Selectați pagina

Malformații congenitale: ce sunt și cum pot fi prevenite. Părerea medicului specialist

Malformații congenitale: ce sunt și cum pot fi prevenite. Părerea medicului specialist

Anomaliile congenitale complică aproximativ 2-3% dintre toate nașteri, ducând astfel la perioade extrem de grele pentru familii, costuri foarte mari pentru sistemul de sănătate și, în cel mai rău caz, chiar decesul bebelușului. Cea mai mare cauză de deces în întreagă lume a copiilor până la un an este reprezentată de malformațiile congenitale. Care sunt cele mai des întâlnite, care sunt cauzele aparițiilor acestora și cum pot fi ele prevenite, explică pe larg dr Luiza Guzga, medic obstetrică-ginecologie la Clinică Nativia din Capitală.

Cele mai frecvente anomalii congenitale severe sunt defectele cardiace, defectele de tub neural (spină bifida) și sindromul Down, explică specialistul. Cele mai multe anomalii pot fi depistate ecografic în timpul sarcinii, însă există și cazuri când acestea devin vizibile abia după nașterea bebelușului.

Cele mai frecvente anomalii congenitale severe sunt defectele cardiace, defectele de tub neural (spînă bifidă) și sindromul Down, explică specialistul. Cele mai multe anomalii pot fi depistate ecografic în timpul sarcinii, însă există și cazuri când acestea devin vizibile abia după nașterea bebelușului.

Printre cauzele cele mai frecvente ale anomaliilor congenitale se numără: genele care sunt transmise de la părinți copiilor, probleme ale cromozomilor, vârstă mamei și statusul nutritional al acesteia, existența unei sarcini anterioare cu malformații. De asemenea, expunerea în sarcina la anumite medicamente, infecții, chimicale, poate cauza astfel de anomalii,

a explicat dr. Luiza Guzga

Prevenția malformațiilor congenitale

Specialistul spune că nu toate defectele congenitale pot fi prevenite, mai ales în contextul în care aproximativ jumătate dintre anomalii rămân fără o cauză clar identificată. Dr Guzga precizează însă că există anumite măsuri pe care părinții le pot avea în vedere pentru a minimiza riscul unei sarcini cu astfel de afecțiuni. Printre acestea, cea mai importantă este vizita la medic în faza de planificare a sarcinii.

Orice femeie ar trebui să se prezinte la o consultație cu medicul ei ginecolog înainte de a rămâne însărcinată pentru a discuta despre stare de sănătate a să, eventualele medicamente pe care le ia și ce impact pot avea. De asemenea, discuția include o evaluare a vaccinurilor ce ar trebui administrate pentru prevenția infecțiilor,

a precizat dr Luiza Guzga

De asemenea, medicul specialist menționează și alte măsuri de prevenție pe care femeile ar trebui să le ia în considerare înainte și în timpul sarcinii:

  • Administrarea de acid folic cu cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată, în doză de 400 micrograme, pentru a preveni defectele de coloana și creier, cum sunt spina bifida și anecefalia
  • Evitarea alcoolului în orice moment al sarcinii. Acesta poate duce la avort, deces fetal intrauterin și dizabilități intelectuale sau de comportament după naștere.
  • Evitarea consumului de tutun în timpul sarcinii. Acesta poate duce la naștere prematură, afecțiuni congenitale cum ar fi defectele de buză sau de palat sau deces fetal intrauterin.
  • Evitarea drogurilor de orice fel.
  • Prevenirea infecțiilor prin vaccinare sau măsuri de igienă. Infecțiile cu anumite virusuri cum sunt rubela, citomegalovirus, toxoplasmă, pot provoca defecte congenitale fetale, printre care se numără surditate, dizabilități intelectuale, defecte cardiace, cerebrale sau orbire
  • Menținerea glicemiilor în limite normale la femeile cu diabet preexistent sarcinii
  • Limitarea expunerii la mercur prin consumul de peste care are cantități mici de mercur sau consumul de vitamina A în cantități mari.
  • Menținerea greutății în limite normale

Obezitatea este un alt factor de risc care duce la defecte fetale cum sunt defectele de tub neural, cardiace sau defectele de palat. Dacă prezentați astfel de riscuri, discutați cu un specialist înainte de a rămâne însărcinată despre cum puteți scădea în greutate, astfel încât să aveți un indice de masă corporală sub 30 la începutul sarcinii,

a precizat dr Guzga.
Luiza Guzga 1 1
dr. Luiza Guzga, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Clinica Nativia

Dr. Luiza Guzgă este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie. A petrecut doi ani în Marea Britanie la King’s College și Medway Hospital unde a efectuat supraspecializări în medicină materno-fetală, ecocardiografie fetală și training în evaluarea și managementul placentelor din spectrul accreta.