Selectați pagina

Masa de Paște poate aduce probleme de sănătate. Medicii ne sfătuiesc cum să le evităm

Masa de Paște poate aduce probleme de sănătate. Medicii ne sfătuiesc cum să le evităm

Pe lângă zile libere, sărbătorile înseamnă și mâncare din belșug. Dacă nu suntem atenți, pot să apară problemele digestive, mai ales în cazul persoanelor care au postit. Ouăle, carnea de miel, pasca, dar și dulciurile sunt greu digerabile, iar de cele mai multe ori avem nevoie de asistență medicală. Ce recomandări au medicii pentru a ne feri de probleme aflați din articolul următor.

Trebuie sa fim extrem de atenți pentru ca eticheta e abuzul din toate categoriile alimentelor care fac atata placere omului si toate graviteaza in jurul carnii de miel cu diferite forme de a fi pregatite. Pe o perioada scurta de sambata seara apar abuzuri de carne, nu doar de miel. E foarte multa carne greu digerabila, plina de grasime si fumeaza chiar si cei care nu sunt fumatori si atunci sigur ca se adauga si dulciurile si astfel sunt greu digerabile. Apare starea aceea, nu vreau sa zic de boala, dar digestie extrem de grea organismul nu se bucura de sarbatori. Sa nu vorbesc de intolerantele care sunt declansate de cantitatile mari si neobisnuite care vin pe un stomac nepregatit pentru ca a fost post , a declarat pentru stirimed.ro, prof. Nicolae Hâncu, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Consumul de legume și fructe, mișcarea în aer liber, dar și evitarea exceselor sunt câteva dintre regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a nu avea probleme.

Recuperarea sa inceapa a doua zi. Sau o recuperarae e chiar in timpul zilei de luni, marti prin activitate fizica. Daca un pranz copios s-ar insoti de plimbari lungi, lucrurile sunt mult ameliorate. Daca apare diaree, constipatie sa se prezinte la medic. Mare atentie, organismul nu e pregatit de mai mult de 2-3 oua pe zi chiar daca sun fierte. Ouale vin cu carne si maioneze. Organismul le tolereaza mai putin. Mare atentie la copii, pentru ca copii sunt vulnerabili la paleta alimentelor, in special la dulciuri. Nu trebuiesc lasati nesupravegheati. Si varstnici sunt vulnerabili, ei chiar dau in mintea copiilor uneori.Dacă ar fi să folosesc un singur cuvant pentru acesta perioada e ”cumpătare”, a adăugat prof. Nicolae Hâncu.

Dacă totuși aveți probleme în această perioadă, spitalele asigură urgențele.

Unitatea de primiri urgente e cea care primeste bolnavii, cu garda si serviciu non stop. O recomandare ar fi ”ponderare”, mancat cu masura, baut cu masura și atentie la accidente, a declarat Monica Costin, director de ingrijiri Spitalul de Urgența Cluj-Napoca.

Dacă apare starea de greață, vărsăturile sau diareea prelungită ar trebui să mergem de urgență la medic.

Despre autor