Medic: Care este relația dintre emoții și refulări? Recomandări pentru cei care nu pot renunța la vicii
Tindem să asociem diferite tipuri de alimente sau substanțe consumate cu diferite emoții, iar în perioadele mai solicitante, factorii declanșatori ai nevoii de recompensare responsabili de un anumit viciu tind să ne provoace mai puternic. Despre relația noastră cu viciul și, mai ales, cum ne menținem viciile și refulările sub control, am discutat cu Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Care este relația noastră emoțională cu viciul?
Se știe faptul că tindem să asociem diferite tipuri de alimente sau substanțe consumate cu diferite emoții. De exemplu, asociem starea de bine cu dulciurile sau cu alimente nesănătoase, așa numita categorie ”comfort food”.
Treptat, ajungem să constatăm că tristețea, frica, sentimentul de abandon, frustrarea etc. sunt reduse prin apelul la mâncare sau diferite alte mijloace de refulare, care ne ajută să ne eliberăm de afectele intense neplăcute, pentru a obține o stare de plăcere sau relaxare pe care nu o putem realiza altfel atât de rapid sau de ușor.
Care sunt cel mai des întâlnite refulări, din experiența dvs. profesională?
Refularea apare atunci când oamenii împiedică inconștient sau automat accesul în conștiință a gândurilor, imaginilor și amintirilor legate de o pulsiune capabilă să producă plăcere, dar care intră în contradicție cu unele exigențe, așteptări, norme sociale sau morale. De aceea, refularea apare atunci când o pulsiune sau dorință riscă să atragă reprobare sau unele sancțiuni. Psihanaliza a explicat nevrozele prin refularea repetată a dorințelor sexuale în contextul unei etici religioase constrângătoare. Pulsiunile agresive sunt și ele refulate în mod frecvent. Să luăm un alt exemplu: refularea dorinței de a fuma explică la foștii fumători conduita de abstinență, mai ales în condițiile limitării legale a dreptului de a fuma în spații publice.
Cum ne menținem viciile sub control, chiar și în perioade emoționale mai încărcate?
În perioadele mai solicitante, factorii declanșatori ai nevoii de recompensare responsabili de un anumit viciu tind să provoace persoana mai puternic. Atenția acordată satisfacerii nevoilor emoţionale (de ex., cele de afecţiune, validare, apreciere etc.) şi respectarea unui nivel optim de solicitare psihică pot fi de mare folos.
De asemenea, meditația, activitățile plăcute precum hobby-urile diverse sau ținerea unui jurnal, menite să ne ajute la menținerea stării de bine și a echilibrului psihic, pot fi de mare ajutor.
Ce se petrece în mintea noastră atunci când perpetuăm viciul?
Cel mai populare vicii, mai frecvent întâlnite în populația generală, sunt fumatul, consumul de alcool și, în cazuri extreme, consumul de droguri. Cosumul acestora poate conduce la adicție, constând în lipsa controlului comportamental și în dorința de recompensare.
Majoritatea indivizilor care au o adicție nu își propun să se angajeze în comportamentul nesănătos, însă nu reușesc să fie abstinenți. Consumul substanțelor adictive este generator de plăcere, stimulând producerea la nivelul creierului a unor neurotransmițători responsabili de sporirea stării de bine (de ex., endorfinele și serotonina). Continuarea consumului conduce la dependență. Ea rezultă din adaptarea la prezența substanței în organism, pesoana simțind că nu mai poate funcționa normal fizic și psihic în lipsa ei. Starea de dependență are efecte dăunătoare pe plan fizic, social și/sau emoțional.
Totuși, nu toți oamenii care folosesc substanțe potențial adictive dezvoltă o adicție, iar unii consumatori încetează consumul acestor substanțe înainte de a deveni dependenți.
Care sunt recomandările dvs. pentru cei care nu pot renunța la vicii?
Nu renunțăm ușor la ceea ce ne recompenseză și produce plăcere. De aceea, recăderile apar frecvent la foștii dependenți.
Soluția poate fi aceea a înlocuirii unei dependențe mai nesăsătoase cu alta mai puțin nocivă. De exemplu, mâncatul emoțional de carbohidrați poate fi înlocuit cu o porție de fructe și seminte.
La fel, fumatul poate fi înlocuit cu utilizarea produselor de tutun încălzit: acestea furnizează nicotină, dar nu și substanțele chimice nocive rezultate din arderea tutunului. Studii recente indică o reducere semnificativă a numărului de țigarete fumate zilnic la consumatorii produselor de tutun încălzit, iar când fumătorii trec complet la produse care încălzesc tutunul, reducerea expunerii la anumite substanțe nocive este similară cu efectul renunțării complet la fumat.
CITEȘTE ȘI: FLORILE REDUC STRESUL ŞI ANXIETATEA. CE PLANTE RECOMANDĂ SPECIALIŞTII