Selectați pagina

Maratonul Resuscitării – ediția de iarnă sau cum să înveți de la medicii și paramedicii SMURD Cluj să poți face diferența dintre viață și moarte

Maratonul Resuscitării – ediția de iarnă sau cum să înveți de la medicii și paramedicii SMURD Cluj să poți face diferența dintre viață și moarte

Viața este cel mai important dar pe care omul l-a primit. Așa că, e necesar (dacă nu, obligatoriu) să știm câteva manevre de bază de prim-ajutor, astfel încât să putem salva, în caz de nevoie, viața unui om. La acest lucru s-au gțndit și profesioniștii SMURD Cluj atunci când au decis să îi învețe gratis pe oameni, cum să salveze vieți.

Dacă sunteți interesați să învățați noțiunile de acordare a primului ajutor, mergeți duminică, 13 ianuarie, în zona Food Court din VIVO! (fostul Polus) și participați la cea de a treia ediție a Maratonului Resuscitării – Winter Edition un eveniment în care manevrele de prim ajutor, salvatoare de viață, sunt predate pentru o zi întreagă de către medicii și paramedicii de la SMURD Cluj.

Lantul supravietuirii mic

Clujenii sunt așteptați în număr mare după ce la prima ediție. în 2015, au participat 740 de persoane, iar in 2016 au fost instruite mai bine de 1450 de persoane.  În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.

„De ce sunt importante aceste manevre? Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate in primele minute, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care NU se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad DRAMATIC. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp, deci nici creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Oriunde te-ai afla in Cluj, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute. De aceea manevrele de resuscitare inițiate în primele 5 minute sunt VITALE, spune George Voicescu, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj

Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei care doresc să participe pot veni la orice oră, fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este una practică, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, iar, dacă se dorește, aceste manevre sunt predate și în ceea ce privește suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului.

Ceea ce își doresc medicii și paramedicii voluntari SMURD prin acest proiect este în primul rând să îi determine pe oameni să considere absolut normală ideea de a cunoaște tehnicile de executare a manevrelor de resuscitare.

„Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult” Voicescu George, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj

Limba de predare principală este româna, dar se va asigura predare și în limbile engleză, franceză si maghiară.

Maratonul Resuscitării este un proiect inițiat de către medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Uregențe si își propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.