Cum se face trecerea de la post la mese îmbelșugate de Crăciun. Recomandarea nutriționistului
Trecerea de la o perioadă destul de lungă de post, la mese îmbelșugate de Crăciun, poate duce la probleme grave de sănătate. Mai ales dacă persoanele care au postit înainte de Crăciun vor să compenseze în 3 zile de sărbătoare cât nu au consumat în 6 săptămâni de post.
Cum se face trecerea de la post la mâncat convențional
Trecerea de la o alimentație vegană sau vegetariană, la una care include proteinele de origine animală, se face treptat. Deoarece corpul are nevoie să se reobișnuiască cu alimentele de origine animală, spune Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician.
„Trecerea de la perioada de post în care lipsește proteina de origine animală și mai ales grăsimile ar trebui sa se facă treptat, corpul
Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician
avand nevoie de o reacomodare cu aceste alimente, care necesită timp mai îndelungat de digestie. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu țin seama de aceste recomandări, compensând in 3 zile, cât nu au consumat într-un an. Pentru a ajuta sistemul digestiv, putem consuma câteva cuburi de ananas sau papaya proaspete, acestea conținând enzyme (proteaze) care descompun proteinele consumate. Pe de altă parte, sucul de grapefruit stimulează secreția biliară, în felul acesta grasimile consumate se metabolizează mai facil.”
LArisa Anchidin mai spune că, de ajutor în zilele de sărbătoare, pot fi Ceaiurile de ghimbir, păpădie, anason, chimen, care ameliorează disconfortul abdominal și stările de greață.
„De asemenea un plus de fibre ”grăbește” digestia, în acest sens putem adauga seminte de in, canepă decorticată,dovleac și altele în salată, în iaurt și în alte mâcăruri în funcție de imaginația fiecăruia 😊”, mai spune nutriționistul
Indigestii după o perioadă de post. Cum pot fi evitate?
„Sigur că pot fi evitate problemele digestive cauzate de alimentele dense caloric! Cum anume? Alături de orice fel principal din carne să adăugăm legume crude, murate sau gătite. Este foarte important să nu uităm de cele aproximativ 8 pahare de lichide non calorice (apa, ceai neindulcit, limonadă neindulcită) pentru că deshidratatea cauzează constipație”, explică pentru ȘtiriMed, nutriționistul Laria Anchidin
Potrivit acesteia, o alegere corectă ar fi ca în farfurie să fie așezate câte puțin din fiecare fel de mâncare. În plus, este recomandată mestecraea lentă, iar la primul semn de sațietate, se pune farfuria jos și se consideră încheiată masa.
”Prin urmare, oprește-te puțin! Nu te grăbi!Savurează mâncarea,bucură-te de bogăția aromelor, nu arunca mâncarea în stomac pur și simplu!”
Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician
Excesul de mâncare NU trece cu pastile. Mai ales după o perioadă de post
În perioada sărbătorilor, în special, la televizor și radio sunt difuzate – aproape obsesiv, am spune – reclame la medicamente, pastile și ceaiuri minune, care te scapă de disconfort, chiar și după un exces alimentar exagerat.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că soluții magice nu există. Nici măcar dacă este vorba de o cutie cu medicamente, cumpărată din farmacie.
”După părerea mea, indiferent de ce ceai, supliment alimentar sau chiar medicament consumi, niciunul dintre ele nu suplinesc alimentația sănătoasă. La unele chiar scrie pe prospect acest lucru. Sumarizând, nu există scurtături, iar când alegi acest lucru,
există acel moment când realizezi că drumul este greșit. Fie ele suplimente, medicamente sau altele, este recomadat să le consume la recomandarea unui specialist, altfel poți să faci mai mult rău decât bine! Decât să slabești nesănătos, mai bine nu slăbești deloc! Nu faci decât lucruri grave să fie si mai rele!”, avertizează Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician
CITEȘTE ȘI: LA DIETĂ DE CRĂCIUN. PLAN ALIMENTAR PENTRU ZILELE DE SĂRBĂTOARE