Selectați pagina

Expoziţie inedită. Tablouri create de medici pot fi admirate de publicul clujean. GALERIE FOTO

Expoziţie inedită. Tablouri create de medici pot fi admirate de publicul clujean. GALERIE FOTO

Salonul de Iarnă al Medicilor şi-a deschis porţile la Turnul Croitorilor din Cluj. Acesta este organizat în cadrul Zilelor UMF, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Colegiul Medicilor Cluj și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj.

Expoziția are un număr dublu de participanţi, faţă de anul trecut, peste 60 de persoane și cuprinde o gamă variată de tehnici artistice, începând cu tradiționala tehnică în ulei și acril și până la acuarelă, pastel, colaj, artă digitală și artă fotografică.

Prima săptămână din decembrie este întotdeauna o săptămână de sărbătoare pentru Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeeganu a devenit deja o tradiție ca în cadrul zilelor universității să avem și salonul de iarnă al Medicilor, o manifestare care an de an crește atât de frumos și în care colegii noștri care au chemări și talent artistic pot să-și expună lucrările. În acest an vreau să felicit organizatorii și în special pe domnul doctor Moga pentru participarea extraordinar de numeroasă. Față de anul trecut cred că numărul participanților s-a dublat. Practic avem 67 de de expozanți și 130 de lucrări. Cred că pentru fiecare medic exprimarea artistică este de foarte mare ajutor, pentru că sufletul nostru, sufletul medicilor, cred că este puțin deosebit. Cred că empatia de care cu toții dăm dovadă se exprimă și prin arta plastică, așa încât nu pot decât să fiu foarte bucuroasă de această manifestare, de prezența dumneavoastră, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu.

rsz oameni expozitie 3
Deschiderea Salonului de Iarnă al Medicilor

La această ediţie participă atât medici cu experienţă în tehnicile artistice, cât şi studenţi de la Medicină, unii chiar în premieră.

Este expoziţia care are cea mai numeroasă participare expozițională a medicilor din ultimii 15-20 de ani. Avem, cum a spus și doamna rector, 67 de de participanți, un număr foarte mare, impresionant de-a dreptul de lucrări, în jur de 130 de lucrări cu cele mai diverse tehnici, începând de la tehnica clasică de ulei și acril, trecând pe la grafică și pastel și terminând cu, nu în ultimul rând, cu ceramică, cu sculptură, cu tehnica colajului, tehnica fotomontajului și chiar printuri digitale. Vrem să se vadă că în spatele imagini de om în halat alb există o ființă umană extrem de sensibilă și cu un spirit creator. O altă noutate ar fi participarea studenților la medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Medicină Generală. Avem 6 tineri expozanți care și-au făcut debutul printre noi. Sperăm să participe la edițiile următoare și la adiții edițiile următoare, eventual să creăm chiar o secțiune dedicată acestora, a declarat unul dintre organizatori dr. Radu Andrei Moga

Printre expozanţi s-a aflat şi preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj, chirurgul prof. dr. Cosmin Puia.

Vrând, nevrând anatomia ne dezvoltă un pic partea de desen. Și în anul 2 la histologie iarăși aveam desene obligatorii, unde trebuia să ai răbdare, că altfel nu îţi iese nimic în consecință. Dar după aceea, poate și dorința de a ne desprinde puțin de grijile zilnice, ne face să admirăm mai întâi și după aceea, de ce nu să încercăm. Eu cred că important nu este calitatea neapărat la început, ci dorința și posibilitatea de a te întâlni cu colegii, pe un teren, poate insolit, pentru unii dintre noi. Și pentru un chirurg, partea de culoare trebuie să o stăpânești destul de bine, fiindcă, mă rog, contrar a ceea ce se crede și ce se vede în atlase, în abdomen, totul e diverse nuanțe de roz, mai sidefiu, a spus profesor dr. Cosmin Puia, preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj.

rsz puiu expozitie
Preşedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Cosmin Puia

De la expoziţie nu au lipsit nici lucrările prof.dr. Viorel Lupu, cel mai longeviv expozant. Timp de peste 40 de ani şi-a expus lucrările în cadrul Salonului de Iarnă al Medicilor. Anul acesta a expus câteva lucrări, dintre care una la care a lucrat alături de copilul său, în vârstă de 2 ani.

„Mă ajută cumva și arta. Eu sunt psihiatru și psihoterapeut și aud multe necazuri și am nevoie cumva să mă deconectez. După cum vedeți sunt anumite reprezentări care arată unele posibile suferințe pe care le tratez la copii și adolescenți, dar și la adulți”, a declarat medicul prof.dr. Viorel Lupu.

rsz lupu
Prof. Dr. Viorel Lupu, cel mai longeviv expozant

Cei prezenţi la expoziţie au fost impresionaţi de lucrările expuse de medici.

„Da, sunt chiar bune și eu sunt un expozant. Este o zonă de refugiu și o recomand tuturor. Te desprinzi de tot ce înseamnă viața de zi cu zi și poate fii o metodă foarte bună de relaxare și de exprimare, a spus unul dintre participanţi.

„Sunt deosebite sufletul de medic care apreciază frumosul se regăsește în toate lucrările și sunt foarte variate tehnicile deci chiar apreciez aceste talente multiple ale medicilor care îi ajută de fapt să supraviețuiască în viața pragmatică pe care o au. Nu m-am așteptat să fie atât de talentaţi, sincer”, a povestit un alt participant.

rsz oameni expoyitie 2
Salonul de Iarnă al Medicilor

Expoziţia din cadrul Salonului de Iarnă al Medicilor va fi deschisă la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, str. Baba Novac, nr.35, până în 18 decembrie, între orele 09.00-17.00, intrarea fiind liberă.

CITEȘTE ȘI: MAI MULTE SIROPURI DE TUSE INTERZISE ÎN UE. PROVOACĂ REACŢII ADVERSE CHIAR ŞI LA UN AN DE LA ADMINISTRARE

Despre autor