Mărțișorul, simbol al sănătății și dragostei. Ce spune etnologul
1 Martie este, calendaristic, prima zi de primăvară. Iar în țara noastră, primăvara debutează cu oferirea de mărțișoare. Tradițiile străvechi arată că mărțișorul, acel șnur împletiti din două fire, unul alb și unul roșu, este simbol al sănătății și dragostei. Dar este și aducător de belșug și bunăstare.
Ce este mărțișorul?
Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate, Bulgaria, Macedonia, Albania. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cel mai adesea ghiocei, considerați și vestitorii primăverii.
Mărţişorul a fost conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire-unul alb și unul roșu. Firul alb simbolizeacă divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea. Firul roşu este simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii : prietenia, fidelitatea şi onoarea.
„Mărtişorul este denumirea populară a lunii martie, reprezintă simbolul primăverii şi, conform arheologilor, datează de peste opt mii de ani.
explică etnologul Maria Golban Șomlea.
Obiceiul mărţişorului, sărbătorit la 1 martie, este specific poporului român, iar originile lui se află în credinţele şi practicile agrare. Strămoşii noştri sărbătoreau Anul Nou la 1 martie, luna care purta numele Zeului Marte, ocrotitorul câmpului şi al turmelor, cel care simbolizează renaşterea naturii.”,
Legenda mărțișorului, strâns legată de copii și sănătate
Semnificația mărțișorului s-a diluat odată cu trecerea anilor. În trecut, acesta era confecționat de către mame, care adăugau la șnurul bicolor, împletit din fire de lână (strămătura), câte o moneda de argint sau chiar de aur și-l legau la mâna copiilor în dimineață zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. Se credea că, în felul acesta, copiii erau apărați de rele și de boli și că aveau să fie sănătoși, precum argintul, și roșii la față, precum culoarea roșie din șnur.
Din vremuri străvechi, mărțișorul, reprezentat din șnurul alb-roșu de care era atârnată o amuletă, o monedă sau un alt obiect confecționat din diferite materiale, era purtat, în special de femei.
Etnologul Maria Golban-Șomlea spune că femeile dace purtau monede sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi copii. Metalul din care erau confecţionate monedele-mărţişor semnificau statutul social al celei care-l purta, iar cele două culori reprezintă continuitatea vieţii după moarte, victoria binelui asupra răului, a primăverii asupra iernii (alb = iarnă, roşu = primăvară).
Chiar și acum, în vremuri moderne, mărțișorul e purtat de către femei în primele 9 zile din Martie sau, unele persoane, poartă simbolul primăverii întreaga lună.
„ADOPTĂ O MAMĂ”, CAMPANIA DE MARTIE, CARE ADUCE ZÂMBETE PE FEȚELE MAI MULTOR MAME
„Se spune despre cei care poartă mărţişorul că vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, drăgăstoşi, bogaţi, norocoşi, feriţi de boli şi de deochi. Obiceiul a fost atestat în toate teritoriile locuite de români. În unele zone, mărţişorul se poartă pe perioada zilelor Babelor, sau până la Florii, apoi se agaţă de crengile unui pom din grădină. Se crede că, dacă pomul va rodi, purtătorul mărţişorului va avea noroc. În satele de munte şi deal, mărţişorul se pune pe cornul sau măceşul înflorit. Mărţişorul rămâne peste veacuri „funia anului”, care, adună laolaltă cele 12 luni, în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular, vara şi iarna.”
mai spune Maria Golban-Șomlea.
Tradiții de Mărțișor în Ardeal
În Ardeal, bărbații sunt cei care oferă mărțioșare femeilor. Excepție fac unele zone din județul Bistrița-Năsăud, unde fetele oferă mărțișoare bărbaților (tradiție preluată din Bucovina)
Tot în Ardeal, mărțișorul este oferit în semn de prețuire dascălilor, de către copii, iar femeile oferă un astfel de obiect artizanal mamei, prietenelor apropiate sau rudelor.
În unele localități din Transilvania, mărțișorul este purtat în primele două săptămâni ale lunii martie, după care acesta este atârnat de uși ori ferestre sau de coarnele animalelor domestice. Se spune că astfel se vor speria duhurile rele.
Surse:
https://folclornepieritor.blogspot.com/2012/03/traditii-in-martisor.html
https://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/martisorul-68790.html