Medic cu ochii în lacrimi: un adolescent a încercat să se sinucidă pentru că lipsește imunoglobulina. Ministrul Sănătății s-a ales cu plângere penală
Situație îngrijorătoare în rândul pacienților. Un adolescent a încercat să își ia viața pentru că tratamentul cu imunoglobulină lipsește din spitale.
Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino spune că viețile a aproape 100 de copii sunt puse în pericol în acest moment din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România. Într-un interviu pentru Europa FM, medicul a izbucnit în lacrimi.
Acesta spune că unul dintre adolescenții pe care îi are în grijă a încercat să-și ia viața, disperat de lipsa tratamentului.
Astăzi, la Guvern are loc o întâlnire între premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătătii, Florian Bodog, dar și șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. La întâlnire va participa la medicul Alexis Cochino.
Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căror viață este pusă în pericol în acest moment. Sunt, unii dintre ei, internați în spital, unii cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave.
Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile și simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău (în lacrimi), cam asta e situația în pediatrie.
Pana acum, o femeie din județul Alba a murit pentru ca nu a primit la timp imunoglobulina de care avea nevoie. In situatia ei sunt si alți pacienți din țară care așteaptă și acum ajutor de la autorități.
Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino va merge și el la întâlnirea de la Guvern. Doctorul spune că viețile a aproape 100 de copii depind de acest tratament. În lacrimi, cere ajutorul autorităților.
Acesta spune ca până acum, pacienții care depind de imunoglobulină nu s-au mai confruntat cu lipsa tratamentului.
În ultimii 3-4 ani, a fost un flux relativ previzibil de imunoglobulină, ceea ce a făcut ca viața lor să fie aproape normală, cu excepția faptului că trebuie să vină lunar la spital pentru a-și face tratamentul. Dar, în rest, viața lor se poate desfășura normal, se duc la școală, învață, au prieteni, cresc, unii au ajuns studenți, spune medicul Alexis.
La întâlnirea de miercuri, de la Palatul Victoria, au fost convocaţi şi şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Potrivit Agerpres, ministrul Sănătăţii ar urma să vină la întâlnire însoţit de producători de astfel de medicamente.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează Parchetul General cu privire la modul în care Ministrul Sănătății și celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.
Plângerea se referă la conduita pasivă a Ministrului Sănătății, Florian Bodog și a subalternilor săi care de mai bine de 6 luni nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziția bolnavilor care suferă de imunodeficiențe primare și de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină, se arată într-un comunicat.
În lipsa acestui medicament vital, viața a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol.
În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. Deși i-a fost semnalată situația inclusiv de către FACIAS, și a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură.
Primul deces provocat de neglijența autorităților statului s-a înregistrat sâmbăta trecută, în Alba Iulia. FACIAS acordă asistență juridică familiei victimei pentru ca cei responsabili să răspundă în fața legii pentru indiferența cu care au tratat această situație.