Selectați pagina

Mâncarea procesată și alimentele importate, pericol pentru sănătate. Medic specialist gastroenterolog: „Bolile intestinale sunt tot mai frecvente în România”

Mâncarea procesată și alimentele importate, pericol pentru sănătate. Medic specialist gastroenterolog: „Bolile intestinale sunt tot mai frecvente în România”

Bolile inflamatorii intestinale sunt tot mai frecvente în rândul populației și sunt cauzate, de cele mai multe ori, de alimentația neadecvată, atrage atenția profesorul Marcel Tanțău, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști gastroenterologi din România.

„Este o patologie care are o incidenţă mult mai crescută în acest moment, cel puţin în ţara noastră. Eu am peste 30 de ani de experienţă medicală şi acum 30 de ani bolile inflamatorii intestinale erau foarte rare. Acum, din păcate, avem în fiecare săptămână 4-5 pacienţi relativ tineri. E o creştere importantă a incidenţei la copii. Ele sunt extrem de invalidante exact atunci când omul îşi descoperă viaţa, societatea, nevoile. Dintr-o dată, toate acestea sunt retezate complet, pentru că nevoile sociale, familiale, de job, integrare socială, toate îi sunt retezate, pentru că îl ţin în spital sau acasă”, a explicat prof. Marcel Tanțău, şeful Centrului Medical de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă Cluj, citat de Agerpres

Copiii sunt printre cei mai afectați pacienți de acest tip de boală, iar potrivit specialiștilor, mulți dintre ei sunt nevoiți să își facă toatășcoala acasă.

Cum se manifestă și ce cauzează bolile intestinale inflamatorii

Specialiștii spun că pacienții diagnosticați cu boli intestinale inflamatorii au nevoie să folosească toaleta și de 20 de ori pe zi, iar în perioadele de puseu acut al bolii, ei au crampe, dureri abdominale, sângerări şi au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar şi cinci zile pe săptămână. Acest tip de boală poate fi cauzat de alimntele procesate și chiar de produsele aduse din import, spun medicii specializați pe diagnosticarea și tratamentul patologiei respective.

„Acum 30 de ani aveam în România o alimentaţie foarte sănătoasă; sănătoasă din punct de vedere agricol, pentru că era făcută la noi, nu aveam importuri deloc. În momentul de faţă avem o alimentaţie importată şi prea industrializată, inclusiv produsele vegetale, care sunt crescute în condiţii semiartificiale, în sezoane care nu sunt cele normale. Aceste boli inflamatorii apar în lumea dezvoltată a economiei, în care avem un confort şi o abundenţă alimentară”, a explicat Marcel Tanţău.

Alimentația diversificată, cheia spre sănătate

Sănătatea intestinală a fiecărui individ este asigurată de o alimentație sănătoasă și diversă. Mai ales că bacteriile prezente în flora intestinală au nevoie să fie întreținute.

„Ca să avem sănătate, trebuie să avem o alimentaţie diversificată, din toate principiile alimentare, mai ales fructe şi legume, pentru că noi trăim cu o floră bacteriană care trebuie să fie diversă. Dacă mâncăm numai anumite tipuri de alimente, vom selecta din acea floră numai anumite tipuri de bacterii şi sărăcirea ecosistemului nostru cu care trăim face ca aceste bacterii să facă o inflamaţie intestinală. (…) Noi avem în intestinele noastre bacterii ca în jungla amazoniană. Dacă le hrănim divers, menţinem această junglă frumoasă, dezvoltată, care să ne menţină sănătatea.”, a mai spus prof. Marcel Tanțău, medic specialist gastroenterolog.