sper ca acest proiect sa aibă efectul dorit, prin informarea populației despre cum să avem grijă de noi și de cei din jurul nostru, să avem colaborări cu specialiști din toate domeniile și instituțiile, să conștientizăm importanța prevenirii problemelor din sănătate si, cel mai important, PREVENIREA reprezintă EDUCAȚIE MEDICALĂ.”, încheie Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi, medic rezident An II, Epidemiologie Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – Cluj Napoca și medic specialist Diabet, Nutriție si Boli Metabolic